Hlavní obsah

Česko pozastaví proplácení zemědělských dotací, pracovní místa v ohrožení a rusko-čínské vztahy

Večerní zprávy 6. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:03 Česko pozastaví proplácení zemědělských dotací

Stopka pro dotace pro firmy spojené s premiérem Andrejem Babišem i ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. S tou dnes přišel Státní zemědělský a intervenční fond. Je to reakce na v pořadí už druhý předběžný audit Evropské komise, který se tentokrát týká dotací do zemědělství.

04:00 Pracovní místa v ohrožení

Až 10 tisíc sociálních pracovníků může podle ministryně Jany Maláčové na konci léta ohrozit velké propouštění – katastrofa na poli sociálních služeb začíná mít reálné obrysy. Doplatí na ni zejména děti a senioři, kteří potřebují pomoc. Tři měsíce hádek kvůli dofinancování sociálních služeb – konkrétně kvůli částce dvě miliardy korun, teď nejvíce pociťují

06:45 Parlamentní volby v Dánsku

Levicová strana s populistickými cíli – řeč je o dánské Sociálnědemokratické straně, která se ziskem šestadvaceti procent hlasů vyhrála včerejší parlamentní volby. Do čela země se sociální demokrati dostali poprvé od roku 2001. Dánsko tak jde proti zbytku Evropy – v řadě zemí včetně Česka sociální demokrati dramaticky slábnou.

08:48 Rusko-čínské vztahy

Bezpříkladný rozvoj. Tak popsal rusko-čínské vztahy čínský prezident Si Ťin-pching. A to po setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. To se konalo v moskevském Kremlu – Putin návštěvu čínského vůdce označil za klíčovou událost roku.

11:17 Vzpomínky na vylodění v Normandii

75 let ode Dne D. Tedy od počátku obratu vývoje druhé světové války a vylodění spojenců v Normandii. Právě na tamních plážích, kde vojáci provedli výsadek, probíhaly celý den vzpomínkové akce, na kterých nechyběli veterání tehdejších bojů, vrcholní politici nebo členové královských rodin – hlavně té britské. Pro britskou premiérku Theresu Mayovou je dnešek pak zvlášť emotivní, protože strávila ve své funkci poslední pracovní den. Pietních akcí se po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zúčastnil také americký prezident Donald Trump. Státníci vzdali hold tisícům vojáků spojeneckých sil, kteří během 6. června 1944 padli.

12:03 Vlci napadli stádo daňků

Vlčí smečka během několika minut zlikvidovala téměř celé stádo chovných daňků. V oplocené oboře v Bernarticích na Trutnovsku nejspíš učili lovit mladé. Majitelé farmového chovu se však náhrady škody nejspíš nedočkají, daněk není hospodářské zvíře.

14:44 Autorský výběr událostí dne Kamily Bejlkové

Reklama

Doporučované