Hlavní obsah

Česko podle EK pokročilo v reformě soudnictví, problémy má se střetem zájmů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česko sice za poslední rok pokročilo v reformách soudnictví, stále ale efektivně neřeší střety zájmů na nejvyšší vládní úrovni. Vyplývá to z druhého ročního hodnocení stavu právního státu ve všech 27 zemích Evropské unie.

Článek

Hodnocení v úterý zveřejnila Evropská komise a unijní exekutiva podle něj vidí nedostatky v realizaci české vládní protikorupční strategie. Pluralita médií v zemi sice podle komise zůstává zaručena, médiím těžce zasaženým covidovou krizí se však nedostalo veřejné podpory a volbu členů Rady České televize provázejí politické tahanice.

Komise stejně jako loni hodnotila soudní systémy, boj proti korupci, pluralitu médií a celkovou kontrolu a vyváženost institucí v jednotlivých členských zemích.

Česko podle Bruselu od loňska pokročilo v zavádění reforem týkajících se výběru soudců a jejich disciplinárního režimu, které mohou posílit nezávislost justice. Zvýšila se i efektivita občanských, obchodních a správních soudů.

České zákony podle komise sice obecně řeší boj s korupcí, nedaří se však převést do praxe vládní protikorupční strategii počítající například se schválením zákonů o lobbingu či ochraně oznamovatelů korupce.

„Co se týče korupce ve vyšších sférách, vyšetřování a audity využití fondů EU na národní a evropské úrovni nedávno získaly důkazy o střetech zájmů na nejvyšší vládní úrovni. Na jejich základě začal případ vyšetřovat Úřad evropského veřejného žalobce,“ uvedla v úterý komise o situaci v Česku.

Auditoři Evropské komise letos dospěli k závěru, že české úřady neřeší systémový problém střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Ten podle závěrů auditu stále ovládá holding Agrofert, ačkoli jej vložil do svěřenských fondů. Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony.

V oblasti médií podle komise Česko učinilo pokrok přijetím pravidel, která zvyšují transparentnost vlastníků médií. Český právní systém zároveň dostatečně zaručuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Zatímco Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pracuje efektivně, práci Rady České televize nadále ovlivňují politické spory, uvedla Evropská komise.

Komise zároveň podotkla, že v době pandemie covidu-19 přijali čeští zákonodárci téměř polovinu nových právních úprav ve zrychleném řízení, což omezilo možný vliv občanů či organizací. EK se zmínila i o politických sporech o vyhlašování nouzového stavu či o skutečnosti, že české soudy nařídily zrušení některých výjimečných opatření vyhlášených vládou.

Reklama

Doporučované