Hlavní obsah

Česko nevydá zadržené Tchajwance do Číny. Mohou tu zůstat ještě rok

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Česko nevydá zadržené Tchajwance. Mohou tu zůstat ještě rok.

Reklama

Tchajwanci, o jejichž vydání žádala Čína, zůstanou v Česku ještě rok. Česko jim slíbilo mezinárodní ochranu. Podle advokátů by jim v Číně hrozila smrt.

Článek

České ministerstvo vnitra udělilo roční mezinárodní ochranu osmi zadrženým Tchajwancům, jejichž vydání žádá Čína. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval advokát cizinců Miroslav Krutina. České soudy dříve vydání označily za přípustné. Čína skupinu viní z toho, že jakožto organizovaný gang sídlící v Praze vylákala pod podvodnými záminkami peníze z čínských občanů.

Osm Tchajwanců zadržela česká policie loni v lednu na základě mezinárodního zatykače vydaného v Číně. Krutina nyní uvedl, že jeho klienti získali azylovou ochranu. Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra upřesnila, že nejde o azyl, ale takzvanou doplňkovou ochranu. Na rozdíl od azylu je poskytována na dobu určitou. Po uplynutí dané doby se přezkoumává, zda trvají důvody jejího udělení, a pokud ano, úřad platnost ochrany prodlouží.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o správní řízení, které je dle zákona o azylu neveřejné, nebudeme k případu poskytovat jakékoliv bližší informace,“ dodala tisková mluvčí. „Obecně lze říci, že případné udělení mezinárodní ochrany znamená nemožnost vydání do státu, vůči kterému byla ochrana poskytnuta. Udělení mezinárodní ochrany ale neznamená beztrestnost. Česká republika může buď převzít trestní stíhání, pokud o to požádá dotčený stát, nebo sama zahájit trestní stíhání, pokud jsou dotčené činy trestné i podle českého práva,“ vysvětlila.

„Podle vyjádření ministerstva vnitra jim v Číně hrozí skutečné nebezpečí, například nelidské zacházení, mučení a smrt,“ uvedl o zadržených Krutina. „Moji klienti si velice váží tohoto gesta a jsou šťastní, že se podařilo na čas odvrátit nebezpečí, které jim objektivně hrozilo v totalitní Číně,“ dodal. Podal žádost, aby bylo všech osm cizinců propuštěno z vazby.

O přípustnosti vydání nejprve loni rozhodl pražský městský soud, jeho názor pak před měsícem potvrdil Vrchní soud v Praze. Justice uvěřila čínským zárukám, že zadrženým mužům nehrozí za podvod nezákonné pronásledování nebo trest smrti. Vydání by ještě musela povolit česká ministryně spravedlnosti.

Krutina poukázal na napjaté vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem. Upozornil na přesvědčení svých klientů, že extradice by pro ně znamenala jistou smrt, a to dost možná ještě před koncem soudního procesu.

Čínská policie uvádí, že muži páchali trestnou činnost od července 2017. Údajně se vydávali za policisty, prokurátory i ostatní představitele čínských státních orgánů. Přes internet prý kontaktovali Číňanky žijící v Austrálii a přiměli je k převedení celkem 62 milionů korun na své bankovní účty.

Zahraniční média a lidskoprávní organizace dlouhodobě vytýkají Číně mučení vězňů. V roce 2014 například organizace Amnesty International zdokumentovala výrobu mučících nástrojů v čínských továrnách a na konkrétní případy mučení vězňů v Číně upozornila organizace Human Rights Watch.

Reklama

Doporučované