Hlavní obsah

Bojkot AstraZenecy? Česko si ho dovolit nemůže, říká virolog

Hostem Výzvy byl virolog Libor Grubhoffer.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po 188 dnech tento týden v Česku skončil nouzový stav a s ním došlo i k prvnímu rozvolnění. Děti se vrátily do škol a otevřely se některé obchody. Je na to správný čas?

Článek

Ve Výzvě odpovídal virolog Libor Grubhoffer.

S nouzovým stavem skončilo i omezení pro cestování mezi okresy nebo noční vycházení. Otevřela papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví, farmářské trhy a další služby a do škol se za podmínek rotační výuky a testování vrátili někteří žáci.

„Zavřete se doma, je to strašný vzkaz, ale je to tak,“ vyzýval přitom ještě na konci února Grubhoffer s obavou, že se čísla nevyvíjí dobrým směrem, a Česku podle virologa tehdy hrozily podobné obrázky jako v minulém roce zažil New York nebo Bergamo.

Je už Česko opravdu z nejhoršího venku? A nehrozí, že se čísla ještě znovu změní k horšímu?

V době, kdy Česko pomalu rozvolňuje, vrcholí také debata o očkování. Mimo jiné i kvůli změně v čele nejdůležitějšího resortu řídícího pandemii – Ministerstva zdravotnictví. Jeho nový šéf, dermatolog Petr Arenberger, se od svého předchůdce Jana Blatného liší i přístupem k ruské vakcíně Sputnik V. Zatímco Blatný odmítal její nákup a aplikaci bez patřičného schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), nový ministr už dříve připustil, že by zájemcům očkování touto látkou dovolil, a to v rámci klinického zkoušení pouze s razítkem od etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Očkuje Česko dostatečně rychle a efektivně a jak by s tím mohl zahýbat Sputnik V? Jak moc se máme bát mutací koronaviru?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis některých odpovědí:

2:30 - Dánsko odmítlo vakcíny AstraZeneca. Máte za to, že Dánsko budou následovat další státy?

Nejde to vyloučit, že budou. Česko si to ale nemůže dovolit. Očkovací strategii jsme zahájili dost pozdě. Tyto vakcíny mají také nevýhodu, že jsou složitější. A když je něco v přírodě složitější, tím pádem má i slabá místa.

6:30 - Jak můžete vysvětlit, že vakcína AstraZeneca není nebezpečná?

Každý by měl svou zdravotní situaci konzultovat se svým lékařem, pokud se bojí, že by měl nějaké problémy. Krevních sraženin bych se absolutně nebál. Evropská léková agentura (EMA) potvrdila, že to takový problém není. Pokud bych měl zítra možnost se nechat očkovat vakcínou AstraZeneca, tak se nechám.

10:40 - Bude se v Česku očkovat vakcínou Sputnik V?

Je velmi pravděpodobné, že se vydáváme slovenskou cestou. Nechci být předem zaujatý. Nevylučuji, že jsou v té laboratorní části vývoje tyto vakcíny kvalitní. Z mého pohledu je tam ale obrovská pochybnost při kontrolním procesu. Nelze tomu důvěřovat.

Je to nástroj, jak ovlivňovat dění po celém světě. Pro Rusy je to dobrý nástroj právě na postkomunistické země jako je Česká republika.

17:15 - Pan prezident bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného kritizoval za to, že nechtěl v Česku Sputnik V. Teď je ministrem Petr Arenberger. Myslíte, že byl povolán právě kvůli ruské vakcíně Sputnik V?

Ta výměna ministrů mě nepřekvapila. Pan ministr Blatný byl odvolán způsobem, jaký nemá v naší zemi obdoby. Nový ministr se úřadu ujal s velkou chutí. Nepřekvapilo mě, že od začátku neměl problém mluvit o Sputniku V. Myslím, že do úřadu přišel právě kvůli němu.

25:10 - Slovensko dalo k otestování jinou šarži vakcíny než Evropská léková agentura (EMA). O čem to svědčí?

To souvisí s tou technologickou nekázní, což je chaos, který doprovází výrobu vakcíny. Nefungují tam kontrolní mechanismy. Na Slovensku to mělo proběhnout tak, že s tou dodávkou měla dorazit dokumentace na jejich Národní ústav pro kontrolu léčiv, a to platí pro každou šarži.

29:00 - Zatím očkujeme zhruba 50 tisíc vakcín denně. Kdy se podle vás více rozjede očkování?

Odpovídám jako optimista a říkám příští měsíc, tedy v květnu. Spoléhám na tu dodávku Pfizeru, která má přijít teď místo na podzim. Do konce října by mohla být naočkováno 70 procent populace. Nevěřím v to, že to stihneme do konce léta.

32:00 - Není moc brzo na rozvolňování, nemůže se to ještě zvrtnout?

Jsme v křehké situaci. Zvrtnout se to může. Problém je, že jsme to před Vánoci dost zanedbali, jde hlavně o britskou mutaci viru. Zatím ještě není možné hodnotit, zda se rozvolnit mělo nebo ne. Pevně doufám, že z toho vyjdeme dobře.

41:00 - Často kritizujete komunikaci vlády. Teď máme expertní skupinu, která před rozvolněním varovala, konkrétně se jednalo o povolení deseti lidí uvnitř a dvaceti venku. Podle premiéra Andreje Babiše varovala moc pozdě, co na to říkáte?

Myslím, že vůbec neinformovali pozdě. Pan Petr Smejkal o tom dost dopředu informoval. Vláda je nedůvěryhodná ve svých prohlášeních. Taková skupina jsou lidi, co všeho nechali k dobru nás všech. A štve mě, že na ně někdo hází vinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované