Hlavní obsah

Česko vydalo do USA hackera Nikulina. Moskva už reaguje

Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, prohlásil mluvčí ambasády.

Reklama

Článek

Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Odletěl v noci na dnešek.

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko, takže Nikulinův případ je vedle vzájemného vyhoštění diplomatů kvůli případu Skripal další diplomatickou roztržkou mezi oběma zeměmi.

Ruské velvyslanectví v Praze už také vyslovilo nad rozhodnutím českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána politování.

Diplomatická mise Ruska také podle agentury TASS sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována. Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov označil předání Nikulina do USA za zklamání pro Rusko.

Naopak domácí politici postup Pelikána chválí. Šéf TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti JIří Pospíšil ocenil to, že Pelikán „rozhodl nezávisle”.

Ministr totiž v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA.

Jevgenije Nikulina zadržela česká policie předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013.

Nikulin v pátek krátce po půlnoci odletěl z Prahy do Washingtonu, a to v letounu ministerstva spravedlnosti USA, který se podle leteckých webů používá k transportu vězňů.

O přípustnosti Nikulinova vydání rozhodly české soudy. V poslední fázi se pak čekalo na to, jak Ústavní soud rozhodne o ústavní stížnosti, kterou proti vydání podali Nikulinovi obhájci.

Rozhodnutí Ústavní soud udělal až tento týden a jeho verdikt byl zamítavý.

„Stížnost jsme odmítli v úterý jako zjevně neopodstatněnou, ve čtvrtek odpoledne jsme to rozesílali účastníkům. Odůvodnění zveřejníme v úterý po Velikonocích,” uvedla mluvčí soudu.

Po tomto verdiktu pak mohl ministr spravedlnosti Robert Pelikán jedné ze žádostí o vydání vyhovět.

Video: Připomeňte si, jak probíhal soud s Jevgenijem Nikulinem

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Postup českých úřadů kritizoval také Nikulinův advokát Martin Sadílek. „O rozhodnutí Ústavního soudu jsem se dozvěděl dnes (v pátek). Otevřel jsem datovou schránku a zjistil jsem, že mi včera odpoledne bylo doručeno rozhodnutí,” řekl ČTK.

Verdikt ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vydání Rusa do USA označil pro agenturu ČTK za nestandardní, podle něj je „na hraně zákonnosti”.

Verdiktu o vydání Nikulina podle Sadílka brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v České republice. Městský soud v Praze sice Nikulina v této věci minulý týden odmítl, advokáti však podali kasační stížnost. 

Postup ministra chce advokát Sadílek prověřit.

Reklama

Doporučované