Hlavní obsah

Česko na cestě ke zmapování sexuálního násilí v církvi. Oběti mohou anonymně hlásit případy

Česko je na cestě ke zmapování sexuálního násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Organizace Pro čistou církev spouští mapu, do které mohou oběti pod příslibem anonymity napsat informace o zneužívání duchovními. Z právních důvodů nebude zveřejněno ani jméno toho, kdo se zneužívání dopustil. Cílem má být hlavně podpora obětí.

Článek

Moravská Třebová, Boskovice, Počátky nebo třeba Přímětice či Jarošov. Seznam míst, kde mělo dojít k sexuálním atakům v církvi, se rozrůstá. Teprve dneska se přitom spustila online mapa na stránkách organizace Pro čistou církev, která má jasný cíl – zmapovat fenomén spojený se sexuálními skandály v církvi.

Autor projektu Jan Rozek si vzal vzor v podobné polské předloze. „Chceme upozornit občany České republiky, že sexuální zneužívání se tady děje,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.cz.

Projekt bývalého církevního soudce má být úplně anonymní. A to jak pro samotné oběti, tak pro údajné pachatele. Indicie – v podobě místa zneužití či počtu incidentů – mají ukázat na problematické oblasti, případně konkrétní farnosti. To s sebou ale přináší i riziko toho, že v případě malých farností téměř jistě dojde k identifikaci údajného pachatele. Seznam hovořil se ženou, která se sama před lety stala obětí sexuálního zneužívání. Ta projekt oceňuje.

„Určitě by mi to tehdy pomohlo. Netušila jsem tehdy, kolik případů sexuálního zneužívání je,“ uvedla Panská. Cílem projektu je podle Rozka zejména podpora obětí v situaci, kdy se bojí vypovídat o svých traumatických zážitcích. Přihlásit se k projektu může buď oběť sama, nebo přes svého terapeuta, lékaře, rodinné příslušníky či jiné blízké osoby.

Církev se s projektem neztotožňuje. Mapování sexuálních skandálů nemá podle mediálního poradce pražského arciskupství šanci obstát. Štěpán Romuald Rob uvedl: „K projektu je třeba říci, že neexistuje obdobná mapa pro jakýkoliv jiný trestný čin, která by vytvářela pachatele bez rozhodnutí soudu a která by ho ztotožňovala s místem, časem a personáliemi dotyčného místa.“

Církev se ostatně ke všem krokům Rozkovy organizace staví negativně. Nepodporuje ani založení transparentního účtu za účelem finanční pomoci pro oběti.

Reklama

Související témata:

Doporučované