Hlavní obsah

Česko patří k dronovým velmocím. Teď se vědci utkají o milion dolarů

Rozhovor s Martinem Saskou, vedoucím výzkumu multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři náročné úkoly, bezmála dva roky příprav, po kterých dojde na měření sil. Asi 350 výzkumných týmů z univerzit z celého světa se utká v náročné mezinárodní robotické soutěži v Abu Dhabi. Český tým výzkumníků z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na ni bude obhajovat vítězství.

Článek

Podle Martina Sasky z ČVUT v Praze je Česko jednou z dronových velmocí. Jejich technologické řešení, vzhled, konstrukce, výkon motoru, ale třeba i rozvržení senzorů na detekci překážek z nich dělá naprosto přesné stroje, které snesou mezinárodní srovnání.

Na první pohled jsou drony, vyráběné na ČVUT, srovnatelné s těmi, které se dají koupit. Při detailnějším zkoumání a hlavně pohledu do jejich nitra ale najdeme řadu technologických novinek. Uvnitř je počítač, který je možné naprogramovat přímo pro splnění konkrétního úkolu. Stačí tedy dron pouze spustit a o další ovládání se už postará umělá inteligence, přímo uvnitř samotného dronu. Na soutěži v Abu Dhabi musí každý dron splnit tři úkoly, tři náročné disciplíny. V prvním kole má odchytit nepřátelskou helikoptéru, ve druhém postavit zeď ze speciálních cihel a ve třetí uhasit požár ve výškové budově.

„Tato disciplína je motivována požárem Burdž Chalífa, což je největší mrakodrap v Dubaji, a organizátoři soutěže chtějí motivovat všechny týmy světa, aby jim pomohli vyvinout systém pro rychlé hašení požárů i ve vyšších patrech této budovy. Všechny tři disciplíny jsou motivovány potřebami průmyslu,” vysvětluje důležitost a praktičnost celé soutěže Martin Saska, vedoucí výzkumu multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Konkurence je opravdu velká, soutěže se v únoru 2020 zúčastní asi 350 univerzitních týmů z celého světa. Vítěz si z Abu Dhabi odveze milion dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované