Hlavní obsah
Online

Bez konfliktů. Byl to jeden z nejklidnější 1. májů, uvedla policie

Foto: Michal Šula/Seznam Zprávy

Na Letné se schází stovky lidí. Policie varuje před porušováním opatření.

Reklama

aktualizováno •

Dění spojené se Svátkem práce a oslavami 1. máje pro vás sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Většina událostí a akcí tradičně pořádaných 1. května se v Česku kvůli koronavirovým opatřením zrušila.

- Pražská KSČM si připomněla 1. máj v Praze u pamětní desky na Střeleckém ostrově. Shromáždění občanů u příležitosti 1. máje ale neproběhlo. Akci na Střeleckém ostrově naplánoval také Volný blok.

- V hlavním městě navzdory epidemické situaci proběhne demonstrací hned několik. Ohlášené jsou protivládní protesty na podporu dodržování občanských svobod. Demonstraci plánuje iniciativa Otevřeme Česko – Chcípl PES, proběhnout má také happening s názvem Svátek neviditelné práce, který pořádá skupina aktivních matek na protest proti dlouhodobému přetížení v době pandemie.

+17

  • Policie: Byl to jeden z nejklidnějších prvních májů

    Policisté dnes nemuseli zasahovat na žádné z více než desítky demonstrací pořádaných v Praze. Protesty se obešly bez konfliktů, policie nemusela nikoho zadržet. Některé z účastníků i svolavatelů však nahlásila správním orgánům kvůli nedodržování vládních protikoronavirových opatření, zejména pak nenošení respirátorů či roušek. ČTK to dnes po 17:00 řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

    „Byl to jeden z nejklidnějších 1. májů za poslední roky,“ uvedl Daněk. Na akce podle něj dohlížely v hlavním městě tři stovky policistů.

  • Pokud ještě několik hodin vydrží počasí, půjde se k Úřadu vlády

    Přibližně dvě až tři stovky lidí poslouchají projevy organizátorů Občanského hnutí. Pokřikují protivládní hesla, dezinformace o šíření covidu i urážky směrem k novinářům a policii.

    Kolem šesté, pokud vydrží počasí a nálada, se chystají na pochod letenským parkem k Úřadu vlády.

    Přítomni jsou policisté v uniformách, v civilu i antikonfliktní tým.

    Poslanci Volný ani Foldyna už na Letné nejsou.

    Foto: Dávid Pásztor, Seznam Zprávy

    Momentka z demonstrace na Letné.

  • Drobné konflikty policie řeší u lidí, kteří odmítají nosit respirátory či roušky

    Foto: Dávid Pásztor, Seznam Zprávy

    Policie muže legitimovala kvůli odmítání nasazení respirátoru. Následně se krátce odmítal legitimovat. Hrozí mu až 50 tisíc korun pokuty ve správním řízení.

  • Na Letné se provolávají protivládní hesla, přišlo pár stovek lidí

    Demonstrace na Letné stále probíhají v klidu. Na protestech pořádané Občanským hnutím se sešlo asi sto lidí, na akci Volného bloku jen o něco více, hlásí z místa reportér Seznam Zpráv. Lidé si na Letnou přinesli české vlajky, většinou provolávají protivládní hesla.

    Foto: Michal Šula/Seznam Zprávy

    Lidé na protestech porušují opatření, která mají napomoci zastavit epidemii koronaviru.

  • Protesty na Letné jsou klidné, lidé ale většinou nenosí roušky ani respirátory

    Demonstrace na Letné jsou pokojné. Policie nemusela zasahovat. Jak hlásí reportér Seznam Zpráv, na místo dorazily stovky lidí.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Letná objektivem reportéra Seznam Zpráv.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Policie spíše přihlíží a upozorňuje na případná porušování protiepidemických nařízení.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Část lidí přišla na Letnou ze Střeleckého ostrova, kde protest Volného bloku začínal.

