Hlavní obsah

Může napadnout až čtvrt metru sněhu, chumelení večer zavřelo první silnice

Foto: HZS Ústeckého kraje

Nehoda na sněhu, k níž v neděli došlo u Libčevsi v Ústeckém kraji.

Reklama

aktualizováno •

Po ledovce, která je v noci na pondělí nejhorší na Zlínsku a jižní Moravě, přišlo vydatné sněžení. Na severu Čech v neděli večer začali zavírat silnice. Meteorologové varovali, že může napadnout až 25 centimetrů sněhu.

Článek

V Libereckém kraji kvůli výstraze meteorologů na novou sněhovou pokrývku od nedělního večera preventivně uzavřeli úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova na Jablonecku a dále na hraniční přechod s Polskem, a to pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny.

Sněhové jazyky a závěje se v neděli tvořily i v severních oblastech Olomouckého kraje. Silničáři před nimi varovali například na horské silnici II/369 mezi Ostružnou a Ramzovou na Jesenicku. Kvůli silné ledovce byla uzavřena například silnice III/36711 mezi Bedihoští a Výšovicemi na Prostějovsku.

V Moravskoslezském kraji byly silnice sjízdné s maximální opatrností v Jeseníkách na Bruntálsku a v Beskydech na Frýdecko-Místecku. Ve frýdecko-místecké části Skalice havaroval dopoledne autobus s 25 cestujícími. Skončil v příkopu opřený o železobetonový sloup elektrického vedení. Nikomu se nic nestalo. Místy ale srážky stále zhoršují dohlednost a sněží i v noci na pondělí.

Problémy stále dělá i ledovka. Do nedělní 16. hodiny se na území Jihomoravského kraje stalo téměř pět desítek nehod, uvedl mluvčí policistů Bohumil Malášek. „Většina komunikací i přes chemické ošetření namrzá. Zvlášť ve vyšších polohách, v lesích a na komunikacích nižších tříd se na vozovce tvořila ledovka. Nebezpečná je i chůze na neošetřených chodnících,“ varoval policejní mluvčí.

V souvislosti s náledím policisté řeší podle ČTK i jednu méně obvyklou nehodu. „Ráno se v Brně v ulici Úvoz zranil muž jedoucí na koloběžce. Nezvládl řízení a srazil se s osobním autem. Policisté nyní zjišťují příčinu nehody. Zda byla důsledkem kluzké vozovky či koloběžkářova stavu. Po nehodě totiž nadýchal půldruhé promile,“ uvedl Malášek.

Kvůli namrzlému trakčnímu vedení se omezila spojení z Brna na hlavním železničním koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko.

Nad Českem se sráží teplý vzduch od jihu a studený od severu. Výsledkem je nedělní ledovka. Český hydrometeorologický úřad proto vydal výstrahu, nejhorší je situace na Zlínsku. Extrémní stupeň nebezpečí má platit do pondělního rána.

Úřad přidal i odborné zdůvodnění: Nad střední Evropou se vlní výrazné frontální rozhraní, oddělující teplý vzduch na jihu a jihozápadě od studeného na severu a severovýchodě. Postupně začne od severovýchodu na celé území proudit studený vzduch.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a tvoří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích, drátech a podobně.

Od nedělního večera má na většině území Česka znovu sněžit, s výjimkou Jihomoravského a Zlínského kraje může do rána napadnout až 15, výjimečně 20 centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, hrozí do pondělního rána silná nebo velmi silná ledovka, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Doporučované