Hlavní obsah
Online

Testy prokázaly covid-19 u druhého pracovníka Dukovan

Foto: Profimedia.cz

Češi odložili roušky a respirátory, v místních ohniscích ale nakažených koronavirem přibývá. Ani globální situace nevypadá dobře.

Reklama

aktualizováno •

Hygienici našli nové ohnisko koronaviru ve firmě na Kutnohorsku, nakazilo se 13 lidí. Od začátku šíření viru bylo v ČR zaznamenáno 12 372 případů. Celosvětově se nakazilo přes 11 milionů lidí, jen v sobotu přibylo 212 326 případů.

Článek

Co byste měli vědět?

- Hygienici našli nové ohnisko koronaviru ve firmě na Kutnohorsku. Nakažených je 13 pracovníků, provoz byl uzavřen. Rodinným příslušníkům jsou ukládány karantény, odběry podstupuje zhruba dalších 100 lidí, řekla ČTK mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová. O jakou firmu jde, neuvedla.

- Celosvětový počet případů nákazy koronavirem se za v sobotu zvýšil o rekordních 212 326, přibylo rovněž 5134 úmrtí. Vyplývá to z údajů, které dnes večer zveřejnila Světová obchodní organizace (WHO). Předchozí rekord z 28. června činil 189 077 nových případů nákazy, napsala agentura Reuters.

- Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu oznámila, že přerušila u hospitalizovaných pacientů s covid-19 testy antimalarika hydroxychlorochin a kombinace lopinavir/ritonavir používané při léčbě lidí s HIV. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že ani jeden z léků nepomohl snížit úmrtnost. Napsala o tom agentura Reuters.

  • Když se situace v Česku zlepší, Slovinci změní postoj

    Petříček má ale od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku klesne pod deset na 100 000 obyvatel, vrátí se ČR na seznam bezpečných zemí, řekl to na tiskové konferenci.

  • Dominikánská republika volí prezidenta, zatímco epidemie narůstá

    V Dominikánské republice se dnes konají prezidentské a parlamentní volby, které byly odloženy z května kvůli pandemii covidu-19. Favoritem na prezidentské křeslo je podle průzkumů 52letý podnikatel Luís Abinader, který skončil v posledních volbách druhý. Proti němu stojí vládní kandidát 59letý Gonzalo Castillo, připomněla agentura AP.

    Právě kvůli šíření covidu-19 byly volby v Dominikánské republice přeloženy z května. Konají se dnes, přestože tamní ministerstvo zdravotnictví v sobotu ohlásilo 1241 nových případů infekce, což je v této karibské zemi s 10,5 miliony obyvateli dosud nejvyšší denní nárůst. S koronavirem tam dosud zemřelo 794 lidí.

  • Testy prokázaly covid-19 u druhého pracovníka Dukovan

    Testy prokázaly u druhého pracovníka jaderné elektrárny v Dukovanech nákazu koronavirem. První případ byl potvrzen ve středu. V elektrárně kvůli tomu platí hygienická opatření včetně nošení roušek. Další testování bude pokračovat. ČTK to řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

    „Z té party, která byla testovaná, to všude bylo dobré, akorát tady ten se tam našel, ale testování ještě bude pokračovat. V úterý ráno už by výsledky měly být,“ řekl Kos.

    V úterý podle něho budou zřejmě známé i výsledky testů ve Větrném Jeníkově, kde je další nový případ covidu-19 na Vysočině. Podle informací na webu obce, je ve Větrném Jeníkově víc lidí, kteří mají některé z příznaků připisovaných koronaviru. Odběry testů budou v pondělí. V obci byla znovu zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, do odvolání je uzavřená knihovna, obecní úřad, hostinec nebo pošta Partner. Obchody zůstaly otevřené.

  • Ministr Altmaier: Německá ekonomika opět poroste nejpozději od října

    Pokles německé ekonomiky se po letních prázdninách podaří zastavit a nejpozději od října již hospodářství opět poroste. V rozhovoru s listem Bild am Sonntag to řekl německý ministr hospodářství Peter Altmaier.

  • V Česku přibylo 29 nových případů koronaviru

    Za dnešek do 17:30 přibylo 29 nemocných, v sobotu činil nárůst za stejnou část dne 53 nakažených. Od začátku šíření viru bylo v zemi zaznamenáno 12 469 případů. Počet zemřelých ministerstvo revidovalo na 348, oproti předchozím údajům o tři méně. Naopak 7864 lidí se už vyléčilo, aktuálně je tak v Česku 4257 nemocných. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

  • Hygienici: V Moravskoslezském kraji není nutná nová karanténa

    V Moravskoslezském kraji není podle hygieniků za současné situace nutné vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Ohnisko nákazy covid-19 je známé a lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci. Většina nakažených nemá žádné příznaky, nebo jen mírné. Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě to dnes uvedla v tiskové zprávě na svých internetových stránkách.

    „K návrhům, že je nutno vyhlásit pro okres Karviná plošná karanténní opatření, uvádíme, že situace na Karvinsku není nová,“ napsali hygienici. Připomněli, že první ohnisko ve společnosti OKD na Karvinsku, které bylo v Dole Darkov, řešila KHS od poloviny května. Celkem tam hygienici zaevidovali přes 500 nakažených.

  • Problém Karvinska: V OKD se dva týdny používaly nevhodné testy

    Zhruba dva týdny se v těžební společnosti OKD testovalo takzvanými Rapid testy. Ty měly zjistit, kdo je nakažený covid-19. Tyto testy ale slouží k úplně něčemu jinému, tvrdí hejtman Ivo Vondrák.

  • Petříček: Vláda možná měla na situaci na Karvinsku reagovat rychleji

    Vláda možná měla na epidemiologickou situaci na Karvinsku reagovat o týden nebo dva rychleji. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) ve stejném pořadu obvinila kabinet ze zanedbání situace, podle ní navíc v oblasti nefunguje chytrá karanténa, která by omezila šíření koronaviru. Přímou odpovědnost za situaci musí podle Konečné nést státní podnik Prisko provozující OKD. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes novinářům řekl, že vláda podle něj situaci nepodcenila. Téma se podle něj trochu politizuje.

  • Ve Španělsku zavřeli kvůli viru další oblast, tentokrát v Galicii

    Španělsko uzavřelo kvůli novým případům koronaviru po části Katalánska další oblast, tentokrát část severošpanělské Galicie. Uzávěra se bude týkat asi 70 000 lidí a má platit nejméně do pátku 10. července.

    Obyvatelé části provincie Lugo na severu Španělska nebudou smět do jiných částí země a budou se moci pohybovat jenom v rámci kraje A Mariňa. Mimo něj se dostanou lidé jen ve výjimečných případech, například za prací. Uzávěra skončí pouhé dva dny před naplánovanými regionálními volbami v Galicii.

    Regionální ministr zdravotnictví Jesus Vázquez Almuiňa dnes řekl novinářům, že v oblasti je nyní 258 případů nákazy a z nich 117 právě v Lugu. Podle ministra se většina z nich váže k barům.

  • Opilci evidentně rozestupy nedodržují, řekl britský policista

    Je zcela evidentní, že opilí lidé nejsou schopni dodržovat správné rozestupy, které mají zabránit dalšímu šíření koronaviru. Prohlásil to předseda policejní federace John Apter poté, co se v sobotu v Anglii po více než třech měsících opět otevřely hospody. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

    „Byla to předvídatelně rušná noc a potvrdilo se to, co jsme věděli: alkohol a udržování společenských rozestupů nejsou dobrá kombinace,“ uvedl Apter na Twitteru. Policista, který měl v sobotu večer službu v jihoanglickém Southamptonu, doplnil, že spolu s kolegy musel řešit „nahé muže, šťastné opilce, naštvané opilce, rvačky a další naštvané opilce“.

    Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock nicméně poděkoval „valné většině lidí“, kteří se podle něj chovali zodpovědně.

  • Nejnavštěvovanější muzeum Korfu má nová návštěvnická pravidla

    Muzeum Achilleion na řeckém ostrově Korfu, které jak řekl českým novinářům jeho ředitel Anastasios Diavatis, je nejnavštěvovanějším muzeem ostrova, zavedlo v souvislosti s koronavirovou pandemií nová návštěvnická pravidla. V areálu platí povinnost nošení roušek, dodržování odstupů od ostatních lidí, omezený je počet návštěvníků v jednom čase.

    Návštěvníci si musí roušky nasadit už u vstupní brány do zahrady. Roušky používá také každý pracovník muzea. Před vchodem do paláce je stojan s dezinfekcí, samolepky na podlaze upozorňují na dodržování povinných 1,5metrových rozestupů. Návštěvnická kapacita byla podle Diavatise omezena na nejvýše 225 lidí současně.

  • Chorvaté vybírají nový parlament v době růstu nakažených covidem

    Občané Chorvatska dnes v předčasných volbách volí členy budoucího parlamentu. Hlasování skončí v 19:00 SELČ, kdy mají být zveřejněny výsledky podle informací voličů vycházejících z volebních místností. O dvě hodiny později by měly být k dispozici první předběžné výsledky. Očekává se těsný souboj, protože podle agentury Reuters průzkumy dávaly vládnímu Chorvatskému demokratickému společenství (HDZ) jen nepatrný náskok před opoziční Sociálnědemokratickou stranou (SDP). Nezdá se tak, že by kterákoli z nich získala dostatek mandátů na samostatné vládnutí.

  • SZÚ: K přenosu dochází hlavně v přeplněných uzavřených prostorách

    K přenosu nemoci covid-19 dochází podle odborníků Evropského centra pro infekční nemoci (ECDC) zejména v přeplněných vnitřních prostorách, na pracovištích nebo při různých akcích. Jeho zprávu cituje na webu Státní zdravotní ústav. Přenos nemocni prostřednictvím ventilace nebo klimatizace nebyl podle ní dostatečně prokázán, riziko je spíš nízké. Zprávy z míst nákazy podle odborníků ECDC ukazují, že k přenosu dochází například v kancelářích, továrnách, kostelech, restauracích, lyžařských střediscích, na večírcích, v nákupních centrech, ubytovacích zařízeních, lekcích tance, výletních lodích nebo v dopravních prostředcích.

    „Zdá se, že přenos nákazy může být spojen se specifickými činnostmi, jako je sborový zpěv nebo bohoslužby, kdy může docházet ke zvýšenému vylučování kapének při hlasité řeči a zpěvu,“ uvádí web SZÚ. Jednou z možností je i šíření prostřednictvím aerosolu, tedy kapiček vody rozptýlených ve vzduchu. „Předpokládá se, že se onemocnění covid-19 primárně šíří kapénkami, avšak přibývají hlášení o možném šíření prostřednictvím aerosolu,“ uvedl SZÚ.

  • Podle Rážové je situace na Karvinsku pod kontrolou

    Ohnisko je pod kontrolou i podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. „Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná,“ řekla dnes Rážová Radiožurnálu. Počet nově nakažených podle ní v regionu postupně klesá, většina případů je navíc bezpříznakových.

    Hygienici i epidemiologové však situaci detailně sledují a jsou připraveni zareagovat, pokud by to vývoj epidemie vyžadoval. „Komunikujeme s krajskými hygieniky, v kontaktu s nimi jsou i epidemiologové z ministerstva. Situaci průběžné monitorujeme, vyhodnocujeme data a situaci pravidelně konzultujeme,“ uvedla Rážová. O možném zpřísnění opatření by podle ní musela rozhodnout sama moravskoslezská hygienická stanice.

  • Íránci musejí mít povinně roušky, za den zemřelo 163 lidí

    V Íránu zemřelo za minulých 24 hodin 163 lidí s covidem-19, což je nejvyšší denní údaj od únorového začátku epidemie v zemi. Informovalo o tom dnes tamní ministerstvo zdravotnictví. Ode dneška v Íránu platí povinné nošení roušek na veřejných místech. Od začátku epidemie v zemi zemřelo 11 571 pacientů. K nakaženým za uplynulých 24 hodin podle mluvčí ministerstva zdravotnictví přibylo 2560 dalších, celkově se nákaza potvrdila už u 240 438 lidí.

    Vláda kvůli obnově ekonomických aktivit začala už v dubnu uvolňovat původní omezení, ale počet případů v zemi dále stoupá a v pěti provinciích je situace špatná, takže tam byla ochranná opatření zpřísněna. Prezident Hasan Rúhání v sobotu oznámil, že ode dneška bude nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách povinné a ti, kdo neuposlechnou, nebudou mít nárok na státní služby.

  • Petříček: Vláda má k fondu obnovy výhrady, je nutný kompromis

    Vláda si uvědomuje, že je potřeba rychle nastartovat evropskou ekonomiku. Zároveň má ale k plánovanému fondu obnovy řadu výhrad, řekl dnes v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Především se týkají flexibility využití peněz nebo kritéria míry nezaměstnanosti z minulých let, podle kterého by se mimo jiné měly prostředky rozdělovat. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) uvedli, že vláda nedostatečně komunikuje českou pozici.

    Podle Petříčka je důležité i pro Českou republiku nastartovat ekonomiku i nejvíce koronavirem postižených zemí, jako jsou Francie, Itálie či Španělsko, všechny totiž patří mezi významné vývozní trhy. „Zároveň máme řadu výhrad vůči návrhu zejména fondu obnovy, a to především s ohledem na flexibilitu využití zdrojů, které v něm budou obsažené,“ řekl. Je podle něj nutné investovat do infrastruktury. Na tom se shodli v pátek ve Varšavě také premiéři zemí visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

    Evropská komise (EK) chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize nad úroveň běžného unijního rozpočtu poskytnout 750 miliard eur (přes 20 bilionů Kč). Tato částka, kterou si chce EK bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a využít přitom nejvyššího kreditního hodnocení EU, má zvýšit rozpočet na období 2021 až 2027. Samotný rozpočet má obsahovat 1,1 bilionu eur.

  • Petříček chce jednat o kompenzacích pro turisty kvůli covidu

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) o možnosti kompenzací pro turisty, kterým se zkomplikovala cesta na dovolenou kvůli tomu, že několik evropských států vyřadilo Česko ze svých seznamů bezpečných zemí. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Bude také dál s těmito státy jednat a nažit se jim vysvětlit, že problém s koronavirem je v Česku lokální a že není nutné kvůli tomu přijímat omezení pro všechny české občany. Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr.

    „Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje,“ řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba 2000 korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené. Proto je podle něj namístě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají.

  • Vojtěch: Karanténa pro Karvinsko je zcela krajní řešení

    Karanténa pro Karvinsko kvůli šíření koronaviru je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zcela krajní řešení. Od přerušení těžby v dolech OKD očekává zlepšení situace, počet případů na Karvinsku už mírně klesá a krajští hygienici mají situaci pod kontrolou. Ministr to dnes uvedl na dotaz ČTK.

    „Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení,“ sdělil. Podle něj by to byl zásadní zásah do životů místních, kteří již dnes nemají lehkou situaci a jsou v rámci zbytku ČR stigmatizováni, dodal.

Reklama