Hlavní obsah

Babiš chce, aby se lidé starší 60 let mohli hlásit na očkování od března

Foto: Youtube kanál Andreje Babiše

Andrej Babiš ve svém nedělním internetovém pořadu Čau lidi uvedl, že navrhne, aby se otevřely další registrace od 1. března pro věkové kategorie 60 plus.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne, aby se od března otevřela registrace a rezervace na očkování proti covidu-19 pro lidi starší 60 let.

Článek

Debatovat se o tom má podle něho příští týden. V současné době se očkují jen zdravotníci, senioři nad 80 let a klienti a zaměstnanci v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem.

„Budu navrhovat, abychom otevřeli další registrace od 1. března pro věkové kategorie 60 plus. Ale zároveň přednost musí mít pacienti, kteří mají vícero nemocí,“ řekl Babiš ve svém dnešním pořadu Čau lidi. Zdůraznil, že nejde o schválenou strategii. „Klinická skupina o tom bude rozhodovat příští týden,“ dodal ministerský předseda.

Vláda si v rámci prioritní skupiny 1A vytyčila během ledna a února proočkovat lidi starší 80 let, zdravotníky či klienty domovů pro seniory. Podle přílohy k nejnovější verzi očkovací strategie je v této skupině zhruba 750 tisíc lidí. Vládní dokument si klade za cíl do konce února proočkovat alespoň 70 procent z nich. Vakcínu by tedy v nejvíce prioritní skupině mělo do konce února dostat alespoň přes půl milionu lidí.

Jak ale přiznal premiér ve svém pravidelném nedělním pořadu Čau, lidi, za zhruba měsíc a půl je naočkováno přes 300 tisíc lidí z prioritní skupiny. „K dnešnímu dni je naočkovaných 346 439 spoluobčanů, z toho 98 985 seniorů nad 80 let bylo naočkováno a 91 059 lidí dostalo už druhou dávku,“ řekl ve svém pořadu premiér.

Česko tak dle statistik Ministerstva zdravotnictví a slov premiéra za svým plánem značně zaostává, ačkoliv běží očkování proti koronaviru déle než měsíc. Tempo očkování v Česku zpomalilo i pohledem mezinárodních statistik. Zatímco ještě před dvěma týdny se drželo nad průměrem EU, k prvnímu únoru začalo Česko zaostávat.

Problém pomalého očkování seniorů může být podle předsedy praktických lékařů Petra Šonky především složitá online registrace a cesta do vakcinačního centra.

„Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ míní šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Online rezervační systém je v současné době otevřený pouze pro seniory nad 80 let, podle premiéra by se od 1. března mohl otevřít i pro seniory nad 60 let.

„Budu navrhovat, abychom otevřeli další registrace od 1. března pro věkové kategorie 60 plus. Ale zároveň přednost musí mít pacienti, kteří mají vícero nemocí,“ řekl Babiš ve svém dnešním pořadu Čau, lidi. Zdůraznil, že nejde o schválenou strategii. „Klinická skupina o tom bude rozhodovat příští týden,“ dodal ministerský předseda.

Registrace pro ostatní zájemce o očkování měla být původně otevřena od února. Ministerstvo zdravotnictví od toho ale ustoupilo. I kvůli nedostatku očkovací látky se mají další skupiny přidávat postupně.

S nedostatkem očkovací látky měli už na začátku února problém krajští koordinátoři, kteří Seznam Zprávám řekli, že někde se muselo vypisování prvních termínů očkování pozastavit.

„V současné době stačí obdržená očkovací látka pouze na zahájení přeočkovávání druhou dávkou. Nové termíny vzhledem k nedostatečnému množství očkovací látky nevypisujeme, ale nemusíme nic rušit, vždy čekáme, zda termíny budou kryty očkovací látkou, k dispozici,“ uvedl například jihočeský koordinátor Petr Studenovský.

Reklama

Doporučované