Hlavní obsah

Česko zůstane zavřené i přes Velikonoce. A patrně také v dalších týdnech

Foto: Svetlana Beleacov, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Vláda dnes rozhodla, že hodlá pokračovat v protiepidemických opatřeních. Cestování mezi okresy tak zakáže i přes Velikonoce, kdy se tradičně navštěvují příbuzní.

Článek

Vláda na dnešním jednání rozhodla, že nepřistoupí k uvolnění protiepidemických opatření. Ta současná, která zahrnují například omezení cestování mezi okresy, sportování jen v katastru obce či povinnost nosit roušku i na ulici, platí do neděle 21. března. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce jejich účinnost a možné změny zhodnotit až ve čtvrtek. Rozvolnění pohybu mezi okresy však hodlá ponechat i přes velikonoční svátky.

Ale nejen to. Jak již avizoval dříve, většina přísných opatření by měla pokračovat i v dalších týdnech. „Situace se sice zastavila, ale bohužel neklesají počty nově hospitalizovaných ani zátěž nemocnic. Opatření po 21. březnu se proto nebudou příliš lišit od těch současných,“ uvedl. Možnou změnou by mohlo být třeba jen rozšíření perimetru, jak říká Blatný, pro pohyb na čerstvém vzduchu. Nyní se Češi mohou procházet či sportovat jen v katastru své obce.

Se zrušením zákazu pohybu mezi jednotlivými okresy však ministr zdravotnictví nepočítá ani na počátku dubna. „O Velikonocích je nutné trvat na omezení pohybu, riskovali bychom situaci podobnou té kolem vánočních svátků,“ vysvětlil.

Blatný chce kvůli tomu na některém z nejbližších zasedání kabinetu navrhnout také další žádost o prodloužení nouzového stavu. V Česku platí do neděle 28. března. „Navrhnu vládě, aby na nějakou dobu ještě o prodloužení nouzového stavu požádala. Musí se jednat o minimálně 14 dnů,“ řekl.

O současných tvrdých opatřeních, která platí od 1. března, představitelé kabinetu na konci února řekli, že bude potřeba je tři týdny vydržet. Podle Blatného však nyní bude potřeba vydržet ještě další týdny. „Nejstriktnější opatření na tři týdny byla minimem, tak to bylo i od začátku komunikováno. Celou dobu jsme říkali, že záleží, jak se bude situace vyvíjet. Nevyvíjí se úplně kriticky, ale ani ne nejoptimističtějším scénářem, jdeme zhruba střední cestou,“ dodal.

Pro co největší záchyt bezpříznakových nakažených vláda přikáže povinné testování i dalším firmám. Do 26. března budou muset s povinným testováním začít i firmy, které mají mezi 10 a 49 zaměstnanci. Malé firmy do 9 zaměstnanců tuto povinnost mít nebudou, i ony však mohou své zaměstnance preventivně otestovat a požádat o státní příspěvek 60 korun na test. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) jednotlivé svazy a organizace hlásily při preventivních testováních záchyt 0,7 až 1,5 procenta nakažených.

Vláda ještě neprojednala zvýšení frekvence testování ve firmách na dvě týdně, dostane se k němu až na čtvrtečním jednání. Podle Havlíčka nepadl ani návrh na velikonoční uzavření průmyslu. „Jsme k tomu střízliví,“ uvedl.

Reklama

Doporučované