Hlavní obsah
Online

Volby: Policie šetří kupčení s hlasy, v Lounech zemřel volič

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Češi dnes a zítra volí nová krajská zastupitelstva a také třetinu senátorů. První volební den sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

- První den letošních krajských a senátních voleb ve 22:00 skončil. Zájem lidí o hlasování se různil, odhadem přišla podle informací ČTK z volebních okrsků zhruba čtvrtina voličů. Lidé mohou přijít k urnám ještě v sobotu, kdy budou volební místnosti otevřeny od 08:00 do 14:00.

- Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů.

- Ve volební místnosti v Lounech se večer zhroutil starší muž. Na místě mu první pomoc poskytli laici a následně zdravotníci, zachránit se ho nepodařilo.

- Volby provázejí zvýšená hygienická opatření. Do volební místnosti musí každý přijít v roušce, tu sundá jen na vyzvání komise kvůli ztotožnění. Místnosti a jejich vybavení se pravidelně dezinfikují.

- Do zastupitelstev krajů kandiduje 9711 lidí, kteří si mezi sebe rozdělí 675 míst. O křeslo senátora se ve 27 volebních obvodech uchází 235 kandidátů.

  • Na jižní Moravě přišla k 21:00 volit víc než pětina lidí

    V Jihomoravském kraji přišlo k dnešní 21. hodině 21,82 procenta voličů ke krajským volbám a 18,89 procenta voličů k senátním volbám. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Volby se konají dnes a v sobotu. V kraji před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. V samotném Brně byla volební účast 28,48 procenta. Do Senátu volilo o něco lidí méně, přišlo 18,89 procenta voličů.

  • První překvapení. Koronavirus voliče nezastavil

    Ve volbách v zahraničí přinesla epidemie koronaviru zpravidla nižší účast voličů. První den krajských a senátních voleb však naznačuje, že v Česku to tak nebude.

    Více v článku Petra Holuba

  • První volební den skončil, hlasovat přišla zhruba čtvrtina lidí

    První den letošních krajských a senátních voleb ve 22:00 skončil. Zájem lidí o hlasování se různil, odhadem přišla podle informací ČTK z volebních okrsků zhruba čtvrtina voličů. Lidé mohou přijít k urnám ještě v sobotu, kdy budou volební místnosti otevřeny od 08:00 do 14:00.

  • Do večera hlasovalo ve volbách mezi 20 až 30 procenty voličů

    Do dnešních 20:30 přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast je tak zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale liší v jednotlivých volebních okrscích, zjistila dnes ČTK od členů volebních komisí. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková volební účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 procenta.

  • Jurečka sází na silnou voličskou základnu lidovců

    Na silnou voličskou základnu lidovců sází při letošních krajských a senátních volbách předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Za volební úspěch by považoval zvýšení počtu dosavadních 62 krajských zastupitelů a získání mandátů ve všech krajích. Dosavadní ohlasy podle něj naznačují, že lidé k volbám chodí. Se svou rodinou přišel odevzdat hlas dnes večer v Rokytnici na Přerovsku.

  • Policie potvrdila vyšetřování na Karvinsku

    Policie na svém twitterovém účtu potvrdila, že prošetřuje okolnosti možného narušení regulérnosti voleb na Karvinsku. Podle ČTK byli voliči sváženi na místo a za alkohol byli instruováni k odevzdávání hlasů.

  • Policie prověřuje údajné uplácení voličů

    Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů. ČTK to řekl policejní mluvčí René Černohorský. Podle neoficiálních informací, které má ČTK k dispozici, se incident stal v Havířově. Případem se podle mluvčího zabývají proto, že údajně někdo lidem vyplácel peníze za volbu konkrétního politického subjektu. Incident zřejmě oznámila členka volební komise, která si před volební místností všimla většího počtu lidí. Miroslava Chlebounová z krajského úřadu uvedla, že úřad oficiálně žádné informace o problémech při volbách nemá. Volební komise jsou úřadu povinny hlásit pouze přerušení hlasování.

  • Volby na Lounsku zkalilo úmrtí ve volební místnosti

    V jedné z volebních komisí v Lounech došlo odpoledne k nešťastné události, kdy zemřel jeden z voličů. „Mohu potvrdit tragickou událost, ke které jsme vyjížděli do volební místnosti. Šlo o kolaps staršího muže, kterého postihla náhlá zástava oběhu. I když byla ihned zahájena laická resuscitace a v dlouhé resuscitaci pokračoval lékař, pacient bohužel zemřel. Nyní je na místě policie,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Volební místnost byla kvůli události zhruba na hodinu uzavřena.

  • V Královéhradeckém kraji volilo z domácí karantény 107 lidí

    V Královéhradeckém kraji požádalo o volbu z domova kvůli karanténě z důvodu koronaviru 107 lidí. Dnes je navštívily mobilní volební komise, hlasy voliči odevzdávali do přenosné urny. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Volební účast se dnes v 16:30 v kraji ve vybraných okrscích v Hradci Králové či Náchodě podle zjištění ČTK pohybovala kolem 15 procent.

  • Babiš volí v Průhonicích

    Svůj hlas v krajských volbách dal i premiér Andrej Babiš, který volil ve Středočeském kraji. „Jsou to pro nás důležité volby, uvidíme, jaká bude volební účast,“ uvedl. Dodal, že hnutí ANO chce obhájit vítězství v krajích z roku 2016. Ve Středočeském kraji obhajuje hejtmanský post Jaroslava Jermanová Pokorná, která se v poslední době objevila v několika kauzách. „Měla dobré výsledky, akorát si to pokazila několika aférkami. Byly tady věci, které měla řešit jiným způsobem. Je to škoda, uvidíme, jak to voliči vyhodnotí,“ dodal Babiš.

    Premiér Andrej Babiš volíVideo: ČTK, ČTK

  • Volby probíhají podle plánu, hlásí vnitro

  • Účast na severu Moravy je zatím pětiprocentní

    Páteční volební účast v Moravskoslezském kraji je k půl páté pětiprocentní. „Průběh voleb je zatím bezproblémový,“ uvedla Miroslava Chlebounová z oddělení komunikace Moravskoslezského kraje. V minulých krajských volbách, které se konaly v roce 2016, dosáhla celková účast třiceti procent.

  • Na jihu Moravy za první dvě hodiny odvolilo necelých 7 procent

    Na jižní Moravě přišlo hlasovat v krajských volbách za úvodní dvě hodiny 6,7 procenta oprávněných voličů, do Senátu to bylo necelých šest procent. V Brně zatím účast v krajských volbách přesáhla 10 procent, nejvíc lidí přišlo v městské části Ořešín, tam zatím hlasovalo 15 procent voličů.

  • Šéf komunistů Filip se obává, že pandemie ovlivní účast u voleb

    Předseda KSČM Vojtěch Filip se obává toho, že účast v krajských volbách nepřekročí 35 procent. Podle něj by se na nižší účasti mohla projevit situace kolem koronaviru. Filip to dnes řekl novinářům v Českých Budějovicích, kde volil do zastupitelstva Jihočeského kraje. „Mrzelo by mě, pokud by účast nepřekročila těch zmíněných 35 procent. Proto bych rád požádal občany, aby nepodceňovali volby a přišli. Je přece důležité, aby za někoho nerozhodoval ten druhý, ale aby všichni rozhodovali sami za sebe,“ uvedl Filip. Pro svou stranu by považoval za úspěch, pokud by celorepublikově získala více mandátů, než obhajuje.

  • Volební účast je zatím zhruba desetiprocentní

    Hlasovat v krajských a senátních volbách přišla v prvních dvou hodinách podle volebních komisařů zhruba desetina voličů, podobně jako při předchozích volbách. Účast v jednotlivých okrscích se velmi lišila, pohybovala se od 2,5 procenta do 15 procent, zjistila dnes ČTK od členů okrskových volebních komisí.

  • Babiš ještě nevolil, nejspíš se zdržel v Bruselu

    Premiér Andrej Babiš měl odvolit v 16:30, do volební místnosti se však zatím nedostavil. Nejspíš se zdržel v Bruselu. Těsně před pátou hodinou odpolední na Facebooku své fanoušky informoval, že už odlétá směr Praha. Babiš ve čtvrtek a v pátek jednal v Bruselu o vnitřním trhu, průmyslu, digitalizaci a vnějších vztazích EU. Ve čtvrtek večer si odskočil do Prahy na předvolební debatu předsedů stran v České televizi.

  • V Náchodě volí v muzeu mezi exponáty

    V Náchodě v muzeu v historickém Broučkově domě na Masarykově náměstí v centru města volí lidé mezi vystavenými exponáty. Za první dvě a půl hodiny voleb do krajského zastupitelstva tam odvolilo asi šest procent oprávněných voličů. ČTK to v 16:45 řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Volby se konají kvůli sílící epidemii koronaviru za přísných hygienických pravidel. „V muzeu je volební účast logicky nízká, protože do tohoto okrsku spadá budova radnice s ohlašovnou. Na radnici je hlášena k pobytu řada lidí, o kterých se nepředpokládá, že by k volbám šli,“ dodala.

  • V Senátu chceme posílit, řekl u voleb lídr ODS Fiala

    Krátce po půl páté v Brně přišel k volbám předseda ODS Petr Fiala. Věří v solidní volební účast. „Doufám, že lidé dají najevo, že chtějí změnu a lepší vládu v krajích. ODS dvanáct let nemá hejtmana. Chceme být ve vedení krajů a v Senátu chceme uhájit demokratickou většinu a nejlépe posílit,“ řekl Fiala novinářům.

    Na jižní Moravě čtyři roky vládl hejtman Bohumil Šimek, zvolený za ANO. Hnutí v Brně je však nyní spojované s korupční kauzou Stoka. „Před dvěma roky se nám povedla změna k lepšímu na brněnské radnici. Věřím, že něco podobného zopakujeme na krajské úrovni,“ doplnil předseda.

    Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Předseda ODS Petr Fiala odvolil v Brně.

  • Policisté zasahovali ve volební místnosti na Přerovsku. Kvůli roušce

    Páteční volební den v Olomouckém kraji se neobešel bez zásahu policie. Problémem bylo nedodržení hygienických opatření. „Na Přerovsku si žena odmítala nasadit roušku. Incident se řeší jako přestupek,“ sdělila tisková mluvčí Policie ČR pro okres Jeseník v Olomouckém kraji Tereza Neubauerová.

  • Volte ODS, vyzývá rodiče malých fotbalistů Pelta mladší

    Rodičům malých fotbalistů přišel dopis od Fotbalové akademie Jablonec, v němž autoři líčí svízelnou situaci akademie a vyzývají rodiče, aby volili ODS. Jedním z autorů je Adam Pelta, který v Jablonci za ODS kandiduje.

Reklama

Hlavní zprávy