Hlavní obsah

Česko uděluje zoufale málo azylů, říká expertka. Migranty potřebujeme

Rozhovor s Magdou Faltovou ze Sdružení pro integraci a migraci.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Česká republika má nejnižší procento uznaných žádostí o azyl v prvoinstančním řízení ze zemí EU. „Patříme k zemím, které jsou nejméně ochotné udělovat migrantům azyl,“ potvrzuje Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci. „Nás se ale příliš netýká ta vlna lidí přicházejících přes Středozemní moře. K nám přicházejí spíše Ukrajinci nebo Vietnamci,“ dodává.

Článek

Podle nových čísel, která zveřejnila Evropská unie, počet žádostí o azyl v Evropě loni rapidně klesl - téměř o polovinu oproti roku 2016. Výjimkou je Španělsko, jež loni řešilo naopak největší počet žádostí za posledních 30 let. Nově schválený rozpočet EU navíc počítá se ztrojnásobením částky na řešení problému migrace a ochrany vnějších hranic. Migrace je téma, které dále vyostřuje i vztahy mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ministrem vnitra Horstem Seehoferem. „V tomto případě v tom vidím spíše politické téma, snahu získat nějaké body u svých voličů,“ říká Magda Faltová.

Česká republika má rekordně nízkou nezaměstnanost a potřebuje pracovníky z jiných zemí, aby alespoň zčásti nasytila potřeby pracovního trhu. „Devětadvacet kladných rozhodnutí o udělení azylu je opravdu zoufale málo, vnímáme to tak,“ řekla v rozhovoru pro Televizi Seznam Faltová. „Skladba žadatelů se mění, teď už to prakticky nejsou Syřané, je tam asi pět set Ukrajinců,“ doplnila.

Jak se daří začlenit se do pracovního kolektivu i běžného života právě například Ukrajincům nebo Vietnamcům, kteří u nás chtějí zůstat? Jakým problémům musejí čelit? „Měli bychom více pracovat s lidmi, kteří k nám přijdou,“ říká Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované