Hlavní obsah
Online

17. listopad: Euforie ze svobody i tisíce lidí proti covidovým opatřením

Podívejte se na záznam ze Staroměstského náměstí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Oslavy 17. listopadu sledujeme v online reportáži. Podívejte se na záznam přenosu ze Staroměstského náměstí.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko si připomíná 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Oslava výročí 17. listopadů 1989 a 1939 se točí především kolem pražského Albertova a Národní třídy a zahrnuje nejrůznější pietní akce, koncerty i debaty. Připomínku ale přichystalo i Brno a další města.

-‚Koncert pro budoucnost‘ na Václavském náměstí přilákal tisíce lidí na irského muzikanta Glena Hansarda, zpěvačku Janu Kirschner nebo diplomata Michaela Žantovského, Michala Kocába a Šimona Pánka. Letošní ročník akce je zároveň věnován vzpomínce na Václava Havla, od jehož smrti letos uplynulo 10 let

- Tři různé demonstrace v centru Prahy uspořádaly spolek Milion Chvilek, spolek Otevřeme Česko-Chcípl PES a strana Levice

  • Národní třídou prošli odpůrci očkování

    .

  • Vystoupení Anety Langerová zakončilo Koncert pro budoucnost

    Vystoupení Anety Langerová zakončilo Koncert pro budoucnost, který se dnes k oslavám výročí 17. listopadu konal na Václavském náměstí. Zpěvačka a skladatelka zahájila koncert písněmi ze svého nového alba Dvě slunce a Bílý den. Na závěr pak tradičně zařadila starý hit Voda živá, jehož refrén si přítomní zazpívali s sebou.

  • Během oslav vystoupil hologram Václava Havla

    Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je „propojen i ohrožen více než kdy jindy“.

    Foto: ČTK

    Hologram V8clava Havla na Koncertu pro budoucnost.

  • Reportérka Seznam Zpráv se účastní oslav v rodném Hradci

  • V Brně průvod obchází místa spojená se 17. listopadem

    Přibližně pět set lidí dorazilo na lampionový průvod v Brně. Začal v půl šesté na náměstí Svobody, účastníci mají namířeno na všechna známá místa spojená se 17. listopadem, včetně Právnické fakulty, Stavební fakulty nebo Kounicových kolejí. Studenti také tradičně zapálili svíčky na památku všem obětem nacismu a komunismu.

    Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Brněnský průvod.

  • Podívejte se na pietu u pamětní desky na Národní třídě

    Pohled shora na svíčky před pamětní deskouVideo: Jan Mihalíček

  • Tisíce lidí poslouchají na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost

    Největší hvězdou je hudebník Glen Hansard, zpěvák a kytarista irské skupiny The Frames, který s českou zpěvačkou a klavíristkou Markétou Irglovou získal za píseň Falling Slowly z filmu Once ocenění Oscar za nejlepší filmovou píseň roku 2007. Část programu pětihodinové akce pořadatelé věnují vzpomínce na prvního českého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí letos uplyne deset let. Kromě Hansarda vystupuje zpěvačka Jana Kirschner nebo diplomat Michael Žantovský a další významné postavy událostí listopadu 1989, jako jsou Michael Kocáb nebo Šimon Pánek.

  • Na Staroměstské náměstí přišlo 10 000 odpůrců covidových opatření

    Akci svolalo hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES spolu s dalšími asi třemi desítkami uskupení. Řečníci označovali rozhodování vlády zdůvodněné snahou o omezení šíření viru za protiústavní. Vyzývali k tomu, aby se lidé nebáli bránit svobodu, kterou jim podle nich vláda vzala. Účastníci demonstrace neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Někteří zpochybňovali pandemii covidu-19 jako takovou a popírali smysl očkování.

  • V Jihlavě se připomněli Samtovou revoluci u památníku Klíčů

    Události okolo sametové revoluce tam od rána připomínala výstava Rok zázraků umístěná na panelech. Na odpolední pietní akci se u památníku sešly desítky lidí, v závěru zpívali českou hymnu. Oslavy organizátoři připravili s ohledem na koronavirovou epidemii, řekl ČTK Petr Palovčík.

    „Vždycky jsme přemýšleli, čím 17. listopad ozvláštnit, jak udělat ten program výjimečně. Protože jsme si vědomi té epidemické situace a nechceme, aby se lidé srocovali ve velkých davech, tak jsme místo nějakých kulturních vystoupení na dnešní den instalovali výstavu,“ řekl Palovčík. Doplnil, že jde o část putovní výstavy, která je od září do konce listopadu umístěná v jihlavském Domě kultury.

  • Milion chvilek vystřídal na náměstí spolek Chcípl pes

  • Slováci si připomněli 17. listopad protivládní demonstrací

    Vzpomínkovými akcemi i protivládní demonstrací si politici a veřejnost na Slovensku připomenuli výročí takzvané sametové revoluce, která v roce 1989 vyústila v tehdejším Československu v pád komunistického režimu. Stejně jako v Česku i na Slovensku je dnešek státním svátkem - Dnem boje za svobodu a demokracii.

    Prezidentka Zuzana Čaputová dopoledne položila věnec k památníku Brána svobody, který pod hradem Devín na okraji slovenské metropole a u hranic s Rakouskem připomíná čtyři stovky lidí, jež zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí.

    „Toto místo připomíná strašnou dobu, která znamenala ztráty lidských životů, ztrátu osobní lidské svobody už jen za projevený názor, za shromažďování, vyjádření politického přesvědčení nebo náboženské víry. Dnes žijeme v demokracii, která není dokonalá. Máme ovšem svobodu slova, shromažďování, právo volit. Mezník mezi tím, co bylo a co je nyní, je právě 17. listopad 1989,“ řekla Čaputová novinářům.

  • Milion chvilek vyzval k výběru jednoho demokratického kandidáta na prezidenta

    Podle spolku hrozí, že pokud nebude občanská společnost dost silná, bude se ve volbách v lednu 2023 rozhodovat mezi dvěma populisty či extremisty. Také podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta by měli kandidáti s menší šancí na úspěch ve volbách ustoupit ze svých pozic ve prospěch nejsilnějšího kandidáta.

  • Na Staroměstském náměstí lidé většinou stojí na značkách s rozestupem

    Foto: Dávid Pásztor

    Staroměstské náměstí.

  • Studenti a rektoři uctili památku 17. listopadu na Albertově

    „Jsem rád, že školy jsou dnes otevřené, loni byly zavřené kvůli situaci, která zde byla. Ale ukázala jednu věc, že studenti i v roce 2020 a 2021 jsou velmi odvážní a stateční z jiných pohledů, kdy pomáhali svým bližním, pomáhali v nemocnicích a v sociální sféře, pomáhali si navzájem i mladším kolegům,“ řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

  • Deset let od smrti Václava Havla bude ve Slavii odhalena jeho busta

    Několik desítek lidí si v Praze připomíná někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. Účastníci průvodu, který odpoledne vyrazil z Hradčanského náměstí, se střídají v nošení Havlovy busty od sochařky Marie Šeborové do kavárny Slavia. Tam má být busta slavnostně odhalena. Akci pořádá česká pobočka Amnesty International, Knihovna Václava Havla a The Vaclav Havel Library Foundation.

Reklama

Hlavní zprávy