Hlavní obsah

Česko zabavilo naše roušky, píše italský tisk. Vláda už jedná o návratu

Foto: Profimedia.cz

Italský list La Repubblica píše, že „Češi svévolně zabavili obrovský náklad, které Čína poslala na pomoc naší zemi“.

Reklama

Dar od Červeného kříže, který měl putovat z Číny do Itálie, dál zajímá policii ČR, ministra zahraničí Petříčka, ale i italská média. Ta si všimla úterního zásahu v Lovosicích, při kterém policie zadržela 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů.

Článek

Nález v Lovosicích zaujal italská média. Deník La Repubblica staví Česko do pozice toho, kdo „zabavil“ humanitární pomoci Itálii. Píše o nedostatečné solidaritě Čechů a odvolává se na komentář analytika Lukáše Lva Červinky, který působí jako konzultant poslance Jana Lipavského (Piráti).

Italský list La Repubblica píše, že „Češi svévolně zabavili obrovský náklad, který Čína poslala na pomoc naší zemi“. Hovoří též o „odhalení oficiálních lží“ a „nesmírně závažném případu nedostatku solidarity v rámci Evropské unie“. Podle nich měl veškerý materiál zabavený v Lovosicích putovat do Itálie.

Okolnosti zabavení materiálu v Lovosicích jsme podrobněji popsali už dříve:

Červinka pro Seznam Zprávy potvrdil, že ho italští novináři kontaktovali a že jim poskytl svoje vyjádření. Zveřejnil totiž na svém Facebooku záběr z reportáže České televize, na kterém byly italské vlajky. „To bilo do očí,“ říká Červinka důvod, proč pochyboval o původní verzi české vlády, tedy že šlo o materiál, který měl jít českým zdravotníkům. Informace čerpal ze stránek ministerstev zahraničí a vnitra.

„Byla to taková moje vnitřní potřeba to sdělit, kroky vlády mi připadaly velmi ostudné,“ říká Červinka a dodává, že ho La Rebubblica oslovila v sobotu a že v té době nebyla žádná tisková zpráva, ze které by bylo jasné, že čeští politici situaci řeší. „Twitter neberu jako oficiální kanál,“ argumentuje Červinka.

Ministr vnitra Jan Hamáček právě už v pátek 20. 3. avizoval na svém Twitteru, že zjišťuje, co dělal čínský dar pro Itálii v Lovosicích a ujistil italskou stranu, že o nic nepřijde. Situaci dále řešil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem.

Petříček: Roušky dáme řádnému příjemci

„Nejprve se musí vyšetřit celý případ. Jednalo se zhruba o sto tisíc roušek, tedy dar, který měl směřovat do Itálie, takže s italskou stranou řešíme, že bychom jim to dali, až se celý případ vyšetří,“ řekl Seznam Zprávám Petříček.

Itálie by mohla mít podle Petříčka zhruba sto tisíc roušek už počátkem příštího týdne, řekl to ČTK. „Musíme zajistit ve spolupráci s italskou stranou dopravu tohoto materiálu, který byl určen pro Itálii, ale je to na dobré cestě a s panem Hamáčkem jsme se dohodli, že roušky dáme řádnému příjemci,“ doplnil pro Seznam Zprávy.

„Jestli je to tak, je to samozřejmě dobrá zpráva,“ odpovídá Červinka na informace, že už je ministr Petříček v kontaktu s italskou stranou, a dodává, že se jedná o pozdní dodání zásilky určené Itálii.

Reklama

Doporučované