Hlavní obsah

Blíží se orkán, zní varování. Animace ukazuje, co Česko v nejbližších hodinách čeká

Animace ukazuje, jak se přes Česko přežene silný vítr.Video: Windy.com

 

Reklama

Silný vítr bude vát od soboty do pondělního poledne. Meteorologové vydali výstrahu před větrem a varovali před horskými túrami.

Článek

Celé Česko zasáhne o víkendu a v pondělí silný vítr. Na horách může v noci na pondělí dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí již bude zřejmě vítr slábnout.

Vát bude jihozápadní až západní vítr, který dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. V neděli ráno sice nejprve vítr zeslábne, ale odpoledne se vrátí s ještě větší silou. Nejsilnější bude podle meteorologů v noci z neděle na pondělí, kdy může na horách dosáhnout v nárazech rychlosti až 125 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

Výstraha před větrem platí pro všechny regiony po celou sobotu a pak až do nedělních 04:00. Znovu se potom vítr podle ČHMÚ objeví v neděli odpoledne a v noci na pondělí, výstraha platí od nedělních 15:00 až do pondělních 12:00.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Reklama

Související témata:

Doporučované