Hlavní obsah

Česko si mezi zeměmi na žebříčku korupce pohoršilo o pět míst

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká republika se na žebříčku organizace Transparency International (TI), která sleduje korupci, propadlo v roce 2020 oproti předchozímu roku o pět míst a mezi 180 sledovanými zeměmi a územími je na 49. příčce.

Článek

Pokračuje tak negativní hodnocení vývoje v Česku, protože i na loňském indexu si ČR oproti roku 2019 pohoršila, a to o šest míst. Nejférověji si ve světě podle TI loni vedlo Dánsko a Nový Zéland, na opačném konci škály jsou Jižní Súdán a Somálsko, uvádí zpráva.

Česká republika patří v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie a státy západní Evropy k podprůměru. Průměrné skóre činí v této části světa 66 bodů, což dělá z tohoto regionu nejlépe hodnocenou část světa. Negativní vliv na index má ale podle TI pandemie covidu-19. Česko v indexu korupce zaznamenalo 54 bodů.

Nejlépe si mezi evropskými zeměmi vedlo již zmíněné Dánsko (88 bodů ze sta) a trojice Finsko, Švédsko a Švýcarsko (všichni 85). Naopak nejhůře na tom je podle posledního měření Chorvatsko (47 bodů) a trojice Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Pandemie covidu-19 podle TI v celém regionu vyvinula silný tlak na integritu mnoha zemí, podle organizace v tomto regionu pandemie vyvolala „politickou krizi, která ohrožuje budoucnost liberální demokracie“. Pandemie podle TI také otestovala limity evropské reakce na mimořádné události a v mnoha případech země nedosáhly plné transparentnosti a odpovědnosti. Například v Norsku (skóre 84) vláda vyhlásila výjimečný stav, který ale odporoval ústavním předpisům.

K nejvýraznějšímu zlepšení došlo podle organizace v Řecku (50 bodů), které od roku 2012 zaznamenalo nárůst o 14 bodů a dosáhlo nového maxima v indexu korupce. Naopak Island dosáhl nového minima, a to 75 bodů. Přestože země pandemii zvládla a dostalo se jí i ocenění, stále je zapletena do kauzy Fishrot Files, velkého skandálu zahraničního úplatkářství a praní peněz s pomocí jednoho z největších islandských rybářských konglomerátů.

Důkladněji sledovat doporučuje Transparency International tři státy. Výrazný pokles v posledních letech zaznamenala Malta. Podle zprávy EU o právním státu zde „byly odhaleny vážné případy korupce, které vyvolaly výraznou veřejnou poptávku po posílení kapacity pro potírání korupce a širších reformách právního státu“. Zpráva Evropské centrální banky navíc zjistila závažné nedostatky v největší bance na Maltě , což by mohlo umožnit praní peněz a další trestné činnosti.

Stejně tak zpráva TI jmenuje Polsko (56), kde podle organizace „vládnoucí strana důsledně prosazuje reformy, které oslabují nezávislost soudnictví. Trvalá eroze právního státu a demokratického dohledu vytvořila podmínky pro rozkvět korupce na nejvyšších úrovních moci,“ píše se ve shrnutí.

Třetím státem je Maďarsko, kde podle TI dochází k oslabování nezávislých institucí. „Rostoucí politický vliv na média a stále nepřátelštější prostředí pro občanskou společnost spolu s korupčními skandály týkajícími se fondů EU se staly novým standardem země ještě před pandemií. Jakmile se objevila krize, dvoutřetinová většina vládnoucí strany přijala právní změny, které dále centralizovaly její moc a oslabily kontrolu nad veřejnými výdaji,“ uvádí TI.

Reklama

Související témata:

Doporučované