Hlavní obsah

Česku vybojoval prestižní cirkusovou trofej. Akrobat Štaubert o visení za vlasy, perských tyčích a artistech bez alkoholu

Dostat se na cirkusový festival v Monte Carlu nám trvalo patnáct let, říká Štaubert.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cirkus je vášeň. Nejlepší publikum je stále v Moskvě. Oni rozumí tomu, když předvedete dobré číslo, popisuje ve Výzvě artista Dimitr Štaubert.

Článek

Se svou neteří nedávno získal stříbro na cirkusovém festivalu v Monte Carlu, soutěži považované za obdobu filmových Oscarů. Zabodovali akrobatickým číslem, kdy Nancy Štaubertová balancuje šest metrů nad zemí na perské tyči, Dimitr tyč podpírá jen hlavou a jede na jednokolce (záběry takového vystoupení uvidíte v úvodním videu).

„Řekla mi: Strejdo, jdu do toho. V Monte Carlu nevisela na záchranném lanku. Zariskovali jsme a vyplatilo se,“ vysvětluje Štaubert, jak své vystoupení v Monackém knížectví „vylepšili“. Jindy takové vystoupení provádějí vždy s jisticím lankem.

Ve Výzvě ale Štaubert také popisuje bolestivé pády, náročný celodenní trénink i to, proč cirkusové umění ztratilo prestiž, kterou mělo v dobách bývalého Československa.

Líčí televizní seriál Cirkus Humberto život u cirkusu autenticky? Jak pověrčiví jsou artisté? A proč má v Česku cirkusové umění na starosti Ministerstvo zemědělství? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované