Hlavní obsah

Části kosmických raket vznikají v nové hale v Klatovech. Podívejte se do „české NASA“

Prstence urychlovacího motoru pro raketu Ariane 6 vznikají v nové hale v Klatovech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko se zapojilo do programu Evropské kosmické agentury a podle jejího ředitele pro průmysl hraje významnou roli. To podstatné se odehrává v nové hale firmy ATC Space v Klatovech, kam jsme se vydali s kamerou na prohlídku.

Článek

Vysoko u stropu jsou jen malé bloky zářivek, prostor je přesto úžasně světlý. Denní světlo sem prostupuje širokým prosklenným pásem uprostřed střechy.

„Čistý hliník,“ ukazuje jednatel společnosti Aerotech Czech Julian Schempp jednotlivé díly, které v nové hale vznikají. Jednotlivé díly si můžeme prohlédnout i potěžkat, ještě než procházíme místy, kde se hliník zpracovává.

Obrovské kusy hliníku nejprve vodní pila rozřeže na menší díly, s nimiž následně pracují další zaměstnanci. Ti přes počítač ovládají obráběcí stroje a z hliníku frézují potřebné součástky.

Na displeji počítače si prohlížíme vizualizace, jak se z původního kusu hliníku nakonec vyrobí potřebný díl pro prstenec urychlovacího motoru rakety Ariane 6.

V další části haly se nám už nabízí pohled na jeden z prstenců. Můžeme si jej prohlédnout i zevnitř.

„Tento prstenec motoru sestavujeme tady u nás. Některé součástky sem dovezeme, některé si sami vyrobíme. Až bude díl hotový, poputuje dál,“ říká jeden ze zaměstnanců.

Vedle práce samotných dělníků vidíme i výkonné roboty. Motorové prstence jsou tu dva vedle sebe: na jednom pracují lidé, druhému se věnuje robot.

Naše prohlídka je u konce, práce v továrně nikoliv. Boj o dobývání vesmíru je podle Evropské kosmické agentury už za námi, samotná agentura spolupracuje s USA, Ruskem, Čínou nebo Indií.

Podle ředitele agentury pro průmysl Erica Morela de Westgavera nabízejí Češi expertizu, práci i kvalitu, díky kterým se mohou stále více zapojovat do kosmického programu a tím se podílet na cestách do vesmíru.

Reklama

Související témata:

Doporučované