Hlavní obsah

Ani vydatný déšť české sucho nezvrátí. Nedostatek vody zavaří zemědělcům i lesům

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V upršeném týdnu jsme natočili podcast o vyschlém Česku.

Reklama

Článek

Teď sice máme sucho, ale v následujících letech mohou paradoxně přijít povodně. A to náš může ukolébat. Musíme se naučit přizpůsobit situaci, kdy máme v Česku vody málo i moc. Téma pro podcast Stopáž.

Ano. V týdnu, kdy skoro každý den prší, točíme podcast o suchu. „Je sice super, že když zaprší, tak vidíme, jak se příroda zazelená, ale voda nestéká dolů do podzemních pramenišť. Ta vysychají. Podle klimatologů by v Česku tak, jak prší tento týden, muselo pršet měsíc v kuse, abychom ten deficit dohnali,“ říká reportérka Seznam Zpráv Michaela Rambousková, která se tématu nedostatku vody dlouhodobě věnuje.

Česko vysychá. Celé území v dubnu postihlo zemědělské sucho, na českých horách letos napadlo historicky málo sněhu a výrazně klesají hladiny podzemních vod. Zemědělci v 75 okresech Česka hlásí ztráty mezi 10 a 30 procenty.

„Problém podle hydrometeorologů není v množství, ale spíš v rozložení srážek. Někde prší víc, někde míň. A důležitým faktorem je zvyšující se teplota, kvůli které se voda odpařuje – vody by bylo potřeba v krajině víc, ale ono prší stále stejně,“ vysvětluje reportérka v podcastu Stopáž.

Části jižní Moravy připomínají step, ale mezi nejzasaženější regiony patří možná trochu překvapivě Liberecký, Královehradecký a Pardubický kraj. Krkonoše sice byly na vodu hodně bohaté, ale za posledních pět let tu chybí 1300 mm srážek.

Jak bude Česko vypadat za 10-20 let? „To vlastně nikdo neví. Zajímavé je, že teď sice máme sucho, ale podle klimatologů se může stát, že v následujících letech bude vody naopak hodně. Do Česka mohou přijít extrémní srážky a to nás může ukolébat, že se vlastně nic neděje. Sucho se ale bude stále prohlubovat a my se budeme muset umět přizpůsobit situaci, že někdy je vody málo a někdy jí je příliš – to je asi největší výzva, která před námi stojí,“ říká Rambousková.

Jak sucho pomáhá největšímu nepříteli českých lesů – kůrovci? Proč nemáme ministerstvo sucha? A co si lidé ohledně nedostatku sucha stále neuvědomují? Pusťte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Poznámky k epizodě

Utter fuckweasel: Přesná definice nadávky, kterou Dominika Cummingse počastovala J. K. Rowlingová

Sucho: Série článků Michaely Rambouskové o vyschlém Česku

Dopady sucha: Portál Intersucho sleduje intenzitu sucha, deficit půdní vláhy i dopady na zemědělství a lesy

Cukrárna U Veletrhů: Příběh tradiční holešovické cukrárny, která chrlí laskonky už 64 let

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované