Hlavní obsah

Česko se vrací do života. Jak to bude vypadat ve školách a v obchodech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Vláda oznámila plán, jak mírnit tuhá „koronavirová“ opatření. Školy, nemocnice a podnikatelé říkají, co obnovený provoz, stále částečně svázaný, bude vypadat.

Článek

Letní tábory

Mohly by se uskutečnit nejprve v druhé polovině prázdnin, epidemiolog a člen expertního týmu Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar to ale podmiňuje dobrým vývojem epidemie.

Ve stejném duchu mluví i ministr školství Robert Plaga: „Pokud situace bude příznivá, tak bychom rádi nějaké vyrovnávací kurzy nebo letní kempy v našem systému viděli, ale až v průběhu srpna.“

Podle Maďara je třeba s rozhodnutím o otevření táborů počkat na výsledky první vlny otevírání veřejného života v Česku. „Je tu riziko, že se tam sejdou děti z různých domácností z různých koutů země s různými riziky,“ uvedl Maďar.

Pokud by stát organizaci táborů povolil, znamenalo by to, že by táborníci museli dodat čestná prohlášení o tom, že nepatří k rizikovým skupinám ani s nikým takovým nesdílejí domácnost.

Knihovny

Pro vysokoškolské studenty by se mohly v omezeném režimu otevřít 20. dubna, studovny ale budou uzavřené.

Všechny ostatní knihovny v zemi (včetně veřejných) naopak ještě neotevřou. Otevřít by se mohly až v poslední vlně harmonogramu zveřejněného vládou, tedy 8. června.

Podle mluvčí Ministerstva kultury Michaely Lagronové je důvodem to, že předáváním knih a jejich dotýkáním se může přenášet koronavirus. Česko má nejhustší síť veřejných knihoven v Evropě a jejich počet téměř kopíruje počet obcí v zemi.

Kadeřnictví

Jedním z ostře sledovaných bodů postupného uvolňování mimořádných opatření je znovuotevření kadeřnických služeb. Ty se momentálně bleskově zahlcují budoucími objednávkami.

Kadeřníci potvrzují, že hned poté, co vláda oznámila termín možného otevření, se začali klienti ozývat a objednávat. „Za úterý mám vyblokovaný už první týden od otevření,“ hlásí například pražský kadeřník Jakub Šimíček.

David Lanča, ředitel sítě provozoven Klier a Cut & Color potvrzuje, že už teď je jasné, že první tři čtyři týdny poté, co se kadeřnictví otevřou bude velmi složité najít volnou kadeřnici nebo holiče, pokud nebude zákazník dopředu objednaný.

Školky

Vláda provoz mateřských škol sice nezakázala, Ministerstvo školství ale doporučilo, aby svůj provoz přerušily nebo omezily.

Většina školek se tak uzavřela a zůstaly otevřené převážně takzvané krizové školky, které se starají například o děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému nebo nemocnic. Zřizují je jednotlivé obce, v případě velkých měst potom městské části. A obce by často rády školky otevřely, čekají ale na metodiku dodržování hygienických pravidel, kterou se chystá zveřejnit do konce dubna Ministerstvo školství.

„Je ale namístě, aby se otevíraly jenom tam, kde budou naplnitelná omezení a opatření, která definuje Ministerstvo zdravotnictví,“ řekl v úterý ministr školství Robert Plaga. Podle něj by školky mohly začít fungovat od 25. května.

Školy

Od 25. května se do lavic budou moci vrátit pouze školáci 1. stupně, a to maximálně ve skupinách po 15 dětech a s přísnými hygienickými podmínkami. Navíc bude při kolektivních činnostech nutné nosit roušky, při vyučování budou děti muset sedět v lavicích po jednom.

Docházka ale není povinná. „Zákonný zástupce, který bude chtít dítě umístit do nepovinné školní skupiny, musí podepsat čestné prohlášení, že dítě nesplňuje kritéria rizikovosti a také že ve společné domácnosti nežije někdo, kdo by kritéria rizikovosti splňoval,“ řekl ve středu epidemiolog Rastislav Maďar.

Takové děti nebo někdo ze společné domácnosti nesmí trpět žádnou rizikovou chronickou chorobou. V rodině se také nesmí pohybovat člověk starší 65 let.

Speciální provoz ale učitele dostane do dvojkolejného režimu - učit budou muset skupinu dětí ve škole a pak i dálkově z domu. „Předpokládám, že do konce dubna zpracujeme manuály pro jednotlivé oblasti. To je dostatečný časový předstih i pro ředitele škol, aby se podívali, jestli jsou u nich proveditelné,“ dodal ve středu ministr školství Robert Plaga.

Vysoké školy mají povoleny závěrečné zkoušky, výuku doktorandů a individuální konzultace dle režimu školy od 20. dubna, střední školy mají povolenou přítomnost žáků v maturitních ročnících.

Obchody a restaurace

Hospodářská komora a další asociace ve společném prohlášení ve středu informovaly, že vládní opatření jsou podle nich nelogická a příliš konzervativní.

Vládu proto vyzývají, aby zveřejnila a obhájila data a model, na kterém svůj plán postavila. Zároveň má ujasnit, jak by se musela měnit data o počtu nemocných, aby se proces uvolňování obchodu a služeb zrychlil, nebo zpomalil.

„Podnikatelé respektují, že veškeré kroky k uvolňování ekonomiky musejí být založeny na epidemiologických informacích a doporučení hygieniků. Je však pro ně zcela netransparentní, na jakém modelu vývoje epidemie vláda založila svůj konzervativní plán otevírání obchodů a služeb,“ uvedli.

Řada podnikatelů v gastronomii tvrdí, že otevřít znovu od 8. června je pro jejich podnik na hraně přežití.

Restart zdravotní péče

„Je jasné, že normální podmínky pro provoz zdravotnických zařízení nastanou až v řádu týdnů, nicméně již v této době je nutné přizpůsobit jejich fungování tak, aby se při zajištění maximálního bezpečí zdravotnických pracovníků co nejvíce přiblížily aktuálním potřebám pacientů,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kvůli mimořádným opatřením se totiž zdravotní péče omezila na minimum. Neakutní operace se posouvaly na jiný termín a veliká část jednotek intenzivní péče byla vyčleněna pro pacienty s covid-19. Personál se navíc rozdělil na týmy s upravenou pracovní dobou.

Nyní se nemocnice mohou postupně k tzv. elektivním výkonům vracet. Část kapacit ale stále mají vyhrazovat pacientům s koronavirem. V ambulantní sféře navíc dál platí, že mají lékaři pacienty objednávat na konkrétní dobu tak, aby nedocházelo k přítomnosti více než tří lidí v čekárně současně. Ministerstvo doporučilo využívat telefonické konzultace, eRecepty a eNeschopenky.

Sociální služby

Podle představ Asociace poskytovatelů sociálních služeb by se nejdřív mohly obnovit takzvané nízkoprahové služby s prací v terénu pro postižené děti a rodiny.

Komunikace s odborníky by mohla fungovat aspoň na dálku. Následovalo by otevření denních stacionářů pro handicapované děti i dospělé, a to třeba s omezeným počtem klientů.

Teprve poté by se otevřely denní stacionáře pro seniory a úplně nakonec týdenní seniorské stacionáře, a to za zpřísněných hygienických a ochranných opatření. Jednotlivé typy pomoci by začínaly znovu fungovat v týdenních či čtrnáctidenních intervalech jako obchody a jiné provozy.

Konkrétní strategii dokončí Ministerstvo práce a sociálních věcí po dohodě s epidemiology a asociací, nyní ještě čekají na vyhodnocení údajů z Velikonoc.

Státní památky

Národní památkový ústav (NPÚ) otevře všech sto svých hradů, zámků a dalších objektů 8. června. Původní start sezony plánoval na 1. dubna. Ztráta kvůli zavedeným opatřením se odhaduje na 150 milionů korun.

Prohlídky památkových objektů budou po otevření jen s podmínkou dodržení přísných hygienických pravidel, jako je nošení roušek a dostatečné odstupy. V každém objektu bude stojan s dezinfekcí. Počet návštěvníků v jednotlivých skupinách budou památkáři regulovat podle velikosti.

K 8. červnu připravuje NPÚ také spuštění testovacího režimu online prodeje vstupenek ve všech objektech ve své správě.

Reklama

Související témata:

Doporučované