Hlavní obsah

Je to katastrofa, popsal sucho ministr Brabec a řekl, co bude vláda dělat

Tisková konference k opatřením proti suchu.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Současná suchá epizoda, kterou Česko prochází od roku 2015 a stále nekončí, je nejhorší za posledních 500 let, vyplývá z údajů shromážděných týmem vědců z projektu InterSucho.

Článek

„V této době čelíme bezprecedentnímu období sucha,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Zemědělské sucho bylo v dubnu na celém území Česka a více jak 80 procent podzemních vod je ve stavu silného až mimořádného sucha. „To je naprosto katastrofická situace,“ dodal Brabec.

Do letošního roku vstupuje země v horší kondici než do několika posledních let, které byly následně označené za velmi suché. Kvůli kumulaci srážkového deficitu a zvyšující se teplotě jde o situaci, kterou předchozí generace nezažily.

Situace je o to horší, že je teprve duben, kdy v minulosti tál sníh na horách a toky byly plné vody. Nyní je ve Vltavě v Praze 22 procent měsíčního průměru. Parametry jsou tak horší než ve velmi suchém roce 2018.

Podle údajů shromážděných týmem vědců z projektu InterSucho je současná suchá epizoda, kterou Česko prochází od roku 2015 a stále nekončí, nejhorší za posledních 500 let.

Na 12. května ministr svolal Národní koalici pro boj se suchem, se zástupci krajů a obcí chce řešit krizové scénáře a připravenost na zásobování pitnou vodou.

Ministerstvo loni podpořilo 4606 projektů s náklady přes dvě miliardy korun. Pro letošní rok nabízí dotace v celkové výši 2,5 miliardy korun. Je ochotné podpořit až 3000 projektů. Mezi nimi jsou programy Velká a Malá Dešťovka, Posílení přirozených funkcí krajiny nebo Zdroje pitné vody. „Využívejte programů,“ vyzval obce Brabec a dodal, že hlavním úkolem je nyní zachytit co nejvíce vody, která spadne ve srážkách.

Průměrný deficit srážek se za pět let, od roku 2015 do konce dubna 2020, pohybuje celostátně na úrovni zhruba 400 milimetrů. Aby však byla vodní bilance stejná jako v období 1961-2000, byl by jich potřeba dvojnásobek.

Na jihu jižní Moravy, jedné z nejsušších oblastí Česka, chybí za pět let až 1700 litrů na metr čtvereční do vyrovnané bilance a 600 litrů do obvyklého stavu. Podobně špatně jsou na tom severozápadní Čechy a zbytek jižní Moravy.

Okresy, v nichž je bilance posledních pěti let nejvíce odlišná od průměrné, jsou Jablonec nad Nisou, Semily a Trutnov. K průměrné zde za pět let chybí kolem 1300 milimetrů srážek.

Kvůli suchému počasí by lidé měli být velmi opatrní při pálení ohňů, upozorňují hasiči. Od začátku měsíce do neděle 26. dubna vyjížděli v celém Česku k 2676 požárům, zejména v přírodním prostředí. Nejhorší bylo první dubnové pondělí s téměř třemi stovkami požárů, šestinásobkem oproti dlouhodobému dennímu průměru.

Reklama

Související témata:

Doporučované