Hlavní obsah

V řekách ubývá kvůli suchu voda, na Vltavě se blíží krize

V řekách už je nyní ve srovnání s normálním stavem vody málo.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Změnu nepřinesly ani deštivé dny minulého týdne, podle prognóz se počasí vrací do suché podoby.

Článek

I když minulý týden byl spíš zatažený a přinesl několik dní s deštěm, změnu pro suchou krajinu to neznamenalo.

Nedostatek vody se začíná projevovat i na vodních tocích. Řešit to musí třeba vodáci, kterým například v povodí Moravy sucha zkomplikovala začátek sezony.

„Nebylo možné ji zahájit v termínu, který jsme původně plánovali. Takže co se týče vodáků, tak situace není úplně dobrá,” uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podobně jsou na tom toky v povodí Vltavy. Ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala už o víkendu varoval, že vzhledem k vývoji lze předpokládat, že v létě nebude sjízdná část Vltavské kaskády.

„Jediné řešení je to, že přijdou atmosferické srážky, tedy vytrvalý déšť,“ řekl Kubala.

V řekách už je nyní ve srovnání s normálním stavem málo vody.

„Pohybujeme se v rozmezí sedmi, maximálně třiceti procent průměrných hodnot, které jsou charakteristické pro toto období. Když hovoříme o vodácích, je výrazně lepší a nejspíše také bude výrazně lepší situace na tocích, kde jsou vodní díla,” dodal ředitel Kubala.

Podle dat serveru Intersucho srážky z minulého týdne sice mírně zlepšily situaci z pohledu půdní vlhkosti, i ta se však nadále drží výrazně pod dlouhodobým průměrem.

„Za poslední týden se situace poměrně zlepšila na východě České republiky, na řadě míst zůstává výrazně horší, než je dlouhodobě obvyklé,” uvedl Miroslav Trnka z projektu Intersucho.

Suchý rok se pak projevuje především v zásobnících podzemní vody.

Český hydrometeorologický ústav sice ještě nemá přesná data, jak situaci ovlivnily srážky z minulého týdne, podle hlavního hydrologa Jana Daňhelky se ale dá předpokládat, že jeden deštivý týden nedostatek podzemní vody nevyřeší.

„Trošinku to pomohlo, ale rozhodně to není tak, že by byla situace zažehnána. Situace není taková, že by bylo vše v normálu, pořád jsme výrazně pod úrovní, která by byla obvyklá pro tuto roční dobu,” uvedl Daňhelka.

Reklama

Související témata:

Doporučované