Hlavní obsah

Česko zavřelo hranice pro vývoz respirátorů. Evropská komise chce vysvětlení

Foto: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Začátkem března vláda zakázala vývoz ochranných pomůcek proti koronaviru. A Evropská komise chce teď vysvětlení.

Reklama

Vláda na počátku epidemie zavřela hranice pro vývoz ochranných pomůcek. Podle Evropské komise je zákaz proti pravidlům volného trhu. Rozhodnutí totiž mohlo výrazně poškodit byznys.

Článek

Začátkem března vláda nařídila, že přes hranice už nesmí proklouznout ani jeden respirátor a ani litr dezinfekce. V Česku se objevily první případy nákazy koronavirem - a vláda se začala bát, že tuzemské zásoby někdo ze zahraničí vykoupí.

Jenže Evropská komise teď žádá vysvětlení: Proč jste omezili volný trh, který je základem Evropské unie?

Podle informací Seznam Zpráv chce komise znát pozadí zákazu hlavně proto, že české rozhodnutí mohlo zásadně poškodit celý byznys s respirátory a dalšími ochrannými prostředky.

Dopis s požadavkem na vysvětlení dorazil předminulý týden, od té doby leží na Ministerstvu zdravotnictví. Co přesně komise Česku vytýká, není možné zjistit. Pražské zastoupení komise pouze diplomatickým jazykem potvrdilo, že tuto záležitost řeší.

„Za těchto mimořádných okolností má správné uspořádání trhu s životně důležitými zdravotnickými potřebami, u nichž hrozí jejich nedostatek, klíčový význam. Jakékoli omezení vývozu musejí provázet opatření, jež v duchu evropské solidarity a spolupráce zajistí, aby se nezbytné ochranné prostředky dostaly k těm, kdo je potřebují,“ popsal mluvčí komise Martin Svášek.

Podrobnosti nesdělilo ani Ministerstvo zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví obdrželo dopis Evropské komise. Aktuálně společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje odpověď a průběžně na pracovní úrovni komunikuje s Evropskou komisí. Komise Ministerstvu zdravotnictví nedala žádnou lhůtu pro odpověď,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Seznam Zprávy zjistily ze dvou důvěryhodných zdrojů, že dopis Evropské komise je - zjednodušeně - prvním varováním, že stát zavedl opatření, která jsou v rozporu s evropskými pravidly.

A je také jasným vzkazem, aby zákaz vyvážet zdravotnické prostředky vláda zrušila, nebo aby ho použila skutečně jen na nezbytnou dobu. Jinak by mohlo následovat ostřejší řízení a v tom nejkrajnějším případě (při dlouhodobém porušování pravidel) i sankce, například omezení evropských dotací.

Komisi jde především o to, že nejen zdravotnický byznys je dnes rozprostřený po celé unii. Firma vyrábějící respirátory nebo roušky může mít například sídlo v Německu, výrobu v Česku a na Slovensku a distribuční centrum v Polsku. Takže stačí zmrazit jeden z těchto článků zákaz vývozu a celá produkce firmy tím může být paralyzovaná.

Ostatně už když vládní nařízení 4. března začalo platit, ozvaly se první firmy. Například firma Moldex z Královéhradeckého kraje si postěžovala, že je tím ohrožena její produkce respirátorů. Protože její závod je závislý na dodávkách sesterské továrny v Německu.

Podobně jako Česko už před měsícem zavřely hranice pro vývoz i Německo a Francie. Právě po upozornění Evropské komise ale obě země zákaz zmírnily, takže vývoz je možný, pokud se jedná o nouzovou pomoc některému z členských státu - například Itálii nebo Francii, zeměmi nejvíce zasaženými koronavirovou nákazou.

Reklama

Související témata:

Doporučované