Hlavní obsah

Při nehodě na kluzké vozovce zemřeli dva lidé, část dálnice D1 stála

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Kamion, který havaroval na D1 na 176. kilometru ve směru na Brno, vyjel mimo dálnici.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Sněžení, které komplikuje dopravu na mnoha místech České republiky, má první oběti. U Kostelce dostal vůz smyk a po střetu s jiným automobilem zemřeli dva lidé, další jsou zranění. Část dálnice D1 byla neprůjezdná.

Článek

U Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy se dnes ráno srazila dvě osobní auta. „Dva lidé zemřeli, další dva jsou zranění. Jeden vůz dostal zřejmě na kluzké vozovce smyk a narazil do druhého,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Událost byla hlášena kolem 8:00 mezi Kostelcem a Svatbínem. Příčinu policisté vyšetřují, měla pravděpodobně souvislost s počasím. „Jednalo se o boční náraz. Jeden z řidičů zřejmě dostal smyk,“ uvedla mluvčí.

V jednom z havarovaných aut zůstali po srážce zaklínění dva lidé, vyprošťovali je hasiči. Nehodu nepřežili, další dva lidé vyvázli se zraněními. Silnice je podle mluvčí kvůli odstraňování následků nehody a vyšetřování obousměrně uzavřená.

Policie dnes kvůli sněžení zaznamenala větší množství nehod, většinou se obešly bez zranění. Lidé často nezvládli řízení a nepřizpůsobili rychlost stavu a povaze vozovky.

Dálnice D1 u Brna ve směru na Ostravu byla dnes odpoledne kvůli nehodě nákladního vozu asi dvě hodiny uzavřená, sjíždělo se na exitu Devět křížů.

Kamion na 176. kilometru D1 boural dnes dopoledne, prorazil svodidla a skončil mimo komunikaci. Dálnice byla ve směru na Ostravu kvůli odstraňování následků nehody uzavřená zhruba od 12:30 do 14:30, poté se jezdilo jedním jízdním pruhem. Utvořila asi desetikilometrová kolona. „Nadále probíhá překládka převáženého zboží. Po úplném přeložení bude nutné těžkou technikou kamion vyprostit. Na vyproštění, které předběžně proběhne až ve večerních hodinách, bude potřeba komunikaci opět uzavřít,“ uvedl kolem 14:40 mluvčí policie Bohumil Malášek.

Na kluzkou vozovku a sníh na dálnici D1 upozorňuje řidiče i státní Ředitelství silnic a dálnic, a to mezi 50. a 120. kilometrem. Přitom okolo 90. kilometru u Humpolce ještě neskončila letošní část modernizace dálnice a auta tam vjíždějí do zúžení.

Problémy jsou i jinde. Například u Předměřic nad Labem na hlavním silničním tahu I/33 z Hradce Králové do Polska se ve čtvrtek před 8:00 čelně srazily dva kamiony. Silnice je průjezdná. Jeden z kamionů zřejmě na silnici dostal smyk a dostal se do protisměru, kde se srazil s druhým kamionem. Jeden z řidičů byl při nehodě zraněn, je v péči lékařů. Zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní.

Také na dálnici D7 u Buštěhradu na Kladensku dnes ráno boural kamion, dálnice byla dopoledne ve směru na Chomutov uzavřená. „Řidič nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky, nikdo nebyl zraněn,“ řekla mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Událost byla hlášena kolem 8:30 na devátém kilometru ve směru na Chomutov. Návěs podle Novákové ležel přes celou dálnici, směr na Slaný byl uzavřený. Provoz se podařilo obnovit před polednem.

Problémy jsou rovněž v Praze. Vyjelo všech 73 sypačů určených na úklid nejdůležitějších ulic. Do terénu byly vyslány ještě desítky další techniky na úklid vedlejších ulic a chodníků.

Do terénu vyjela veškerá technika, což je 73 sypačů a 51 kusů menší techniky. „Vozovky prvního pořadí jsou nyní po chemickém ošetření pouze mokré a sjízdné bez problémů. Na vozovkách nižšího pořadí práce probíhají, v některých místech je stále malá vrstva rozjetého sněhu a jsou s opatrností sjízdné,“ uvedla po 9:15 mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Silnice a chodníky jsou uklízeny v několika tzv. pořadích. V prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

V případě chodníků se silničáři v první řadě zaměřují na přístupové cesty ke školám, zdravotnickým a sociálním zařízením či budovám úřadů. Sníh odklízí také ze zastávek MHD, cest ke stanicím metra či vlakovým a autobusovým nádražím.

Nejde o první výjezd v této zimní sezoně. „V listopadu byl dvakrát proveden preventivní posyp na komunikacích prvního pořadí, a to vždy v nočních hodinách,“ dodala mluvčí.

Problémy měly hlavně kamiony

Ve středních Čechách jsou v terénu všechny sypače. Pražská integrovaná doprava zaznamenala největší problémy v okolí Štěchovic, Jílového u Prahy a Černošic. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem byl přerušen, podobné je to s autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje hlásily zpoždění.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Dopravní nehoda zablokovala silnici číslo 33 u Předměřic nad Labem. Srazily se dva nákladní automobily, jeden z řidičů skončil v péči lékařů.

Kamiony kvůli ledovce uvázly u obce Žernov na Náchodsku a na silnici číslo 14 v Novém Městě nad Metují na Náchodsku.

Nehoda nákladního auta dnes zhruba na čtyři hodiny uzavřela silnici I/69 u Lutoniny na Zlínsku. „Havárie se obešla bez zranění, dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. Nehoda se podle něj stala zhruba v 7:30, od 11:30 je hlavní silniční tah mezi Zlínem a Vsetínem znovu plně průjezdný.

„Kabina nákladního automobilu sjela do příkopu, přívěs zůstal na silnici. Komunikace byla neprůjezdná, vozidlo bylo nutné za pomoci techniky vyprostit,“ uvedl Jaroš. Po dobu obousměrné uzavírky silnice mohli řidiči využívat objízdnou trasu po silnicích I/49 a I/57 přes Valašskou Polanku na Vsetínsku.

Reklama

Doporučované