Hlavní obsah

Česko se dnes připojí ke Světovému dni porozumění autismu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česko se dnes připojí ke Světovému dni porozumění autismu. Celý svět v tento den vyjadřuje svou podporu lidem s autismem prostřednictvím různých osvětových akcí a iniciativ.

Článek

Dominantním prvkem dne je tradičně modrá barva, která je barvou komunikace a sebevyjádření, v čemž mají autisté největší deficit. Některé budovy budou dnes po setmění nasvícené do modra, lidé se mohou symbolicky obléci do modrého oblečení.

Druhý duben byl vyhlášen Světovým dnem porozumění autismu roku 2007 Organizací spojených národů. Česko si tento den připomene už podruhé v celorepublikovém lockdownu. Podle platformy Naděje pro autismus žije v Česku zhruba 200 000 lidí s různou mírou a formou autismu. Celosvětově se týká dvou procent populace. Platforma pořádá od roku 2014 pravidelně kampaň, při které se budovy v noci z 2. na 3. dubna nasvítí modrou barvou. Dnes v noci se do ní zahalí například některé krajské úřady, radnice, obchodní centra, ale třeba také temelínské infocentrum nebo budova historické vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové.

Do života lidí s autismem přinesla protiepidemická opatření vlády zásadní změny, na které se z důvodu svého stavu nejsou vždy schopni hned na sto procent adaptovat. Podle Naděje pro autismus se lidé s autismem aktuálně stávají terčem útoků na veřejnosti i přes to, že se také na ně vztahuje výjimka stran povinnosti používat respirátor či roušku. Přinucení jejich použití má za následek psychické následky. Letošní ročník kampaně se proto zaměří na průkaz lidí s poruchou autistického spektra a přístup k lidem s autismem v době pandemie i mimo ni.

Národní ústav pro autismus (NAUTIS) dnes zahájí celoroční osvětovou kampaň Porozumět autismu 2021. Má název Jiný, než kdo?! a vychází z inscenace divadelního souboru lidí s autismem Dr.amAS, kteří se snaží poukazovat na mýty, které o lidech s autismem panují a které v povědomí udržují převážně lidé bez autismu. Název dala inscenaci odpověď jednoho u herců, který na otázku: „Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi jiný?“ odpověděl: „Jiný? Jiný, než kdo?!“ Cílem kampaně je zvýšit obecné povědomí lidí o poruchách autistického spektra. Připojit se k podpoře dne porozumění autismu může i veřejnost. V modrém oblečení se dnes lidé mohou vyfotit a snímky sdílet na sociálních sítích pod hashtagem #porozumetautismu2021.

Organizace Mikasa se bude celý duben věnovat tématu takzvaného homesharingu, což je nová forma pomoci rodinám dětí s autismem. Jde o pravidelné odlehčení rodinám v náročné péči, kdy hostitelé na určitou dobu přebírají péči o dítě s autismem za rodiče, a umožňují jim tak odpočinek a prostor pro nabrání sil.

Autismus je poruchou vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrozenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že se například dítě chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Modelový příklad člověka s diagnózou autismu neexistuje. Stejnou diagnózu sdílí lidé nadprůměrně inteligentní i s mentální retardací, spontánně navazující kontakt i uzavření, klidní i aktivní. Někteří lidé s touto diagnózou vyžadují speciální vzdělávání a neustálý dohled, jiní žijí samostatně, jsou úspěšní v zaměstnání a vedou běžný rodinný život.

Reklama

Doporučované