Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, nejhorší budou na Moravě a ve Slezsku

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Česko zasáhnou o víkendu silné bouřky. Meteorologové vydali výstrahu pro Moravu a Slezsko, kde budou v sobotu večer a v noci na neděli velmi silné s přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

Článek

Během noci mohou bouřky přecházet do trvalého deště. Meteorologové varovali před rychlým rozvodněním malých toků, zatopením podchodů, podjezdů a sklepů a podemletím a zaplavením komunikací.

„V sobotu večer se začnou na východě území vyskytovat bouřky, ojediněle i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu. Bouřky mohou během noci na neděli přecházet do trvalého deště,“ uvedli meteorologové k situaci na Moravě a ve Slezsku.

Foto: ČHMÚ

Oranžová barva značí vysoký stupeň nebezpečí, žlutá mírný a zelená hlásí normální stav.

Lokálně očekávají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. „Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu díky padajícím a poletujícím předmětům, případně i kroupám. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

O něco slabší, přesto však silné bouřky zasáhnou i zbytek země. Výstraha platí pro Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina

„V pátek později odpoledne a večer se začnou vyskytovat místy bouřky, ojediněle silné, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Při postupu k severovýchodu budou bouřky postupně přecházet do trvalého deště,“ upřesnili meteorologové.

Lokálně opět očekávají přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

Srážky od dnešního odpoledne zmírní nebezpečí vzniku požárů. Výstraha před nimi, která dosud platila v Praze a na většině území Středočeského a Ústeckého kraje do dnešní půlnoci, tak skončí k dnešním 18:00.

Reklama

Doporučované