  • Policie varuje před nedodržováním opatření

    Na Letné se schází stovky lidí. Policie je megafony upozorňuje, že musí dodržovat platná opatření. Poslance Lubomíra Volného (Volný blok), který se spolu s dalšími na Letnou přesunul ze Střeleckého ostrova, upozornila na porušení zákona, předá ho do správního řízení.

  • Na Letnou zatím dorazila asi stovka lidí

    Jak informuje reportér Seznam Zpráv, na Letné je zatím zhruba sto lidí. Kontrolují je desítky policistů.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    První účastníci protestu na Letné.

  • Začíná se protestovat i na pražské Letné

    Lidé demonstrující na Střeleckém ostrově se přesunuli na pražskou Letnou. Od 13:00 jsou tam plánované další protesty s až 1000 účastníky.

    Z Letenské pláně na Klárov by pak měl vyrazit ve 14:30 průvod na podporu dodržování občanských svobod. Menší akci plánuje iniciativa Chcípl PES, která protestuje proti přístupu vlády k řešení pandemie.

    Podle opatření ministerstva zdravotnictví platí, že se musejí účastníci veřejných shromáždění rozdělit do skupin po nejvýše 20 lidech, a to při zachování rozestupů mezi skupinami alespoň dva metry. Zároveň každý účastník musí mít ochranu dýchacích cest. Řada lidí ale nařízení porušuje.

  • Za porušení opatření při protestu mohou padat pokuty

    Protestu organizovaného blokem nezařazeného poslance Lubomíra Volného na Střeleckém ostrově v Praze se účastnilo přibližně 250 až 300 lidí. Pro Seznam Zpráv to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

    „Zatím akce probíhá v poklidu a jestli to takto bude nadále, předpokládáme, že proběhne bez našeho zásahu. Všechny osoby, které byly upozorněny, aby si zakryly dýchací cesty, a nerespektovaly to, budou oznámeny správnímu orgánu, kde jim hrozí několikatisícová pokuta,“ dodal mluvčí.

  • Protest Volného bloku pokračuje pod dohledem policie

    Demonstrace na pražském Střeleckém ostrově pokračuje. Reportér Seznam Zpráv hlásí, že dorazily čtyři policejní dodávky a na akci dohlíží asi stovka policistů. Protest se ale mezitím uklidnil. Na ostrov dorazili také anarchisté, policisté je oddělili od účastníků demonstrace.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Na akci dohlíží asi stovka policistů.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Z místa dění informuje reportér Seznam Zprávy Dávid Pásztor.

  • Při pálení čarodějnic zasahovali i záchranáři

    Kromě hasičů měli v noci více práce i záchranáři. Vyjížděli k případům popálenin i k lidem intoxikovaným alkoholem.

  • Protest na Střeleckém ostrově se vyhrocuje

    Podle reportéra Seznam Zpráv, který informuje přímo z místa protestu, se akce Volného bloku na Střeleckém ostrově v Praze začala vyhrocovat. Protestující začali slovně útočit na některé přítomné novináře a kameramany. Policisté vyzvali k uklidnění pomocí megafonu.

    Následně se lidé začali procházet kolem dokola - podle jejich vyjádření jde o sportovní aktivitu a policie je proto nemůže rozpustit. Někteří se znovu schází před pódiem.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Dění na Střeleckém ostrově sledujeme celé dopoledne.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Lidé nedodržují protiepidemická opatření. Policie vyzývá k uklidnění.

  • Sčítání škod po filipojakubské noci

    Hasiči dnes informovali o zásazích, které museli podniknout při včerejším tradičním pálení čarodějnic. Po celé republice vyjížděli k 91 požárům. Oproti loňské filipojakubské noci to bylo o dvacet víc. Jednalo se o menší požáry, které se obešly bez vážnějších zranění, informovala dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

    V Česku letos stejně jako před rokem platila omezení proti šíření koronaviru a oficiální akce spojené s pálením ohňů se nemohly konat. Hasiči ale varovali, že nebezpečnější mohou být menší, ale neorganizované domácí táboráky.

  • Na Střeleckém ostrově jsou desítky lidí, Volný dorazil pozdě

    Na akci bloku nezařazeného poslance Lubomíra Volného se sešly desítky lidí. Protest měl začít v deset hodin, hlavní organizátor Volný ale dorazil až o hodinu později. Společně s poslancem Marianem Bojkem (oba Volný blok) přijeli s dalšími účastníky z Ostravy. Lidé většinou nedodržují protiepidemická opatření, v rukou mají lízátka. Část organizátorů je vyzývá k jejich konzumaci. Na akci dohlíží policie.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Lidé na akci nezařazeného poslance Lubomíra Volného.

  • Bezpečnostní opatření v Praze

    Pražská policie se vzhledem k nahlášeným shromážděním připravila na bezpečnostní opatření. Podílet se na nich má několik stovek policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby, ale také členové antikonfliktního týmu.

    „Na bezpečnostním opatření spolupracujeme i se strážníky městské policie. Nutno také zmínit, že v této souvislosti komunikujeme jak se svolavateli akcí, tak i s pracovníky Magistrátu hlavního města Prahy. Upozorňujeme na nutnost dodržovat vládní nařízení v souvislosti s výkonem práva shromažďovacího, kdy každý účastník je povinen mít zakryté dýchací cesty a dodržovat rozestupy alespoň dva metry,“ uvedla policie na webu.

  • Porušování protiepidemických opatření

    Reportér Seznam Zpráv informuje o dalším dění na Střeleckém ostrově v Praze, kde se nyní schází příznivci bloku nezařazeného poslance Lubomíra Volného.

    Organizátoři protestu byli policisty v civilu i v uniformě upozorněni na nenošení ochrany úst a nosu. Po jejich odchodu si lidé respirátory znovu sundali. Celkově je přítomnost policistů v místě nyní vyšší než před akcí komunistů.

    Pár minut před začátkem akce byly na místě nižší desítky účastníků. Většina z nich nemá nasazeny roušky ani respirátory.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Organizátoři protestu bloku nezařazeného poslance Lubomíra Volného

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Porušování protiepidemických opatření na Střeleckém ostrově

  • Jak je to se shromažďováním a opatřeními

    Pro veřejná shromáždění platí pouze povinnost jejich ohlášení. Jelikož shromažďovací právo vyplývá ze základní listiny práv a svobod a ústavy, město je může zakázat pouze v ojedinělých případech, například pokud ohlášený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo jinak porušuje zákon.

    Podle opatření Ministerstva zdravotnictví platí, že se mohou účastníci shromažďovat ve skupinách po nejvýše 20 lidech, a to při zachování rozestupů mezi skupinami alespoň dva metry. Zároveň každý účastník musí mít ochranu dýchacích cest.

  • Připomínka vstupu do EU

    Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) připomněl na Twitteru významné výročí spojené s 1. květnem. Před 17 lety se Česká Republika stala členem Evropské unie.

  • Komunisté položili květiny a zazpívali Internacionálu

    Jak z místa hlásí reportér Seznam Zpráv, na Střeleckém ostrově se nakonec sešly desítky komunistů. Dorazilo také asi šest antikomunistů. Akce proběhla pokojně. Lidé položili květiny u pamětní desky a ještě před devátou hodinou se rozešli.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Na místě se sešly desítky lidí.

    Foto: Dávid Pásztor/Seznam Zprávy

    Komunistická připomínka prvního máje na Střeleckém ostrově v Praze

  • Dolejš: Není to shromáždění

    Na Střeleckém ostrově je stále klid, na místě se zatím sešly jen desítky lidí. Dorazil i poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Není to shromáždění, přišli jsme položit kytku na památku Prvního máje,“ řekl pro Seznam Zprávy. Předseda komunistů Vojtěch Filip podle Dolejše nedorazí.

    Na Střeleckém ostrově chce dopoledne uspořádat akci k Prvnímu máji poslanec Lubomír Volný, jeho akce se komunisté účastnit nechtějí. „Demonstrace se nezúčastníme. Je to politická mrtvola, která si chce vydobýt poslední mediální pozornost,“ dodal Dolejš.

Reklama

Hlavní zprávy