Hlavní obsah

Výhled je černý. Nemocnice už musí začít řešit dostupnost lůžek, upozorňuje virolog

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Očkování proti koronaviru? Podcenili jsme ho, říká virolog.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Počty nových nakažených v Česku za poslední týden lámou rekordy z března letošního roku. Počty hospitalizovaných nebyly tak vysoko od května. V zemi se proto od 1. listopadu mění hygienická pravidla. Bude to stačit?

Hostem Ptám se já byl ředitel Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer.

Přes 1 500 lidí v nemocnicích a 221 v těžkém stavu. Česko se v rámci epidemie koronaviru dostalo znovu do situace podobné té na jaře tohoto roku. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo v Česku za posledních sedm dní odhaleno 321 nových případů koronavirové infekce, a údaj tak během víkendu překročil kritickou hranici, ještě v sobotu mělo incidenční číslo hodnotu 290.

„Čísla stoupají hlavně v některých regionech, ale je jen otázkou času, kdy to přeskočí do dalších a zčervená celé území. A je načase burcovat, protože míst v nemocnicích se specializovanou péčí není nikdy dost a počty takto hospitalizovaných s nákazou covid-19 už jsou na hraně. Nemocnice už musí reálně řešit otázku zastupitelnosti a lůžkové obsazenosti,“ vysvětlil Grubhoffer.

Podle něj je velikou chybou, že se opakovaně podcenil sezonní charakter onemocnění a politici se namísto na zavádění opatření soustředili na předvolební kampaň. „Opatření nejsou u voličů populární, takže populismus sehrál svou roli,“ kritizoval.

Vláda ale k zpřísňování protiepidemických pravidel od pondělí 1. listopadu přistoupila. Neočkovaní nově budou muset za testy na koronavirus platit, délka platnosti testů se zkrátí z týdne na tři dny u PCR testů a pouhý jeden den bude platný antigenní test a bez platného testu nebo očkování se lidé už jen tak snadno nedostanou do restaurací a hospod – certifikáty totiž musí nově kontrolovat i sami hospodští. Na uzavřených pracovištích to bez dostatečného odstupu už nepůjde bez respirátoru a přitvrdily i pokuty za nedodržování opatření.

Nová pravidla přitom mají jeden jasný cíl – motivovat co možná nejvíce Čechů k očkování. Podle Grubhoffera je na to ale už dost možná pozdě. „Pokud by se situace vyvíjela touto rychlostí, je perspektiva hodně černá. My se právem odvolávali, že je jediným řešením očkování. Jenže to jsme během léta zanedbali a teď už to nedoženeme, ačkoliv si to lidé uvědomují a začínají se registrovat. To všechno ale trvá nějaký čas,“ upozornil.

Podle virologa je na místě motivovat nejen k očkování dospělých, ale do budoucna bude důležité proočkovat i populaci dětí. Právě u nich se podle Grubhoffera dlouhou dobu věřilo, že nejsou k viru tolik „vnímavé“, to se ale s rozvojem koronavirových mutací změnilo a z dětí se stali v mnohých situacích přenašeči nemoci.

Postačí nová pravidla na zpomalení epidemie? A jak to, že dnes už končí v nemocnicích i lidé po očkování?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je biochemik Libor Grubhoffer.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované