Hlavní obsah

Češku zatčenou v Turecku už jednou zachraňovali. Varovali jsme ji, ale marně, říká mluvčí ministerstva

České úřady nejsou v přímém kontaktu se dvěma Čechy zadrženými v Turecku. Ale hledají všechny způsoby, jak je dostat domů.

Reklama

Článek

Turecká policie zadržela 13. listopadu dva Čechy - ženu a muže - a pro české úřady nešlo o tak velké překvapení.

Se zadrženou ženou, Markétou Všelichovou, už totiž jednu záchrannou zkušenost mají.

„Podobnou situaci jsme s ní řešili už v létě, když se pohybovala v severním Iráku. Tam byla také zadržena, tehdy se jí podařilo dostat zpátky do Česka. Takže je to osoba, kterou známe a která se pohybuje v nebezpečných oblastech, a to i přesto, že jsme ji několikrát varovali," uvedla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Poslechněte si, co se stalo v severním Iráku

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkaše obvinila turecká policie ze spolupráce s teroristy. Při hraniční kontrole se u nich našly materiály, které zmiňují kurdské milice YPG, jež Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Podle listu Daily Sabah Všelichovou a Farkaše turecké úřady zadržely při své první operaci proti zahraničním bojovníkům YPG.

„Zatčeni byli ve chvíli, kdy se snažili přejít hranici mezi Tureckem a Irákem,” uvedla mluvčí ministerstva.

Zadržení jsou podle Lagronové v provincii Şirnak a česká diplomacie se nyní snaží o jejich deportaci do Česka. Informace o případu má Česko od právníka, který byl dvojici přidělen.

„V Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zabraňují v kontaktu s obviněnými, a to minimálně do doby konání soudu,” uvedla mluvčí.

Poslechněte si, jak reálná je záchrana zadržených Čechů

Reklama

Doporučované