Hlavní obsah

Česku chybí vize, myslíme jen na dnešek, říká šéf Starostů. Naší budoucností je Evropa

Podívejte se na rozhovor s předsedou STAN Petrem Gazdíkem.Video: Filip Horký

 

Reklama

„STAN se snaží spojovat. Tvoříme projekt pro evropské volby. Chceme do něho soustředit více stran a osobností, které vidí v evropském projektu pozitivum. Negativa musíme měnit zevnitř, nikoliv vystupováním ven,“ říká předseda Starostů Petr Gazdík.

Článek

„My jsme Evropa a ta je naše budoucnost. Chrání nás od válek, pomáhá nám ekonomicky a v dlouhodobých projektech. Pomohla v boji proti korupci a ve vnímání korupce. Má chyby, jako pomazánkové máslo a zakřivené banány, a ty je potřeba odstraňovat zevnitř. Naši europoslanci tak budou činit,“ popisuje Gazdík motivaci pro společnou kandidátku s dalšími stranami a osobnostmi.

„Nejsme populistická strana a je potřeba hledat dlouhodobé vize. EU nám přináší prosperitu, vysoké finanční prostředky a benefity, jako je boj proti korupci, zákony či vymáhání práva. Jsou to věci, které lidé zřejmě u večeře neocení, možná by raději o stovku více do peněženky, ale z dlouhodobého hlediska je to velmi důležité pro naši budoucnost a budoucnost našich dětí,“ popisuje přístup Starostů ke společnému evropskému projektu. Podle Gazdíka České republice chybí dlouhodobá vize.

„Největším problémem je, že myslíme pouze na dnešek a na zítřek. Nemyslíme v dlouhodobých vizích. Musíme myslet za hranice svého volebního období. Dobrý starosta moc dobře ví, že musíme myslet dále než za hranice své obce,“ tvrdí Gazdík s tím, že nám jako zemi chybí reformy. Nedostatky prý máme v oblasti školství a problémem je i to, že jsme montovnou Evropy.

Zeman rozděluje společnost

„Senát má zkoumat a posuzovat prezidenta a jeho výroky v případě, že překročil hranici slušného chování či pravomocí, ale nejsme ve fázi, kdy by ta žaloba na něho měla být na stole. Prezident Zeman rozděluje a nestmeluje,“ říká Gazdík na otázku, zda Starostové budou aktivní v podání možné žaloby na prezidenta za velezradu.

Odchod z postu předsedy STAN

„Starostové jsou na dosavadním vrcholu. Jsme zastoupeni ve všech patrech politiky. Dostali jsme se do Sněmovny, máme dobře nabito před krajskými volbami. Ukažte mi jinou stranu, která vznikla odspodu a nevznikla v pražských salónech a firmách a takhle se za patnáct let vypracovala,“ odmítá Gazdík, že by svým odchodem z funkce předsedy utíkal z boje. Starostové jsou podle jeho názoru stranou, která se snažila o spojení na české politické scéně.

Jak dopadnou evropské volby? Proč se nedaří spolupráce opozičních stran? A jak odpověděl Hrad na žádost o odstranění kontrol turistů při vstupu na Pražský hrad? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované