Hlavní obsah

Českou ekonomiku letos čeká růst o 4,3 procenta, Brusel zlepšil výhled

Evropská komise zlepšila výhled české ekonomiky.

 

Reklama

Evropská komise dnes zlepšila výhled české ekonomiky. Poukázala však na rizika spojená s nedostatkem pracovních sil a prudkým růstem cen bydlení. Předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší o 4,3 procenta. To je o necelá dvě procenta více, než odhadovala na jaře.

Článek

V příštím roce Evropská komise očekává zpomalení růstu na rovná tři procenta. Nový odhad je nicméně příznivější než jarní prognóza, podle které měl růst příští rok činit pouze 2,7 procenta. V roce 2019 počítá komise s dalším zvolněním růstu, a to na 2,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti by podle Evropské komise měla klesnout na tři procenta. Na této hodnotě by se měla udržet i v následujících letech. Současně by dál měly růst mzdy, i když patrně ne tak výrazně jako letos.

Mzdy rostou dramaticky rychle, ČNB zdražila peníze. Guvernér Rusnok vysvětlil proč

Do budoucna vidí Brusel problém hlavně v nedostatku pracovních sil a souvisejícím tlaku na zvyšování platů, které může podkopat konkurenceschopnost českého exportu. Jako další nebezpečí zmiňuje Evropská komise pokračující výrazný růst cen bydlení, jenž hrozí zvýšit zadluženost domácností.

Komise také předpověděla, že Česká republika vykáže mírný pokles obchodního přebytku, protože dovoz v příštích dvou letech pravděpodobně poroste rychleji než vývoz. Brusel dále na rok 2019 předpovídá, že inflace dosáhne dvouprocentního cíle centrální banky. Letos má činit 2,4 procenta a příští rok 2,1 procenta.

Reklama

Doporučované