Hlavní obsah

Českou aplikaci Záchranka používá 1,15 milionu lidí. Nově i v Maďarsku

Rozhovor se zakladatelem Záchranky Filipem Maleňákem v pořadu #Byznys.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Aplikace Záchranka, kterou má nainstalovanou více než 1 150 000 uživatelů, opět překračuje hranice. Nově ji mohou Češi a Češky používat i na území Maďarska a nemusejí mít v případě nouze obavy z komunikační bariéry.

Článek

V případě nouze předá aplikace Záchranka na dispečink maďarské zdravotnické záchranné služby nejen přesnou GPS polohu člověka v nouzi, ale i jeho základní zdravotní a osobní údaje, které má v aplikaci vyplněné, včetně kontaktů na osoby blízké nebo informace o stavu baterie.

Aplikace odstraňuje jazykovou bariéru

„Poté, co zraněný zmáčkne nouzové tlačítko, se objeví tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů/poranění. Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi, jako je poloha a nastavený profil. Na dispečinku tedy ještě před telefonickým spojením vědí, co se stalo, kde se to stalo a komu se to stalo. Komunikace se tak značně zjednoduší a odstraňuje také významnou jazykovou bariéru, kterou Češi při komunikaci v Maďarsku mohou mít,“ upřesňuje autor aplikace Filip Maleňák.

Při přejezdu hranic není nutné v nastavení aplikace nic měnit, sama rozpozná, že se nachází na území Maďarska a v případě zmáčknutí nouzového tlačítka kontaktuje tamní záchrannou službu.

„Vzhledem k novince prosíme všechny uživatele, aby si aplikaci Záchranka aktualizovali. Čas od času je také dobré aplikaci vyzkoušet v testovacím režimu a zkontrolovat, zda je veškeré nastavení v pořádku. Lze tím předejít nejasnostem při ostrém použití – člověk už ví, jak postupovat, což v krizové situaci pomůže zachovat chladnou hlavu,“ dodává Maleňák.

V Maďarsku sesterská aplikace ÉletMentő

Tým aplikace Záchranka navíc pomohl vytvořit aplikaci ÉletMentő, která bude pro obyvatele Maďarska fungovat stejně jako aplikace Záchranka v Česku.

Aplikace Záchranka

V roce 2016 ji založil Filip Maleňák.

Vyvinuta byla ve spolupráci se záchrannými složkami ČR.

Kromě Česka a Maďarska funguje v Rakousku a na slovenských horách.

Má přes 1 150 000 uživatelů.

Denně ji využije asi 50 volajících.

„Jsme nadšení myšlenkou společné aplikace, která přivolá pomoc doma i v zahraničí, a doufáme, že se časem přidají i další evropské státy,“ doplňuje Gabor Csato, ředitel záchranné služby Országos Mentőszolgálat.

V plánu je i Chorvatsko a Rumunsko

Kromě Maďarska se mohou Češi na aplikaci spolehnout i u sousedů v Rakousku a na slovenských horách. V dalších letech by chtěl zakladatel projektu Filip Maleňák aplikaci rozšířit i do Chorvatska, které patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů. Aktivně vyjednávají také s užitím v Rumunsku.

Pomocí aplikace je možné vyhledat i nejbližší defibrilátor, v databázi jich má 1650. V některých městech je Záchranka připravená vydávat varovná oznámení pro obyvatele pro případ výbuchů, živelných katastrof nebo třeba úniku nebezpečných látek.

Reklama

Související témata:

Doporučované