Hlavní obsah

Česko sužuje silný vítr, Dlouhému hrozí stíhání kvůli OKD a Babiš není ve střetu zájmů

Polední zprávy 30. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 Česko sužuje silný vítr

Do Česka se přihnal silný vítr. Skoro 30 tisíc domácností je bez proudu, železnice zastavily popadané stromy. Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu. Podle meteorologů vítr zeslábne až večer. Aktuální situaci popsala mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. „Od rána evidujeme už přes stovku událostí ve Středočeském kraji, takže můžeme říct, že je situace závažnější než obvykle,“ uvedla.

02:00 Desítky tisíc lidí bez elektřiny

Stromy kvůli silnému větru padají i na elektrické vedení. Desítky tisíc lidí jsou od rána bez proudu. Zda se situace zlepšila, popisuje mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. „Aktuálně evidujeme 45 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je asi 26 odběrných míst,“ řekla mluvčí.

02:30 Vítr komplikuje i provoz vlaků

Silný vítr komplikuje i vlakový provoz. Na trati se objevují překážky v podobě spadaných stromů. Největší komplikace způsobuje vítr ve Středočeském a Plzeňském kraji a v Kraji Vysočina. Na několika místech musela být zavedena náhradní autobusová doprava. Na většině místech ve Středočeském kraji byl už provoz obnoven.

03:58 Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu

Silný vítr potrápil také Německo, kde se prohnal v noci. Vyvracel stromy a přinesl i silný déšť. Zastavily se dálkové vlakové spoje, jeden z rychlovlaků dokonce havaroval, vše se naštěstí obešlo bez zranění. A přišla i kuriózní záchranná akce – 120 hasičů pomáhalo třem stovkám ovcí. Z pastviny, kterou zaplavila voda, je evakuovali ve člunech a na lávkách.

09:18 Policie stíhá v kauze CzechTourism 10 lidí

Kvůli veřejným zakázkám za více než 27 milionů korun, které zadal státní CzechTourism, začala policie stíhat 10 lidí. Devět viní z podplácení, bývalého manažera pak z manipulace s tendry. Policii se podařilo zdokumentovat úplatky za 3,5 milionu korun. Kvůli případu zasahovala policie loni na ministerstvu pro místní rozvoj a prověřovala i ministryni Kláru Dostálovou. Její případ ale podle České televize řeší kriminalisté zvlášť.

09:35 Dlouhému hrozí stíhání kvůli OKD

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD zvažuje trestní oznámení na Vladimíra Dlouhého. Prezident Hospodářské komory byl v devadesátých letech ministrem průmyslu a obchodu, a řešil tak i privatizaci státního podniku. Závěrečnou zprávu dvouletého vyšetřování bude plénum Sněmovny schvalovat v půlce října. Podrobnosti dodala redaktorka Seznamu Zuzana Černá. „Problém okolo OKD se táhne už od devadesátých let,“ uvedla.

13:02 Další Johnsonovy problémy

Britský premiér Boris Johnson čelí podezření ze zneužití úřadu v době, kdy zastával funkci starosty Londýna. Protežoval prý americkou podnikatelku Jennifer Arcuriovou. Podezření má prošetřit britská policejní inspekce. Johnsona kromě toho obvinila novinářka Charlotte Edwardesová, že jí v roce 1999 pod stolem silně stiskl stehno.

14:55 Středočeský kraj: Babiš není ve střetu zájmů

Krajský úřad Středočeského kraje zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem. Ten čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod Agrofert, i když je v roce 2017 převedl do svěřenského fondu. To se ale podle úřadu neprokázalo. Více informací o případu dodal redaktor Televize Seznam Radek Nohl. Podle něj Středočeskému kraji chyběly konkrétní důkazy.

19:55 Zneužití kotlíkových dotací

Rozdělování kotlíkových dotací ovládá podle Mladé fronty Dnes skupina lidí, která dokáže ostatní žadatele předběhnout díky počítačovým programům. Ty dokážou hromadně odesílat žádosti jen několik sekund po spuštění příjmu žádostí. Během pár minut tak počítače rozeberou dotace za stovky milionů korun.

20:15 NKÚ: Pochybení ministerstva práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí špatně nastavilo cíle v projektu na podporu zaměstnanosti mladých lidí za 1,3 miliardy korun, tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo prý nedokáže říct, zda byl projekt efektivní, protože Úřad práce nesleduje, jestli měl opravdový dopad na nezaměstnanost. Ministerstvo s tvrzením NKÚ nesouhlasí.

20:35 Chiracův pohřeb

Francie dnes drží státní smutek za bývalého prezidenta Jacquese Chiraca. Zemřel minulý čtvrtek, bylo mu 86 let. Ve tři hodiny odpoledne uctí jeho památku celá země minutou ticha. Na pietních akcích je za Českou republiku předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

20:50 Hurikán Lorenzo míří na Azory

K Azorským ostrovům míří hurikán Lorenzo, portugalské souostroví má zasáhnout v polovině týdne. Provázet ho bude silný vítr, déšť a vysoké vlny. Lorenzo už v sobotu vytvořil rekord – dostal se jako první hurikán páté kategorie takto daleko na severovýchod Atlantiku. Nyní zeslábl na 4. stupeň.

21:10 Mynářovo podnikání

Na pronájem dá 30 tisíc ročně, za ubytování inkasuje miliony – penzion, který má v Osvětimanech pronajatá firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, má velmi úspěšně rozjetou sezónu. Seznam získal údaje o hostech. Sporná je přitom i šestimilionová dotace, kterou kancléř získal na opravu penzionu. Prověřuje ji dotační úřad i policejní vyšetřovatelé.

Reklama

Související témata:

Doporučované