Hlavní obsah

Česko znovu chystá olympijské parky. Unikátní nápad chce i Čína a Francie

Na olympijský festival se chystá i tenistka Lucie Šafářová.

Reklama

Vodní pólo, jachting nebo třeba tenis si vyzkouší návštěvníci na letním olympijském festivalu v Brně. Další parky se plánují i v Praze a Ostravě. Originální nápad z Česka navíc převezme i dalších dvacet zemí.

Článek

Za atmosférou letní olympiády nemusí lidé příští rok jezdit do Tokia, stačí když přijdou na jeden ze tří olympijských festivalů. Unikátní myšlenka, která vznikla v Česku, přitáhla minulý rok do Brna a Ostravy více než čtvrt milionu návštěvníků. Obě města si festival zopakují, park se navíc vrací i do Prahy, kde se před pěti lety na Letné uskutečnila myšlenka vůbec poprvé.

Festivaly z Česka míří i do zahraničí. „Bavíme se zhruba s osmnácti až dvaceti zeměmi, které chtějí tuto myšlenku realizovat. Nedávno byl u nás na stáži olympijský výbor z Číny,“ sdělil generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík. Myšlenku převzal Mezinárodní olympijský výbor. Festivaly tak vzniknou i v africkém Senegalu nebo ve Francii.

V Brně vyroste olympijský park na koupališti Riviéra a v jeho blízkém okolí. „K létu samozřejmě patří voda a chceme zahrnout i vodní sporty. Ta infrastruktura je tady opravdu vynikající. Je to areál, kde jsme schopni vystavět celou vesnici,“ uvedl Graclík.

Na festival se těší i bývalá tenistka Lucie Šafářová. „Mám krásné vzpomínky z olympiády v Riu. Bude to pro mě zážitek sledovat dění na olympiádě jenom jako fanoušek,“ řekla Šafářová, která na olympiádě v brazilském Riu získala s Barborou Strýcovou bronzovou medaili v tenisové čtyřhře.

Kromě tenisu si lidé v Brně vyzkouší i dalších 46 letních sportů. „Vodní pólo, plavání nebo třeba házenou. Představí se i neolympijské sporty. Na brněnské přehradě si lidé zkusí jachting a další vodní disciplíny,“ upozornil Graclík.

Může padnout i světový rekord. Pořadatelé jsou domluvení s producenty, že předpremiéra filmu o Emilu Zátopkovi bude v Brně na velkoplošných obrazovkách. Premiéra je přitom naplánovaná až po skončení olympiády. „Možná to bude film, který uvidí najednou nejvíce diváků v historii. Odhadujeme až 12 tisíc lidí,“ podotkl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) a připomněl, že se film Zátopek natáčel i na brněnském stadionu Za Lužánkami.

Po loňském úspěchu očekávají pořadatelé ještě vyšší návštěvnost. „V zimě bylo sledování sportů venku náročné. Plno skeptiků říkalo, že nikdo nepřijde. Věříme, že v létě bude mít festival ještě větší odezvu,“ sdělil bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

V rámci festivalu se plánuje i den pro seniory nebo tělesně postižené. Od ledna 2020 se mohou děti hlásit na festivalový příměstský tábor.

Reklama

Doporučované