Hlavní obsah

Česko zasáhne od západu silné sněžení, napadne až 15 centimetrů

Česko zasáhne v neděli večer silné sněžení. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Studený vzduch postupující Českem od severozápadu odpoledne a večer přinese na většinu území déšť, který začne k večeru na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Přechodně může sněžit silně, napadnout mohou i tři centimetry za hodinu.

Článek

Západní Čechy v neděli večer zasáhne silné sněžení, do půlnoci může napadnout kolem deseti centimetrů a na horách 15 centimetrů nového sněhu. Na horách se mohou tvořit sněhové jazyky. Sněžení meteorologové očekávají i ve středních Čechách. V jižní polovině Čech a na Vysočině hrozí v pondělí ráno náledí. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu.

Studený vzduch postupující Českem od severozápadu odpoledne a večer přinese na většinu území déšť, který začne k večeru na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Přechodně může sněžit silně, napadnout mohou i tři centimetry za hodinu. „Večer a v noci na pondělí bude déšť přecházet ve sněžení i na ostatním území Čech, sněhová pokrývka ale nepřesáhne pět centimetrů a sněžení bude během noci slábnout,” uvedl ČHMÚ.

Výstraha před náledím platí pro šest krajů v Čechách 

Výstraha před silným sněžením platí od čtyř hodin odpoledne do deseti večer pro Karlovarský kraj a také sever Plzeňska a Tachovsko. Nový sníh meteorologové čekají také na Rokycansku a Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku a Benešovsku, padat může až do pondělní druhé hodiny ranní.

„V pondělí bude trvaleji sněžit hlavně na horách. V Beskydech bude vydatněji sněžit i v podhůří, napadnout může až deset centimetrů nového sněhu. Později večer sněžení zeslábne,” uvedli meteorologové. Nový sníh v Moravskoslezském kraji čekají hlavně na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

Varování před náledím platí pro Prahu, většinu středních Čech, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu v pondělí mezi druhou a devátou hodinou ranní. „Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky,” uvedl ČHMÚ. Na ostatním území to bude podle meteorologů klouzat jen výjimečně. 

Reklama

Doporučované