Hlavní obsah

Nový semafor covidu-19: V dalších pěti okresech musí podniky po půlnoci zavřít

Foto: mzcr.cz

Aktuální mapa se zabarvila do zelena.

Reklama

V pěti dalších okresech dochází podle semaforu, který vydává ministerstvo zdravotnictví, ke komunitnímu šíření – například nově i v Uherském Hradišti. Ve 40 krajích svítí zelená.

Článek

Republika se na epidemiologickém semaforu zabarvila do rizikovějších barev.

Oranžové, a tedy v pásmu označující počínající komunitní šíření, jsou kromě Prahy nově i okresy Kladno, Beroun, Kolín a Praha-východ. A také okres Uherské Hradiště, který se z nejnižšího, „bílého“ změnil rovnou na druhý, oranžový.

V těchto okresech tak bude od pondělí 14. 9. zákaz provozu vnitřních stravovacích zařízení, a to mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

„Důležitým faktorem pro vyhodnocení je počet diagnostikovaných případů za sedm dní na 100 tisíc obyvatel, který přesahuje hodnotu 50 případů, a rovněž i výrazný denní přírůstek, a to v průměru více než 10 případů denně v hodnoceném období,“ stojí v oficiálním vysvětlení, proč se Uherské Hradiště přesunulo do pásma středního rizika.

Zatímco v předchozí verzi semaforu z minulého týdne svítila zelená, tedy první stupeň rizika, u deseti okresů, aktuálně je zelených rovnou 40 okresů prakticky ve všech krajích.

Podívejte se, jak je na tom váš kraj:

„Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné, a virus se tedy nešíří komunitně,“ komentuje semafor ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že nejdůležitější je, aby každý individuálně dodržoval 3R – dbal na hygienu rukou, nosil roušky a dodržoval rozestupy.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška už nelze mluvit o jasně popsaných ohniscích nákazy. „Ve většině okresů ČR jde o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry,“ popisuje Dušek s tím, že jde stále o kontrolované šíření, které je lineární.

Povinná dezinfekce v Praze

Hlavní hygienička Jarmila Rážová upozorňuje, že nejvíce rizikové jsou nyní z hlediska šíření koronaviru hromadné akce, ať už společenské či soukromé, kde se kumuluje více osob na jednom místě. „Zde pozorujeme nejvíce případů. Apeluji proto na všechny občany, aby zvážili návštěvu těchto akcí a dodržovali základní hygienická pravidla,“ zdůrazňuje Rážová.

Hlavní město, které už svítí oranžově nejdéle, zavádí od pondělí novou povinnost – u vstupu do provozoven v Praze bude povinná dezinfekce rukou.

„Každý, kdo provozuje jakoukoliv provozovnu, je povinen zajistit, že každý, kdo do ní vstupuje, si vydezinfikuje ruce,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček po jednání bezpečnostní rady města. „My víme, že ty dezinfekce jsou umístěny všude, ale ne vždy jsou využívány,“ dodal náměstek s tím, že by se mělo jednat o stravovací zařízení i obchody.

Lidé by podle něj měli být na dezinfekci upozorňováni podobně jako na nošení roušek, ať už bezpečnostní službou nebo zaměstnanci. „Je to nařízení hygieny a bude to kontrolováno stejně jako nošení roušek,“ vysvětlil Hlubuček. Kdo odmítne, ten by neměl být do provozovny vpuštěn.

Reklama

Doporučované