Hlavní obsah

Českobudějovická MHD od ledna zvýší ceny jízdného

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jízdné v českobudějovické MHD bude od ledna o čtyři koruny dražší. Místo dosavadních 16 Kč za 60 minut pasažéři zaplatí 20 korun. Důvodem zvýšení tarifu jsou rostoucí náklady na provoz a úbytek cestujících kvůli koronaviru.

Článek

„K nepopulárnímu navýšení cen jízdného jsme přistoupili neradi, jsem ale přesvědčen, že se jedná o jediný způsob, jak dále kvalitu českobudějovické MHD rozvíjet. Náklady na její provoz letos o 21 milionů korun převýšily tržby z jízdného včetně sjednaných kompenzací. Pokud bychom jedny z nejlevnějších jízdenek v Česku měli udržet, museli bychom snižovat dopravní výkony nebo ty stávající udržovat na úkor vyšších kompenzací od objednatelů,“ uvedl ředitel českobudějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Zvýšení cen schválila na pondělním mimořádném zasedání rada města. Za roční kupon zaplatí více i senioři nad 65 let. Doposud stál deset korun, nyní se zvýší na 500 korun. Vedení města už před časem avizovalo, že roční desetikorunový kupon není spravedlivý v porovnání s ostatními pasažéry v jiných věkových skupinách. Měsíční kupon pro dospělé bude od ledna místo současných 380 stát 420 korun. Kvůli koronaviru dopravní podnik evidoval loni roční úbytek cestujících zhruba o 20 procent.

„Bohužel se ukazuje, že někteří lidé se ani po lockdownu do autobusů a trolejbusů nevrátili. Více je preferována automobilová doprava,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Dopravnímu podniku Českých Budějovic klesly loni kvůli koronaviru tržby z jízdného meziročně o 24 procent na 89,7 milionu korun. Zisk po zdanění byl nižší téměř o 84 procent, 1,6 milionu. Cestujících loni ubylo o 8,4 procenta, když v roce 2019 jich firma přepravila rekordních 67,4 milionu.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 103 autobusů a 56 trolejbusů, které jezdí na 24 linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Loni najely téměř 5,5 milionu kilometrů. Podnik má kolem 440 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované