Hlavní obsah
Online

Online: Na Sněžce foukal vítr nejsilněji. Rychlostí 137 km za hodinu

Do České republiky dorazila bouře Fabienne. Takhle to vypadalo v ulicích Prahy.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po větrné noci na desítce míst v České republice nejezdí vlaky. Omezení jsou také na silnicích, hlavně kvůli spadlým stromům. Výpadky jsou i v dodávkách elektřiny.

Článek

Spadlé stromy zastavily železniční dopravu mezi Střezimíří a Ješeticemi na hlavní trati z Benešova na Tábor. Stromy spadly na koleje také mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad na Jičínsku, mezi Strakonicemi a Katovicemi, Pískem a Putimí, Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí, Budišovem u Třebíče a Studencem, Moravským Krumlovem a Ivančicemi, Kroměříží a Zdounkami, Jeseníkem a stanicí Lipová-lázně. Do trolejí strom spadl mezi Opavou a Děhylovem.

Provoz byl kvůli spadlým stromům přerušen také na mnoha silnicích. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu. Ve tříkilometrovém úseku mezi Prostějovem a Vyškovem na dálnici D46 vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

Česko v neděli opět zasáhl silný vítr, který na horách dosahoval síly orkánu. V části republiky působil vítr škody již v pátek a noci na sobotu.

Velmi silný a nebezpečný jihozápadní vítr zasáhl celou Českou republiku. V nárazech dosahoval přechodně rychlosti 90 kilometrů za hodinu, tedy rychlosti silné vichřice. Na horách vítr dokonce dosahoval rychlosti až 126 kilometrů za hodinu, což odpovídá orkánu.

O něco slabší vítr bude zřejmě přetrvávat až do pondělních 18:00 téměř v celé republice kromě Jihočeského a Plzeňského kraje. V nárazech může mít rychlost až 72 kilometrů za hodinu.

Předpověď pohybu větru po Česku od 19:00 v neděli do 19:00 v pondělí.Video: Windy.com

Meteorologové doporučují lidem, aby se pokud možno nezdržovali při silných nárazech větru venku, zvláště poblíž stromů nebo starších budov, ze kterých může vítr strhnout střešní krytinu. Rovněž by se lidé neměli vydávat do hor. Hrozí také pády elektrického vedení. Ke spadlým drátům by se lidé neměli přibližovat. Lidé by také měli podle meteorologů doma zajistit okna a dveře i schovat či upevnit volně ležící předměty, jako květináče nebo zahradní nábytek. Vítr může strhávat i jedoucí a stojící auta.

Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

  • Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun

    Energetici ve 14:30 evidovali ještě zhruba 6 000 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ale bylo kolem 150 000. Hasiči měli stovky výjezdů. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun.

    Škody způsobené větrem evidují i Lesy ČR. Vichřice jim o víkendu podle předběžných odhadů poničila 300 000 metrů krychlových dřeva. Víkendové polomy představují tak čtyři procenta roční těžby Lesů ČR. Nejvíce škod vítr napáchal na Moravě, ve středních Čechách a Plzeňském kraji, přesnější údaje budou mít lesníci v dalších dnech.

    Vlaky jezdí v současné době už bez omezení. Hasiči vyjeli v neděli kvůli bouřce a silnému větru k více než tisícovce zásahů, odstraňovali zejména spadlé stromy a větve a zajišťovali uvolněné střechy, přičemž nejvíce práce měli ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Nynější bouře Fabienne byla ale z jejich pohledu klidnější než orkán Herwart, který se přes Česko přehnal loni v říjnu a způsobil 7 309 mimořádných událostí. Pojišťovny odhadují aktuální škody na desítky milionů korun. Většinou jde o poškozené střechy, okna, fasády, často také majetek poškozený pádem stromu. Ve Středočeském kraji nejvýrazněji vítr zasáhl obce Chrášťany a Kněževes na Rakovnicku, bylo potřeba i strhnout jeden staticky narušený objekt.

    Na Rakovnicku, kde spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí, postaví energetici v příštích dnech dočasné náhradní vedení. Škody ČEZ předběžně odhaduje na desítky milionů korun.

  • Mluvčí energetických společností se vyjádřily k aktuální situaci

    Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že se k deváté večerní podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí a většinu poruch na vedení nízkého napětí, které vznikly v souvislosti s orkánem Fabienne. „Zůstává několik poruch na vedení nízkého napětí na západě Čech, jedná se však již jen o jednotlivé domy, rekreační objekty či chatové osady, které připojíme nejpozději během zítřejšího (úterního) dopoledne,“ sdělila mluvčí ČTK. Škody ČEZ předběžně odhaduje na desítky milionů korun.

    Společnost E.ON evidovala k šesté hodině večer ještě několik desítek poruch na vedení nízkého napětí. „Odhadujeme, že bez dodávek elektrické energie je v tuto chvíli zhruba 300 odběratelů,“ sdělila ČTK mluvčí Martina Slavíková. Všechny poruchy na vedení vysokého napětí už firma odstranila.

  • Na Sněžce dosáhl vítr síly orkánu, až 137 kilometrů za hodinu

    Noc na dnešek byla větrná zejména na horách, na Sněžce vítr dosáhl síly orkánu, až 137 kilometrů za hodinu, na Klínovci vítr dosáhl rychlosti až 112 kilometrů v hodině, tedy síly mohutné vichřice. Na hřebenech Krkonoš vítr zastavil lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a ze Špindlerova Mlýna na Pláně.

  • Vlaky jezdí bez omezení, spadlé stromy zkomplikovaly silniční dopravu

    Vlaky jezdí v současné době už bez omezení, poslední neprůjezdná trať mezi Strakonicemi a Katovicemi byla zprovozněna po poledni. V noci byly vedle hlavní trati u Benešova přechodně mimo provoz některé úseky, hlavně v Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

    Spadlé stromy omezily provoz i na silnicích. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu. Na dálnici D46 mezi Prostějovem a Vyškovem vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

  • Hasiči vyjeli v neděli kvůli bouřce a silnému větru k více než tisícovce zásahů

    Odstraňovali zejména spadlé stromy a větve a zajišťovali uvolněné střechy, přičemž nejvíce práce měli ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Nynější bouře Fabienne byla ale z jejich pohledu klidnější než orkán Herwart, který se přes Česko přehnal loni v říjnu a způsobil 7 309 mimořádných událostí. Pojišťovny odhadují aktuální škody na desítky milionů korun. Většinou jde o poškozené střechy, okna, fasády, často také majetek poškozený pádem stromu.

    Středočeští hasiči zasahovali i u dvou nehod vlaků, které narazily do spadlého stromu. Ve Středočeském kraji nejvýrazněji vítr zasáhl obce Chrášťany a Kněževes na Rakovnicku, bylo potřeba i strhnout jeden staticky narušený objekt. V Olešnici v Orlických horách spadl na silnici komín místní fary. V noci se vítr přesunul na Moravu, kde hasiči řešili zejména polámané a popadané stromy. Karviná až do odvolání uzavřela zámecký park. V chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček na Olomoucku byli po pádu stromu na chatu zraněni dva lidé a skončili v nemocnici. Ve Štěpánově na Olomoucku vítr sroloval střechu rodinného domu a v hranické nemocnici poryv utrhl střechu o rozměru 15 krát 15 metrů.

  • Vichřice poničila 300 tisíc metrů krychlových dřeva, odhadují Lesy ČR

    Škody způsobené větrem evidují i Lesy ČR. Vichřice jim o víkendu podle předběžných odhadů poničila 300 tisíc metrů krychlových dřeva, což je asi 300 tisíc stromů. Víkendové polomy představují tak čtyři procenta roční těžby Lesů ČR. Nejvíce škod vítr napáchal na Moravě, ve středních Čechách a Plzeňském kraji, přesnější údaje budou mít lesníci v dalších dnech. Na Šumavě podle prvních odhadů polámal vítr 5 000 až 7 000 stromů, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku.

  • K bouři se vyjádřila mluvčí Skupiny ČEZ

    Video: Seznam Zprávy

  • V Libereckém kraji měli hasiči 50 výjezdů, vlak zde narazil do spadlých větví

    Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli v noci převážně ke spadlým stromům. Ve Skalici u České Lípy narazil vlak v noci do popadaných větví v kolejišti, řekla dnes ČTK krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

    „Ve vlaku se tou dobou nacházel pouze strojvedoucí. Událost se obešla bez zranění a provoz na trati byl během dvou hodin obnoven,“ dodala Bílková. Hasiči byli k nehodě voláni krátce po půlnoci.

    Popadané stromy odstraňovali hasiči v celém kraji, odčerpávali také vodu, která při dešti natekla do restaurace ve Svijanech. „V průběhu dnešního dne jsme měli do 20 výjezdů, převážně k popadaným stromům a ulámaným větvím. Nebylo to ale nic závažného, ani škody nejsou velké,“ dodala mluvčí hasičů.

    Provoz nebyl omezen ani na silnici, ani na železniční trati. Od 14:00 se podle jízdního řádu rozjela i kabinová lanovka na Ještěd.

  • Vlaková doprava jezdí už bez omezení

    České dráhy hlásí zprovoznění všech svých linek postižených bouří. Mimořádné situace na tratích končí. Poslední neprůjezdná trať mezi Strakonicemi a Katovicemi byla zprovozněna v poledne. ČTK to sdělila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová

  • Chvíli před čtvrtou hodinou s sebou silný vítr v Hradci Králové přinesl i kroupy

    Video: Seznam Zprávy

  • Většina poruch elektrického vedení by měla být ještě dnes odstraněna

    Energetická společnost ČEZ aktuálně eviduje 30 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je nyní necelých pět tisíc domácností. Poruchy slibuje ČEZ odstranit v průběhu dnešního dne a pozdního večera. Ve zvýšené poruchovosti stále zůstává Karlovarský, Středočeský, Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

  • Pražská botanická zahrada dnes zůstala zavřená

    Botanická zahrada v pražské Troji dnes zůstala uzavřena kvůli výstraze meteorologů před dalšími poryvy silného větru. Nedělní silný vítr velké škody v areálu nenapáchal. Mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá neuvedla, zda bude v úterý otevřeno.

    „Je u nás spousta dřevin, takže je to spíše z preventivních důvodů. Škody jsou tentokrát minimální, máme pouze jeden pád stromu a drobnější věci. Žádné velké škody jsme nezaznamenali, nicméně necháváme pro dnešek zavřeno proto, že vítr fouká stále silně a nějaký možný poryv by mohl dřeviny ovlivnit,” řekla.

    V zoologické zahradě se vlivem větru ulomila jedna větev smuteční vrby, která roste u ptačí expozice. „Je to jediná škoda, o které v tuto chvíli vím,” řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Větší škody zde napáchal páteční vítr, který poškodil akát u hlavního vchodu do zahrady. Odlomená část stromu poškodila skla nad informačním centrem a některé turnikety. Kvůli tomu byl do sobotních 13:00 hodin hlavní vchod zavřený.

    Na Olšanských hřbitovech popadalo kvůli nedělnímu větru šest stromů, další stromy spadly na Košířské, Ďáblickém, Malvazinském a Nuselském hřbitově, žádný však nemusel být uzavřen. „Včerejší vichřice se podle našich zjištění obešla bez velkých materiálních škod. (…) Většina popadaných větví a stromů bude odstraněna v řádu hodin, v několika málo případech pak v řádu dnů. Pro návštěvníky hřbitovů platí pouze lokální omezení pohybu, kdy dočasně není možné vstupovat do páskou ohrazených míst,” uvedla mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

  • Pardubický kraj stále eviduje šest poruch vysokého napětí

    V 6:00 energetici v Pardubickém kraji evidovali 12 poruch na vedení vysokého napětí. Ve 13:00 jich bylo už jen šest. „Bez proudu jsou odhadem ještě stovky domácností. Povolali jsme poruchové čety, posílili jsme pracovníky na dispečinku a v call centru,” oznámila mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Postiženy byly všechny okresy.

  • Bez proudu je stále více než 14 000 domácností

    Energetická společnost ČEZ podle své mluvčí Soni Holingerové stále eviduje 13 000 odběrných míst bez elektřiny, opravy se zřejmě protáhnou do úterý. Martina Slavíková za E.ON po poledni hlásila 1400 odběratelů bez proudu.

  • Na Šumavě vítr polámal až 7000 stromů

    Silný vítr polámal na Šumavě podle prvních odhadů 5000 až 7000 stromů. Polomy jsou v celém pohoří, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku. V porovnání s vichřicí loni v srpnu a v říjnu jsou škody nicméně výrazně nižší. Řekl to mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

    Silný vítr zasáhl české území v neděli večer a v noci. Pracovníci národního parku sčítali v terénu škody během dnešního dopoledne. V průměru odpovídá jeden strom objemu jednoho krychlového metru dřeva. „Škody naštěstí nejsou velké,” uvedl Dvořák. Loni v srpnu vichřice polámala 150 000 krychlových metrů dřeva a říjnový orkán pak dalších 50 000.

    Podle Dvořáka musí však i nyní turisté počítat s omezením při pohybu na území národního parku. „Pokud si mohou dovolenou odložit, apelujeme, aby tak aspoň o týden učinili. Nejde jen o polámané stromy, na Šumavě nyní pořád nepanuje ideální počasí. Stále fouká vítr a ve vyšších polohách prší i sněží,” uvedl Dvořák.

    Šumavský park vytěžil od loňského srpna více než 220 000 krychlových metrů dřeva. Většinou se jednalo o škody způsobené polomy a malou část tvořily i stromy zasažené kůrovcem.

  • Na Špindlerově boudě napršelo během jediného dne skoro 5 cm vody

    K silnému větru se místy přidal i vydatný déšť, například na Špindlerově boudě v Krkonoších spadlo za 24 hodin 46 milimetrů vody a na nedalekém Medvědíně o dva milimetry méně.

    Kromě Krkonoš hodně pršelo i v Krušných horách. V Přebuzi a Abertamech napršelo 43 litrů vody na metr čtvrteční a v Nejdku 41 litrů.

    Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl celou zemi, omezil železniční i silniční dopravu. Energetici kolem 10:00 evidovali zhruba 16 000 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ovšem byl desetinásobek. Hasiči měli stovky výjezdů.

  • Nejsilnější vítr foukal rychlostí 137 km za hodinu na Sněžce

    Noc z neděle na dnešek byla v Česku větrná zejména na horách. Na Sněžce měl vítr rychlost až 137 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

    Kromě Sněžky byla velmi větrná noc také na krušnohorském Klínovci, kde vítr dosáhl rychlosti až 112 kilometrů v hodině, tedy síly mohutné vichřice. Na Přimdě na Tachovsku a na Lysé hoře v Beskydech foukalo rychlostí 104 kilometrů v hodině. O tři kilometry méně naměřili meteorologové na Milešovce.

    Foukalo ale i v nižších a středních polohách. Například v Klatovech dosáhl vítr rychlosti až 104 kilometrů v hodině a na pražském Karlově naměřili meteorologové 97 kilometrů.

  • Park Boženy Němcové v Karviné bude zavřený přinejmenším do středy

    Škodu minimálně za čtvrt milionu korun způsobil vítr v parku Boženy Němcové v Karviné. Park je z bezpečnostních důvodů od dnešního rána uzavřen a lidé do něj nebudou mít přístup nejméně do středy, řekl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

    „Pracovníci magistrátu a Technických služeb Karviná již park zkontrolovali a našli deset poškozených stromů a šest padlých. Předběžná škoda je vyčíslena na 250 000 korun,” upřesnil Hudeček.

    Původní zámecký park, nyní park Boženy Němcové, byl založen roku 1804 v anglickém slohu po empírové přestavbě zámku Fryštát. Park se rozprostírá na ploše 36 hektarů. Z doby jeho založení se v něm dochovaly některé stromové aleje a vzácné solitéry. Tento přírodně krajinářský park se postupně již několik let rozsáhle obnovuje.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy