Hlavní obsah

Česko se kvůli kůrovci rozdělí, v sedmi krajích na východě vyhlášena kalamitní zóna

Letecké záběry nad jednou z nejvíce postižených oblastí na Vysočině (záběry z léta 2018).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Území nejhůře postižené kůrovcovou kalamitou zasahuje šest krajů od středu České republiky dále na východ.

Článek

V Česku od středy vzniknou kvůli boji s kůrovcem dvě zóny s různými stupni opatření. Veškeré síly se zaměří na vyhledávání a likvidaci aktivního kůrovce.

Ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD a náměstek ministra pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář uvedli, že na celém území státu bude nově platit možnost, že až do konce roku 2022 bude odložena těžba souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec vylétl.

Území nejhůře postižené kůrovcovou kalamitou zasahuje sedm krajů od středu České republiky dále na východ. „Toto území představuje zhruba 155 tisíc hektarů smrkových porostů a zhruba 14 procent plochy celkové výměry lesů v České republice,“ vypočítal Mlynář.

Vlastníci lesů zařazených do červené zóny budou mít nově možnost zcela ustoupit od používání obranných opatření typu lapačů a lapáků. Vlastník lesa má však nadále povinnost aktivně vyhledávat kůrovcové stromy, těžit je a asanovat. „Zároveň vlastníkům prodlužujeme lhůtu na zalesnění na pět let ze současných dvou let. Doba pro zajištění porostu se zvyšuje ze sedmi let na deset,“ dodal Mlynář.

Majitelé lesů v takzvaném červeném pásmu zároveň mohou ihned ustoupit od obranných opatření typu lapáků a lapačů.

Tato opatření by podle ministerstva měla pomoct vlastníkům lesů efektivněji využít těžební a sadební kapacity. Nejen na českém trhu se dřevem je totiž v současné době napjatá situace, kdy se zejména malým vlastníkům nedaří sehnat firmy či lidi na těžbu kůrovcem napadeném dřeva, což pomáhá ke snadnějšímu šíření brouka.

Novela lesního zákona pomůže jak sloukromníkům, tak největšímu českému správci lesů, státnímu podniku Lesy České republiky. „Využijeme například prodlooužení možnost obnovy lesa, a to v těch místech, kde se les dokáže zmlazovat sám přirozenou obnovou,“ uvedl generální ředitel podniku Josef Vojáček. Státní podnik v současné době sám připravuje strategii na obnovu lesů zasažených kůrovcovou kalamitou. Strategii hodlá představit v nejbližších týdnech.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku. Ministerstvo zemědělství by také chtělo nahradit vlastníkům lesů ztráty na tržbách kvůli nízké ceně dříví na přesyceném trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované