Hlavní obsah

Česku nabízel vakcíny prodejce sovětských technologií s nefunkčním webem

Foto: Profimedia.cz

Na vývoji vakcíny AstraZeneca se podílela i Oxfordská univerzita.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil zklamání, že hnutí ANO odmítlo nabídku na koupi licencovaných vakcín AstraZeneca ze Spojených arabských emirátů. Byly však desetkrát dražší a web prodejce nefunkční.

Článek

Vakcíny AstraZeneca licenčně vyráběné v Indii české vládě nabízela firma sídlící ve Spojených arabských emirátech, která má nefunkční webové stránky. Vyplývá to z dokumentů, které získaly Seznam Zprávy.

Podle nich také měli obchodníci české vládě „oxfordské“ očkovací sérum nabízet za desetkrát vyšší cenu, než za jakou originály AstraZenecy Česko nakoupilo přes kontrakt vyjednaný Evropskou komisí.

Možný nákup vakcín z Blízkého východu v minulém týdnu vedlo - po sporu o dodavatele antigenních testů do škol - k další přestřelce ve vládní koalici mezi ANO a ČSSD.

Od nabídek vakcín z privátního sektoru se již před měsícem distancovala sama společnost AstraZeneca.

Připravte peníze

Z dokumentů, které Seznam Zprávy získaly z vládních zdrojů, plyne, že o licencovaných vakcínách AstraZeneca za Česko jednal zástupce velvyslance České republiky ve Spojených arabských emirátech Oldřich Zajíček.

„Děkujeme za pokračující zájem získat vakcíny proti covidu-19 pro občany České republiky,“ stojí v jemu adresované korespondenci.

Autorka dopisu Natalya Muzaleva pak v angličtině pokračuje. „Jak jsme se již bavili, prvotním krokem z vaší strany bude formální dohoda o společném záměru, která, jak budeme postupovat k potvrzeným objednávkám, musí být zajištěná relevantním vládním úřadem/ministerstvem a také prokázáním potřebných zdrojů coby důkazem jejich okamžité využitelnosti.“

Natalya Muzaleva má být hlavní finanční manažerka společnosti Enhanced Recovery Company se sídlem v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Uvedená internetová adresa společnosti ale vede na nefunkční webovou stránku. Podle mateřských internetových stránek má jít o společnost nabízející původně sovětské technologie pro ropný průmysl.

Petříčkovo zklamání

Na celou záležitost upozornil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), když v týdnu kritizoval resort vládního ANO, že odmítl nabídku dodávek vakcín z Blízkého východu.

„Zklamalo mě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Dostali jsme nabídku na nákup milionu dávek vakcíny AstraZeneca ze Spojených arabských emirátů, vyrobené díky licenci v Indii. Tato vakcína by v Česku byla nejpozději za dva měsíce a výrazně by nám pomohla v tempu vakcinace. Ministerstvo zdravotnictví bohužel tuto nabídku odmítlo, stejně jako naši avizovanou snahu oslovit přímo výrobce v Indii,“ uvedl pro Respekt v týdnu šéf diplomacie.

Informaci o nabídce z Emirátů například převzala i mezinárodní tisková agentura Reuters.

V pátek se ministr na dotaz Seznam Zpráv odmítl vyjádřit, zda měl na mysli výše popsanou nabídku od firmy Enhanced Recovery Company bez webových stránek.

„Nabídka firmy Enhanced Recovery Company na prodej vakcíny AstraZenca vyráběné v Indii byla adresována zastupitelskému úřadu v Abú Zabí a o jejím případném využití bylo jednáno na zasedání Ústředního krizového štábu,“ napsal pak Seznam Zprávám Michal Dudáš z tiskového odboru Ministerstva zahraničí. Diplomacie na stejném zasedání neúspěšně navrhla i přímá jednání s Indií - ta ale mohou být v rozporu s českým závazkem jednat o vakcínách AstraZeneca pouze na unijní úrovni.

Česká vláda už dříve měla zájem vést dvoustranná jednání přímo s britsko-švédským producentem vakcín, ale české zastoupení AstraZenecy důrazně odmítlo možnost vyjednání extra dodávek mimo unijní rámec.

Desetkrát dráž

Ale zpět do Abú Zabí. S dokumentem získaným Seznam Zprávámi souhlasí to, že mělo jít o milion dávek vakcíny i Petříčkovo související vyjádření o vyšší ceně. Zprostředkovatelská firma Česku nabízela jednu dávku licencované AstraZenecy za 22 dolarů, tedy asi 484 korun. Originál očkovací látky vyvinuté ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou přitom Česko přes unijní kontrakty nakupuje za dvě eura za dávku, tedy necelých padesát korun.

Na dotazy ohledně komunikace s firmou bez webových stránek neodpověděl adresát korespondence, diplomat Zajíček. Ale právě jeho angažmá coby nižšího diplomata naznačuje, že sama česká diplomacie si od jednání s firmou bez funkčních webových stránek udržovala odstup. Pokud by jednání o tak zásadní věci, jako jsou vakcíny, mysleli diplomaté vážně, jednání by běžela na vyšší úrovni.

„Pracovníci českých ambasád v souladu se standardní diplomatickou praxí získávají informace o nabídce vakcín a rovněž o zdravotnickém materiálu, který je potřebný v boji proti šíření pandemie koronaviru,“ dodal obecně ke komunikaci tiskový odbor Ministerstva zahraničí.

Hlavně bezpečně

Ministr Jan Blatný (nestr. za ANO) dlouhodobě odmítá vakcíny, které neregistrovala Evropská léková agentura (EMA), což je i tato „indická“ šarže AstraZenecy.

„Žádnou oficiální nabídku na koupi vakcín AstraZenecy jsme od Spojených arabských emirátů neobdrželi. Z této země přišla nabídka od zprostředkovatele na nákup z Indie. Šlo o šarži, která nemá v EU povolení. Vakcíny musíme nakupovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost,“ řekla k debatám o nabídce mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Petříček se s Blatným přitom shodnou na tom, že v Česku se má očkovat pouze vakcínami s unijním certifikátem. Naopak premiér Andrej Babiš zatím slovně podpořil snahy prezidenta Miloše Zemana dostat do Česka i neschválené vakcíny z Číny a Ruska. Ruskou vakcínu Sputnik V by v případě, že by dostala výjimku od Ministerstva zdravotnictví, nabídl například firmám, které o ni prý mají zájem.

O nabídkách od překupníků z arabských zemích se přitom mluvilo už v půlce února. A tato debata dolehla až do Bruselu. Podle premiéra Andreje Babiše je dokonce řeší i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Od nabídek z „černého trhu“ se razantně distancuje sama AstraZeneca. „Společnost AstraZeneca se zaměřuje výhradně na plnění závazků uzavřených se státy a mezinárodními organizacemi; z tohoto důvodu není v současné době možné zajistit bezpečné dodání naší vakcíny jinak než právě skrze tyto dohody,“ uvedla pro Seznam Zprávy Jarmila Dolečková, ředitelka zdravotní péče pro Českou republiku firmy AstraZeneca.

„Pokud jde o zmiňované soukromé nabídky různých třetích stran, mimo mezinárodní dohody na úrovni EU, u těchto dodávek nelze zaručit bezpečnost a účinnost naší vakcíny a také je možné, že se jedná o padělek, který by měl být odmítnut a nahlášen Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv,“ dodala Dolečková.

Kvůli cizokrajné nabídce vakcín interpelovala premiéra i opozice. „My jsme se zavázali, že zboží od AstraZenecy budeme kupovat jenom v rámci smlouvy s Evropskou komisí. Je tady černý trh a není to poprvé, že někdo nabízí AstraZenecu. Prodávající: Dubaj, nějaký P. O. Box. Platit dopředu 50 %,“ řekl ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně předseda vlády.

Reklama

Doporučované