Hlavní obsah

Česko směřuje do covidové krize. Vláda ale nemá plán, jak brzdit

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Statisíce seniorů nejsou očkováni vůbec, části ostatních už imunita vyprchává a potřebují přeočkování. Efektivní kampaň ale chybí. Ilustrační foto

Reklama

Zhoršení epidemické situace nabírá v Česku na obrátkách. Mezi daty varovně svítí hned několik ukazatelů, v ohrožení mohou být statisíce seniorů. Odcházející vláda ale na brzdu nešlape a té příští prý chybí klíčová data.

Článek

Česko se přesouvá do rizikového vývoje epidemie. Tak zní aktuální varování zdravotnických statistiků. Díky prediktivním modelům je také zřejmé, co tento rizikový vývoj znamená. Na začátku listopadu může být v nemocnicích až 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 pacientů zaplní jednotky intenzivní péče.

Skokový nárůst přitom Česko zaznamenává už teď – pozitivně testovaných v pondělí přibylo přes 2500, v nemocnici leží víc než 540 lidí. Z dat o covidu-19 zároveň varovně vystupují údaje, které se týkají seniorů, tedy potenciálně vysoce zranitelné skupiny, kterou se ještě před nástupem podzimu nepodařilo zcela naočkovat.

Jak upozorňují zdravotničtí statistici, nemoc s vysokou pravděpodobností neprodělalo a ani není očkováno asi 412 tisíc lidí ve věku nad 60 let a přibližně 280 tisíc lidí starších 65 let.

Nákaza přitom právě mezi seniory nyní čím dál častěji proniká, byť je nárůst pomalý a u většiny lidí se stále projevuje ochranný efekt očkování. Ani tato záchranná brzda ale nemusí po následující zátěžové období stačit. Už nyní se totiž u zranitelných skupin osob částečně projevuje vyčerpání ochranného efektu vakcinace.

Pokud jde o redukci nákazy mezi očkovanými seniory, ukazují zářijové hodnoty účinnost 65,7 %, v květnu to bylo 85,1 %. Menší rozdíl je vidět v rámci prevence těžkého průběhu nemoci, byť i tam se efekt pomalu snižuje. V září účinnost dosahovala stále velmi slušných 85,7 %, v květnu 87,4%.

Na to, že je třeba začít brát postupné vyvanutí imunity u seniorů vážně, upozorňuje třeba ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch. „V odhadech procent imunní populace se pracuje pouze se součty očkovaných a promořených. Zapomínáme odečítat zejména seniory s vyvanutou imunitou. Jejich podíl v kategorii nad 65 let roste, už to je možná i kolem poloviny případů,“ uvedl odborník.

Pro posilující dávku očkování si však zatím přišlo jen asi 50 tisíc lidí. Nárok na ni by přitom na konci října mělo mít už přes milion lidí. Praktici, kteří mají hrát v očkování seniorů klíčovou roli, sice vakcíny mají, ale například na látku Comirnaty od Pfizeru, která jim měla být distribuována do ordinací, stále čekají. Ministerstvo zároveň neplánuje žádnou speciální kampaň zaměřenou přímo na aplikaci posilujících dávek očkování.

Varovných ukazatelů přibývá

Pronikání nákazy mezi seniory a riziko postupného vyvanutí imunity po očkování v této věkové skupině je přitom jen jedním z faktorů, které Česko mohou rychle dostat do svízelné situace. Celorepubliková incidence – tedy počet případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní – přesáhla 100. Při této hodnotě přitom dříve ministerstvo chtělo přistupovat k přísnějším opatřením, například plošnému testování. Varovným signálem je také zvýšená relativní pozitivita testů. „Pozitivita se blíží 10 procentům, což je signál, že nálož v populaci opravdu sílí,“ zmínil šéf statistiků Dušek.

Dokončení očkování seniorní populace a populace chronicky nemocných osob je zásadním faktorem, který bude determinovat zdravotní dopad šíření nákazy na podzim 2021.
Ladislav Dušek, ÚZIS

Ministerstvo se ještě minulý týden bránilo tím, že situace v nemocnicích zůstává klidná, a není proto třeba zabrat za brzdu, jako tomu bylo loni. Také tento argument ale vzhledem k trendu posledních dní přestává být přesvědčivý. Jak už Seznam Zprávy informovaly, některé menší nemocnice už přistoupily k budování provizorních covidárií. Část nemocnic v Moravskoslezském kraji také kvůli zhoršování epidemické situace zakázala návštěvy.

Strategie? Neznámá

Ministerstvo zdravotnictví zatím k novým opatřením alespoň v rámci nejvíce zasažených regionů přistoupit nechce. Situaci chce řešit například zkrácením platnosti testů, které má více motivovat k očkování. „Opravdu zatím chceme jít cestou těchto opatření, kdy i zkrácení platnosti testů je podle mě motivační pro to, aby se občané nechali naočkovat. Protože očkování vidíme jako jedinou cestu kudy ven,“ řekla Seznam Zprávám hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Kromě toho hygienici chtějí dodržování pravidel zkontrolovat v rámci ohlášených razií na začátku listopadu.

Detailní plány dalších možných opatření spolu se sadou podmínek jejich spuštění ale vláda nepředstavila. Podle expertního týmu koalice Spolu ani žádnou strategii pro příští dny nemá. „Jako AntiCovid tým jsme neobdrželi žádnou platnou strategii boje s covidem-19. Nemáme přístup k prediktivním analýzám. Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek, a to včetně plánu navyšování kapacit při nárůstu počtu nemocných,“ uvedli odborníci.

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se proti kritice ohradil. Tým koalice podle něj data má. „Naším úkolem je vyřešit epidemii. Covid nezná politickou příslušnost. Tato prohlášení vypadají spíše, že se bojíte přijmout odpovědnost,“ uvedl ministr v reakci na slova Vlastimila Válka, místopředsedy TOP 09 a adepta koalice SPOLU na post ministra zdravotnictví, která dnes pronesl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované