Hlavní obsah

Česko už přijalo euro. Firmy ho k placení používají stále častěji

Foto: Profimedia.cz

České firmy přijaly euro i bez státu. Platí si s ním mezi sebou.

Reklama

Společná evropská měna pro Česko je zatím v nedohlednu. Mezi firmami už ale euro jede. Probíhá v něm téměř pětina transakcí mezi tuzemskými podniky. Vyplývá to z dat svazu průmyslníků a ČNB.

Článek

Společnost Kuberg vyrábí elektrické motocykly. Zákazníky má z celého světa a samozřejmě i z Česka. Všichni však za stroje platí pouze v eurech.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je to kvůli zjednodušení. Fakturujeme pouze v eurech,“ vysvětluje zakladatel značky Michal Kubánek.

Společnosti Kuberg tak odpadají problémy s kurzovými výkyvy. Podobně podle dat Svazu průmyslu a dopravy a ČNB uvažuje víc firem. V rámci Česka používají podniky euro pro inkasa v 15,3 procentech transakcí a pro platby odběratelům dokonce v 18,5 procentech transakcí. Ještě před koncem roku to bylo i kvůli pandemii jen 12,8 respektive 8,5 procenta podniků.

„Souvisí to se strukturou naší ekonomiky a propojení našich firem na zahraniční partnery. Hodně se to zvedlo v době, kdy byly kurzové výkyvy a je to součást zajištění kurzového rizika,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Obchody v eurech potvrzují i další české firmy. „Jsme jedni z těch, kteří se snaží minimalizovat placení korunou. Tedy to, co jde, se platí eurem. Je to takzvaný přirozený hedging,“ říká i Tomáš Kolář, šéf firmy Linet, která je světovým výrobcem nemocničních postelí.

Firma má postavený byznys na dlouhodobých zakázkách a proti kurzovým výkyvům se tak musí zajišťovat na delší dobu. „Nejlepší řešení na tyto věci je přijmout euro, " uzavírá Kolář.

Právě zajištění volí jako recept proti kurzovým výchylkám podle šetření Svazu zhruba 40,7 procenta českých podniků. Tedy méně než polovina. „Jsou to firmy, které jsou orientované na export a chtějí si tak zajistit určitou předvídatelnost,“ dodává Čížek.

Kurzové ztráty nedokážu posčítat. Je to hra osudu, jednou na tom vyděláváte, jindy ne.
Kvido Štěpánek, Isolit Bravo

Ne všechny české firmy jsou však k platbám v eurech v rámci tuzemské spolupráce ochotné. „Bylo by to pro nás výhodné, protože materiál, který odebíráme, se nakupuje v eurech, ale naši zákazníci z Česka to využívají jen výjimečně,“ dodává Kvido Štěpánek, majitel společnosti Isolit Bravo.

Jeho firma patří mezi ty, které se proti kurzovým výkyvům nijak nezajišťují. „Nikdy jsme to nedělali, takže ty kurzové ztráty nedokážu posčítat. Je to hra osudu, jednou na tom vyděláváte, jindy ne. Ale je fakt, že v celkové historii jsme na tom spíš prodělali,“ dodává Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované