Hlavní obsah
Online

Nárůst případů covidu-19 v ČR k večeru byl opět rekordní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Nárůst případů nemoci covid-19 v Česku k večeru byl dnes znovu rekordní, k 18:00 přibylo 908 nakažených. Je to více, než bývalo od březnového začátku epidemie až do 8. září případů za celý den. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dnešní počet nově potvrzených případů k večeru je skoro o dvě stovky vyšší než za stejnou dobu ve čtvrtek, kdy pak bylo za celý den zaznamenáno rekordních 1382 nakažených.

- V druhém oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po dnešní aktualizaci tzv. semaforu Ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. V těchto pěti okresech bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a 06:00. Omezení provozu se bude týkat i všech ostatních středočeských okresů, i když jsou v mapě zelené.

- Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek dnes pro Radiožurnál uvedl, že od 19. září Kypr nejspíše zařadí Česko do „kategorie C“. Pro Čechy to tak znamená, že se na ostrov nedostanou. S platností od soboty zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí i Dánsko a Švýcarsko. Cestovat lze do země jen s dostatečným důvodem.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • Nárůst případů covidu-19 v ČR k večeru byl opět rekordní

    Nárůst případů nemoci covid-19 v Česku k večeru byl dnes znovu rekordní, k 18:00 přibylo 908 nakažených. Je to více, než bývalo od březnového začátku epidemie až do 8. září případů za celý den. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Dnešní počet nově potvrzených případů k večeru je skoro o dvě stovky vyšší než za stejnou dobu ve čtvrtek, kdy pak bylo za celý den zaznamenáno rekordních 1382 nakažených.

  • Ministerstvo změní pravidla pro cestování

    Rumunsko bude nově od pondělí zpět mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy, Kanárské ostrovy naopak rozšíří seznam rizikových zemí.

  • Znojmo rozdá starším a nemocným obyvatelům roušky se stříbrem

    Obyvatelé Znojma starší 50 let a chronicky nemocní si mohou ode dneška na městském úřadě zdarma vyzvednout roušku s aktivním stříbrem. V zásobě jich má město 10 000, slouží k opakovanému použití a mají poskytnout vyšší stupeň ochrany. Dohodli se na tom dnes členové znojemského krizového štábu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Náklady nevyčíslila, podle znojemského starosty to rozpočet Znojma nezatíží. Podle takzvaného semaforu Ministerstva zdravotnictví, který znázorňuje stav šíření koronaviru v jednotlivých okresech, je Znojemsko bílé, tedy je tam riziko nákazy koronavirem nulové nebo nízké.

  • Vinohradská nemocnice otevře nové odběrové místo pro pěší

    Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) v Praze otevře v sobotu 12. září nové odběrové místo na covid-19. Odběr materiálu na koronavirovou infekci budou ve vyšetřovacím stanu určeném pro pěší moci podstoupit pouze předem objednaní, uvedla na svém webu nemocnice. Vyšetření z automobilu nabízí nemocnice od konce března. „Druhé odběrové místo je určeno pouze pro pěší! Stan pro pěší se nachází u vchodu do FNKV pro pěší z ulice Ruská,“ uvedla FNKV.

  • Ministerstvo: rezervujte si termíny na odběrových místech

    Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby si lidé vždy rezervovali termíny odběru při testech na nemoc covid-19. Při čekání na test vybízí úřad v dnes představeném informačním letáku k dodržování dostatečných rozestupů. Ministerstvo také doporučuje vybrat si odběrové místo s dostatečnou kapacitou, jejich kompletní seznam je dostupný na webu. Testovací místa v posledních dnech hlásí zvýšený zájem, média poukazují na fronty u některých z nich.

  • Česko bude od pondělí na švýcarském karanténním seznamu

    Švýcarsko zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Dnešní informaci švýcarských zdravotnických úřadů ČTK potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle Valentové se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin ani na přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

  • Slovácko trápí virus. Na východě republiky příbývá nakažených seniorů

    Uherskohradišťsko přeskočilo za týden v semaforu pro covid-19 jako jediné z bílé rovnou do oranžové barvy. Mezi nakaženými má vyšší podíl seniorů než Praha nebo jiné okresy s komunitním šířením.

  • V léčebném ústavu v Jevíčku má šest lidí koronavirus

    V ústavu v Jevíčku na Svitavsku, kde se léčí plicní nemoci, má covid-19 šesti lidí, další čekají na testy. Testovat bude asi nutné celý pavilon, uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku. „Od jedné pacientky byl přenos potvrzen k dalším pěti osobám a další čekají na výsledky PCR testů. Ústav je krajským zdravotnickým zařízením. Požádá o uvolnění osobních ochranných prostředků a s vysokou pravděpodobností jeden z pavilonů projde testováním všech osob,“ uvedl hejtman.

  • Čtyřicet zastupitelů Prahy 11 je v karanténě

    V preventivní karanténě je nyní 40 zastupitelů Prahy 11. Na zasedání, které se konalo 3. září, přišli do kontaktu se zastupitelem nakaženým covidem-19. Testy členové jihoměstského zastupitelstva podstoupili až později, hygienici radnici o nákaze informovali ve středu. ČTK to řekla mluvčí městské části Anna Kočicová. „Jedná se o preventivní karanténu v délce deseti dnů ode dne, kdy bylo zastupitelstvo,“ řekla Kočicová. Konec preventivní karantény hygienici zastupitelům stanovili na neděli 13. září.

  • Nové rizikové regiony: Na semaforu jich je už šest

    V druhém, oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po dnešní aktualizaci tzv. semaforu ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. V těchto pěti okresech bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otvírací doba stravovacích zařízení. Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a 6:00.

    Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč republikou s výjimkou slezských. Místo dosavadních deseti je takových oblastí 40. „Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se nešíří komunitně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

  • Nešijte roušky ze záclon, varuje Praha

    Počty nakažených v Praze závratně rostou: „Město je ale ochrannými pomůckami dostatečně zásobeno, máme skladem 800 tisíc roušek a další dorazí,“ řekl primátor Zdeněk Hřib po jednání bezpečnostní rady.

    Hřib upozornil na to, že někteří lidé v Praze se snaží nařízení o nošení obcházet tím, že si šijí roušky ze záclon. „Začíná se nám tady objevovat takový nešvar, kdy si lidé šíjí roušky ze záclon, aby obešli nařízení. Kdo si ušije roušku ze záclonky, nařízení nesplní,“ popsal jednání primátor. „Doufám, že budeme všichni odpovědní, abychom neohrožovali lidi okolo sebe,“ upozornil nakonec Hřib.

  • Že přibudou nemocní, se vědělo. Míst na testování je málo, zlobí se Praha

    Některá odběrová místa v Praze jsou přetížena. Nedostatečné kapacity testovacích míst v hlavním městě jsou podle primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba způsobeny tím, že si „vláda neudělala domácí úkoly, které měla“. Řekl to po jednání bezpečnostní rady. „Čekal jsem na vyjádření premiéra, že bude dostatek testovacích míst,“ řekl primátor. Teď se podle jeho slov musí město pokusit tuto nedostatečnost suplovat. „Občan nemá pátrat, kde bude nejkratší fronta,“ dodal Hřib.

    Do dvou týdnů chce město zprovoznit nová dvě odběrová místa, a to na Vítězném náměstí a u koupaliště Džbán. Další by pak mělo být v centru. Kde to bude, zatím není jasné.

  • Pacientů s covidem-19 přibývá, ale nemocnice tvrdí: Zatím stíháme

    Za poslední dva týdny se v Česku počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 zdvojnásobil. Lůžková péče ale podle oslovených nemocnic zatím ohrožena není.

    Více v následujícím článku

  • V Praze platí v MHD zákaz nástupu a výstupu předními dveřmi

    V pražské MHD platí ode dneška zákaz nástupu a výstupu cestujících předními dveřmi autobusů a tramvají. Zákaz se netýká nejmodernějších tramvají typu 14T a 15T a tramvajové linky 32, která zajišťuje náhradní tramvajovou dopravu mezi Sídlištěm Barrandov a Hlubočepy. Na příměstských autobusových linkách se režim odbavení zatím nemění. Změna slouží jako jedno z opatření proti šíření nemoci covid-19. Pražský magistrát a dopravní podnik (DPP) přistoupily ke stejným opatřením i na jaře.

  • Do Dánska budou moci Češi za prací. Na dovolenou už ne

    Do Dánska budou moci od soboty jen ti Češi, kteří mají pro vstup do země dostatečný důvod. Těmi jsou především pracující v zemi nebo studenti. Důvodem je, že země Česko zařadila mezi tzv. oranžové státy.

    Vstup je povolen také rodinným příslušníkům (přímá rodinná vazba – rodič, dítě, sourozenec) a nesezdaným partnerům osob, které žijí v Dánsku. Za dostatečný důvod se považuje i účast při porodu či na pohřbu.

  • Lékárny jsou na epidemiologickou situaci připraveny

    Lékárny jsou připraveny na nadcházející epidemiologickou situaci. Informovala o tom Česká lékárnická komora. „V posledních hodinách registrují lékárníci zvýšený zájem pacientů o roušky a respirátory, aktuálně jich mají lékárny dostatečné množství a postupně zásoby doplňují závozy ze skladů,“ informuje v tiskové zprávě prezident komory Aleš Krebs. Upozorňuje také, že není potřeba si vytvářet zásoby léků, jako je třeba paralen nebo ibuprofen, nebo je dokonce užívat preventivně.

  • Babiš: Koronavirus není tak smrtelný

    „Trend smrtnosti klesá. Je třeba, aby lidé nebyli vyděšení, nebáli se chodit na vyšetření. Ten vir tady je, ale díkybohu není tak smrtelný,“ řekl premiér Andrej Babiš novinářům k aktuálním nárůstům nakažených před odletem na summit V4.

    „Všichni chtěli rozvolňovat, děti se vrátily do školy a teď je třeba, aby všichni dodržovali nařízení. Nosili roušky, dodržovali rozestupy a hygienu,“ dodal Babiš.

    Podle jeho informací prý ministerstvo zdravotnictví trasování zvládá. Na otázku, zda by byl pro opětovné aktivování krizového štábu, Babiš řekl, že je dnes situace jiná než na jaře, a proto takový krok není třeba.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy