Hlavní obsah

Československo byl vylhaný stát. Politici se dodnes nepoučili, tvrdí historik Urban

Výzva s Janem Urbanem: O mýtech naší historie, chybách prezidenta Masaryka i krizi současné politiky.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho hodnocení historie Československa bourá celou řadu zažitých mýtů. Včetně Mnichovské zrady nebo komunistického puče 1948. Historik Jan Urban je kritický i k současným politikům.

Článek

Neměníme se, opakujeme staré chyby. Stejně jako byla v roce 1918 společnost nehotová a elity vyměnily morálku za funkce ve státě, dělo se totéž i v roce 1989, bilancuje nekompromisně sto let republiky historik Jan Urban.

„Pro většinu lidí je příliš velké lákadlo, aby se nechali brzdit morálkou,“ kritizuje sto let české státnosti.

Podle Urbana jsou státy a národy vždy umělé politické projekty. „Vždyť i sám Masaryk na začátku první světové války uvažoval o monarchii,“ upozorňuje.

Za největší chybu prvního prezidenta považuje, že si vybral za svého nástupce Edvarda Beneše.

„Byl to výkonný a schopný úředník, který se ale nikdy neměl stát hlavou státu. Stát neuvěřitelným způsobem poničil. Byl mstivý, sebestředný a nevzdělaný v moderní mocenské politice. Beneš je jeden z mnoha mýtů české politiky a společenského vědomí. Dokud si nepřiznáme, že byl manipulátor, který nechal věznit lidi a spolupracoval se Stalinem a československými komunisty způsobem, který byl za hranou zákona, nikdy nebudeme dospělí,“ kritizuje Urban.

Máme tedy při stoletém výročí vůbec co slavit? Podle Urbana ano, protože „i oškliví a špatní lidé slaví narozeniny“.

Proč podle něj v uplynulém století politické elity „především lhaly“? Proč jsme se nevyrovnali s komunismem? A kdo jsou pro Urbana v historii samostatného státu hrdinové?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované