Hlavní obsah

Byty, chalupy. Česko zažívá hypoteční šílenství

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Češi berou banky útokem. Na bydlení si v březnu půjčili přes třicet miliard. Oproti loňskému období jde o stoprocentní nárůst. Za peníze se nejčastěji pořizují byty. Stále větší zájem je ale také o rekreační nemovitosti.

Článek

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v březnu 32,7 miliardy Kč. To je o 10,2 miliardy více než v únoru 2021. Proti březnu 2020 je to o 16,4 miliardy, tedy o 101 procent více. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

„Březen tohoto roku byl v objemu prodaných hypotečních úvěrů zcela neskutečný. Čísla za první tři měsíce ukazují, že ani loňský rekordní rok nemusí být stropem,“ uvedl poradce asociace Vladimír Staňura.

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB byla v březnu u hypotečních úvěrů 2,12 procenta. Proti únoru tedy klesla o 0,04 procentního bodu. Úroková sazba klesla o 0,01 procentního bodu na 1,98 procenta.

Na jaké účely si berou v posledních letech Češi nejvíce hypoteční úvěry na bydlení? Podle tiskového mluvčího skupiny ČSOB Patrika Madleho je z dlouhodobého pohledu podíl na výstavbu, koupi a rekonstrukci stabilní a dochází pouze k pravidelným sezónním výkyvům. Začátek roku je podle statistiky například vždy ve znamení zvýšeného množství výstavby.

I co se týká typu objektu, na který si Češi půjčují, je dlouhodobě relativně stabilní. „Velmi mírně se zmenšil podíl hypoték na rodinné domy, nelze z toho ale číst, že by klienti začali najednou brát hypotéky na jiné typy nemovitostí než doposud,“ informoval Patrik Madle pro SZ Byznys.

Pokud jde o veškeré úvěry, které byly sjednány na hypotečním trhu vč. tzv. refinancovaných, tak hlavním důvodem pro takto rekordní objemy je podle něj právě zmíněné refinancování. Další, ne tolik podstatný důvod je také stále stoupající cena nemovitostí na trhu.

Češi kupují chalupy ve velkém

Rozložení nemovitostí, o jaký typ je zájem, je pak nejen běžné bydlení (byty či domy), ale i rekreační nemovitosti, v Česku tolik oblíbené chalupy.

„Za rozvoj prodeje rekreačních nemovitostí může určitě pandemie, kvůli které lidé preferují jezdit do vlastních chalup. Pandemie se promítá i v diverzifikaci portfolia těch, kdo využívají krátkodobé nájmy ke zhodnocení svých investic, kdy k bytům v městských turistických destinacích přikupují i rekreační nemovitosti v přírodě. U rekreačních nemovitostí pak není neobvyklé, aby se i celá širší rodina složila na nákup takové nemovitosti,“ informoval Radek Procházka, spoluzakladatel vyhledávače Homeportal.

Zájem o koupi chaty či chalupy podle dat realitních kanceláří stále roste, u některých vzrostl meziročně až o 40 procent. Ceny se od začátku loňského roku zvýšily o 20 až 35 procent.

Většina aktuálně kupujících podle něj nepatří mezi „kvalifikované“ investory, kteří by měli vše důkladně propočítáno (návratnost, roční výnos apod.).

„Jsou to spíše ‚laikové‘, kteří jdou se současným trendem. Často to jsou také rodiče, kteří kupují menší bytové jednotky, jako startovací bydlení pro své děti s tím, že později budou byt pronajímat. Velkým trendem v tomto směru vidíme prodej nemovitostí v okolí velkých krajských měst tj. okolí Prahy, Brna, Plzně, atd.,“ dodal Radek Procházka na dotaz SZ Byznys.

„Trend se obrací“

Nejvíce podle Staňury působí na prodeje ‚poplašné‘ zprávy o tom, že trend ve vývoji úrokových sazeb se otáčí, tzn. že sazby půjdou nahoru. „Kdo si chce zafixovat nízkou úrokovou sazbu, tak je nejvyšší čas to udělat teď. Při inflaci tři procenta je opravdu výhodné si zafixovat úvěr se sazbou kolem dvou procent na co nejdelší dobu. Vyhlídky jsou takové, že inflace zesílí, což znamená, že peníze uložené do nemovitostí budou dobře investované,“ dodal.

Banky i realitní makléři podle něj hlásí, že vysoké prodeje pokračují i v dubnu. Refinancování hypotečních úvěrů, tedy přechod k jiné bance, za březen opět zlomilo rekordy a dosáhlo objemu 11,1 miliardy korun. „Měsíční objem hypotečních úvěrů, kdy klient přechází k jiné bance, byl v březnu pětkrát vyšší, než je obvyklé. I tady působí snaha klientů zafixovat si nízkou úrokovou sazbu. Klienti bank si takto sníží svoje měsíční splátky,“ upozornil Staňura.

Obavy z dalšího růstu cen a rostoucích úrokových sazeb jsou cítit podle odborníků právě na poli nemovitostí dost možná nejvíce.

„Určitě vnímáme obavu z dalšího růstu cen jako pozitivní motivaci lidí investovat do nemovitostí. Lidé též celkově využívají příznivé situace z hlediska financování k investici do nemovitostí, kde banky snížily úrokovou sazbu hypotečních úvěrů na velmi nízkou míru, což znamená, že je to neskutečná pobídka pro každého člověka přemýšlet nad koupí nemovitosti, a to jak pro vlastní bydlení, tak i na případnou investici,“ potvrzuje Radek Procházka.

„Březnová čísla objemů hypoték jednoznačně hovoří o tom, jak trh zareagoval na mírné zvýšení úrokové sazby u hypoték. A další zvyšování úrokové sazby se předpokládá. Je to jasný případ, kdy klienti chtějí využít možnosti nízké úrokové sazby jak při koupi, tak při refinancování své stávající hypotéky,“ doplnil zakladatel realitního vyhledávače homeportal.cz

Nabídkové sazby hypoték již podle expertů zvýšila většina bank. Během března vzrostly sazby v Air Bank, Equa bank, mBank, Sberbank, ve skupině ČSOB či Komerční bance a začátkem dubna se připojila Fio banka.

Nárůst sazeb hypoték v reakci na aktuální vývoj na hypotečním trhu dnes oznámila Česká spořitelna. Nové sazby u úvěrů na bydlení platí od 1. května a týkají se všech fixací, které se zvýšily o 0,2 procentního bodu.

„Vzhledem k předpokládanému pozvolnému růstu úrokových sazeb během letošního roku klientům doporučujeme zvolit dlouhodobé fixace, které přináší jistotu stabilní splátky a neměnné sazby v zásadě po celou dobu splácení hypotečního úvěru,“ uvedl šéf úseku bydlení v ČS Filip Belant. Zatímco před pár lety klienti nejčastěji volili pětiletou fixaci u nových hypoték, v posledním roce spořitelna zaznamenala zvýšený zájem o delší fixace na osm a více let, které nyní tvoří 80 procent všech hypoték.

Reklama

Doporučované