Hlavní obsah

Česko staví „druhou“ armádu. Stovka nových záložáků skládá přísahu ve Vyškově

Přísaha aktivních záloh ve Vyškově.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Aktivní zálohy se opět rozšíří. Více než stovka členů aktivních záloh bude slavnostně vyřazena za účasti ministra obrany Martina Stropnického ve Vyškově.

Článek

Ministerstvo obrany zahájilo plán, jak vedle profesionální armády postavit „druhou“ armádu složenou z dobrovolníků aktivních záloh.

Do roku 2025 by v ní mělo sloužit 5000 záložáků, v současné době jich je kolem 1450.

Nábor nových lidí má usnadnit fakt, že odměny za službu v aktivních zálohách se zvýší. Také vedení Ministerstva obrany dává najevo, za jak důležitou část armády aktivní zálohy považuje.

Ve čtvrtek ve Vyškově se proto slavnostního vyřazení dalších 110 příslušníků záloh účastní i ministr obrany Martin Stropnický a nad městem, kde má Seznam svého reportéra, přeletí stíhačky Gripen.

Odměny, jejichž zvýšení přinesla poslanecká novela branných zákonů a schválil je i Senát, jsou náhradou platu v zaměstnání. Jejich růst by měl zajistit, aby vojákům v aktivních zálohách neklesly kvůli výkonu činné služby celkové příjmy.

„Věkový limit pro vstup do záloh je 18 až 60 let, příslušník záloh musí mít české státní občanství a trestní bezúhonnost. Pokud uchazeč neprošel žádným výcvikem, čeká ho na začátku šestitýdenní kurz základní přípravy ve vojenské akademii ve Vyškově,“ řekl Seznamu velitel nedávného cvičení ostravských záloh plukovník Jaroslav Hrabec.

Reklama

Doporučované