Hlavní obsah

Řeší se pandemie, ale ne lidi. Zaděláváme si na ohniska, varuje expert

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já je ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Reklama

aktualizováno •
Článek

V Česku je naočkovaná více než polovina obyvatel, na kolektivní imunitu to ale nestačí a navíc jsou stovky tisíc neočkovaných mezi těmi nejrizikovějšími  seniory. Kde je chyba?

Hostem Ptám se já byl ředitel Společnosti Podané ruce a někdejší vládní protidrogový koordinátor, který kandiduje v Jihomoravském kraji za koalici SPOLU, Jindřich Vobořil.

Dosavadní způsob vakcinace proti covidu, včetně jejího financování, je třeba změnit, vyzývá českou vládu Společnost Podané ruce. Ta se dlouhodobě věnuje prevenci a léčbě závislostí a během pandemie se soustředí na pomoc při vakcinaci a testování hlavně tam, kde k nim lidé nemají snadný přístup. A to společně s dalšími neziskovými organizacemi.

Podle Vobořila by se Česko mělo inspirovat v Rakousku, kde se očkování namísto zdravotního pojištění financuje ze státního rozpočtu a na starost ho mají kraje a statutární města. Ta pak spolupracující s různými organizacemi i lékaři a vakcíny se tak snadněji dostanou k lidem. „U nás se ale nemocnicím nevyplatí jezdit do každé malé vesnice,“ vysvětloval v rozhovoru Vobořil.

Ten tvrdí, že pokračovaní fungování velkokapacitních očkovacích center i v říjnu, tak jak oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, rozhodně nebrání. Problém ale podle Vobořila jsou právě malé obce, kde může být proočkovanost oproti velkým městům až o desítky procent nižší. A právě tam mohou vznikat lokální ohniska epidemie.

„Jsou vesnice, kde je jenom třicetiprocentní proočkovanost. Tam zabrala dezinformační kampaň, protože vládní kampaň neměla sílu ji přebít. A tak to bude, dokud se tam nedojede a nebude čas a prostor, aby tam lékař s těmi lidmi třeba promluvil,“ upřesňoval Vobořil s tím, že to právě umožňují mobilní očkovací týmy, kterým podpora státu chybí.

Podle Vobořila se přitom neziskové organizace obávají si o podporu říci kvůli možné kritice, že se jen snaží „sahat“ na peníze státu. Jenže podle něj právě ony jako jediné zajišťují očkování tam, kde by se jiným z ekonomických důvodů očkování nevyplatilo, ale kde je potřeba. „My na očkování nemáme ani desetník, máme jenom ztráty. Dělali jsme i imobilní pacienty, za kterými nechce nikdo jet. Řešíme tady sice pandemii, ale ne jednotlivé lidi, kteří mohou zemřít,“ dodal.

V Česku dokončilo kompletní očkování kolem šesti milionů lidí a ke kýženým zhruba 70 % máme ještě daleko. Podle twitterového účtu Očkujeme v ČR jich dosáhneme až v září příštího roku.

A kromě menších obcí podle šéfa Společnosti Podané ruce stát často zapomíná i na cizince, kteří o očkování stojí, ale pro vakcínu si mohou dojít jen do několika nemocnic. „Cizinci za námi pak chodí a my je třeba i nakonec naočkujeme zadarmo. Ministerstvo po nás ale pak vymáhá peníze za vakcínu. My to zaplatíme, ale ty lidi přece nemůžeme vyhánět,“ bránil činnost neziskových organizací.

Měl by stát poslat víc peněz na mobilní očkovací týmy? A kde udělala vláda v plánech na očkování chybu?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Kde by se mělo Česko inspirovat v systému očkování? Ve Vídni, míní Richard Vobořil.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované