Hlavní obsah

Česko přišlo o dotace, úředníkům hrozí až deset let vězení

Úředníky z Ministerstva průmyslu a obchodu stíhá policie.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Bývalí úředníci Ministerstva průmyslu a obchodu přes varování právníků špatně rozdělili 2,1 miliardy. Máme nové detaily případu.

Článek

Dlouhých pět let nikdo netušil, že může být něco špatně: Česko v klidu čerpalo evropské dotace na pomoc menším a středním podnikatelům. Třeba když potřebovali v bance ručení za úvěr na investice.

Od podzimu detektivové kvůli programu s názvem Záruka stíhají tři bývalé úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu. Škoda je podle obvinění obrovská: 2,1 miliardy.

Vysocí úředníci Zuzana Matějíčková, Břetislav Grégr a Miroslav Elfmark spolupracovali při čerpání dotací s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, v níž měl podíl stát a tři soukromé banky.

Jenže podle vyšetřovatelů se měla na tyto služby odehrát běžná veřejná soutěž. Když to v roce 2012 zjistila Evropská komise, nařídila, ať Česko dotace vrátí. A to je také podstata celého obvinění.

Podle informací Seznamu policisté argumentují tím, že úředníci byli předem varováni, že porušují bruselská pravidla. Posudek vypracovala uznávaná advokátní kancelář Rowan Legal, kterou si ministerstvo najalo.

Například bývalý úředník Miroslav Elfmark ale tvrdí, že už v minulosti ministerstvo napřímo spolupracovalo s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou - a vše bylo v pořádku. Navíc že ani Evropská komise na samém začátku dotačního programu nic nenamítala.

Mimochodem, Elfmark je ve světě evropských dotací proslulou postavou. Na Ministerstvu průmyslu a obchodu skončil v roce 2011 kvůli podezření z korupce, které se ovšem neprokázalo. Byl také příčinou loňského rozkolu na pražském ČVUT, kde působil jako poradce rektora. Také tam byl zodpovědný za evropské fondy.

Reklama

Doporučované