Hlavní obsah

Česko v očkování zaostává za průměrem EU. Nejpomalejší je i ze zemí V4

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Po celém světě bylo aplikováno již více než 249 milionů dávek vakcín proti nemoci covid-19. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak je na tom Česko s očkováním ve srovnání ostatními zeměmi.

Článek

Česká republika očkuje již více než dva měsíce – první dávku obdržel premiér Andrej Babiš (ANO) a válečná veteránka Emílie Řepíková 27. prosince minulého roku. Následovali zdravotníci, lidé v sociálních službách a senioři nad 80 let.

Toto pondělí se registrační systém otevřel dalším zájemcům o očkování. Nově se mohou přihlašovat lidé starší sedmdesáti let. Dva dny před nimi se mohli registrovat učitelé a ostatní zaměstnanci škol a školských zařízení. Tyto dvě skupiny se zatím do dostupných dat příliš nepromítly: nejvíce naočkovaných je stále ve věkové kategorii 80+.

Z dostupných informací je však zřejmé, že Česko se opožďuje za vlastní očkovací strategií. Zaostává také za průměrem Evropské unie a v celosvětovém porovnání se pohybuje na nižších příčkách žebříčku. Vyplývá to z dat sesbíraných od jednotlivých ministerstev zdravotnictví a publikovaných na webu Our World in Data.

Česko zaostává za unijním průměrem

V unijním srovnání počtu použitých vakcín v přepočtu na sto obyvatel se Česká republika nyní pohybuje lehce pod průměrem. Zatímco průměr EU je 7,6 dávky vakcíny na sto lidí, v Česku je to 6,29.

Nejvíce ze zemí EU očkuje Maďarsko. Kromě vakcín od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, které schválila Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA), začala země jako první v EU očkovat i ruskou vakcínou Sputnik V. Od minulé středy používá také čínskou vakcínu od společnosti Sinopharm, která také není schválena EMA.

Ruská vakcína vyvolává kontroverze

Sputnikem V nově plánuje očkovat také Slovensko. Začátkem tohoto týdne dorazilo do země prvních 200 tisíc vakcín. Slovenský premiér Igor Matovič jich od Ruska koupil celkem dva miliony. Podle všeho však o tomto nákupu nevěděli ani koaliční partneři, kteří s použitím vakcíny Sputnik V nesouhlasí. Vyzývají k rekonstrukci vlády a během dnešního odpoledne chtějí jednat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Ruská vakcína budí kontroverze i v Česku. Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) podporují dovoz Sputniku V. Na podnět Úřadu vlády se látkou začal začátkem týdne zabývat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Tak jako nás různé instituce žádají o odborný názor na léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, požádal Úřad vlády SÚKL o názor na vakcínu Sputnik. V tuto chvíli se však nejedná o zahájení oficiálního procesu,“ uvedla v pondělí pro Seznam Zprávy mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Proti používání Sputniku V v Česku se postavil ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO). Blatný očkování látkami, které neschválila EMA, dlouhodobě odmítá. Rusko však zatím EMA stále nepožádalo o registraci vakcíny, podrobný průběh procesu schvalování vakcín lze sledovat na webových stránkách agentury.

Které země používají vakcínu Sputnik V?

Alžírsko (pouze Sputnik V)

Argentina (pouze Sputnik V)

Ázerbájdžán (Sputnik V , dále CoronaVac, Oxford/AstraZeneca)

Bahrajn (Sputnik V, dále Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing)

Bělorusko (pouze Sputnik V)

Bolívie (pouze Sputnik V)

Černá Hora (pouze Sputnik V)

Írán (pouze Sputnik V)

Kazachstán (pouze Sputnik V)

Maďarsko (Sputnik V, dále Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing)

Mexiko (Sputnik V, dále Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech)

Pákistán (Sputnik V, dále Oxford/AstraZeneca, Sinopharm/Beijing)

Paraguay (pouze Sputnik V)

Rusko (Sputnik V, dále EpiVacCorona)

San Marino (pouze Sputnik V)

Spojené arabské emiráty (Sputnik V, dále Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan)

Srbsko (Sputnik V, dále Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing)

Venezuela (pouze Sputnik V)

Zdroj: Our World in Data, eurasianet.org

Ze zemí V4 očkuje Česko nejpomaleji

V porovnání se zeměmi Visegrádské skupiny očkuje Česko nejpomaleji, přestože v prvních dnech od začátku vakcinace byl vývoj v těchto zemích podobný. V případě Maďarska může stát za nárůstem již zmíněné využívání ruské a čínské vakcíny. Lépe jsou na tom ale i Slovensko a Polsko, které dosud stejně jako Česko zatím používaly očkovací látky schválené EMA.

Izrael díky očkování začíná rozvolňovat

V celosvětovém srovnání stále vede Izrael, a to jak v tempu očkování, tak v celkové proočkovanosti. V současné době má země naočkovaných 3 503 607 obyvatel, což odpovídá zhruba 40 % populace.

Také díky očkování již Izrael začal rozvolňovat. Slouží k tomu takzvané zelené pasy, kterými lidé dokládají, že byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Ty využívá ke kontrole účastníků například na kulturních akcích.

Reklama

Doporučované